Kult-túra

Heti ajánló – 2018.03.22.

/ 2018.03.21., szerda 19:06 /

Noé mai bárkája

O. Á.

Sárikának, vagy ahogy magát nevezi, Sibinek óriási szerencséje van a családjával. Szülei és öccse is rajonganak az állatokért, így aztán minden menedékre vágyó, segítségre szoruló kutyus, sikló, pók, lepke, madárka otthonra lel náluk. Sibi nyolc meséje csupa kedvesség, humor, ráadásul arra is megtanít, hogy állatokat befogadni óriási felelősség, és csak családi összefogással és sok-sok tanulással érhetünk célba. A kötetet Igor Lazin rajzai illusztrálják.

Vibók Ildi: Sibi
Holnap Kiadó, 2018. Ára: 2700 Ft
**** és fél


Kerek ünnep

S. N.

Ágh István költőt, a nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját köszönti 80. születésnapján a Digitális Irodalmi Akadémia, a Hitel folyóirat, a Magyar Írószövetség, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nap Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum. A költő munkásságát többek között Kodolányi Gyula költő, író, Mezey Katalin költő, műfordító, az Irodalmi Tagozat vezetője és Szentmártoni János költő, az MMA rendes tagjai méltatják.

Ágh István 80 – Petőfi Irodalmi Múzeum
Március 23., 18 óra


A mozgókép mestere

Lukácsy György

Ön 88 éves, Oscar-díjas rendező, az amerikai mozi élő legendája. Vágyna arra, hogy három amatőr szereplővel road movie-t forgasson az Egyesült Államok és Európa több nagyvárosában? A legtöbben ebben a korban már azért hálát adnánk, ha át tudnánk aludni az éjszakát. Clint Eastwood azonban nem pihen. Inkább készített egy újabb remek filmet.

Kevés az olyan mozi, amelyet akkor is érdemes végignéznünk, ha hamar rájövünk a befejezésre. A valós eseményeket feldolgozó filmben a főszereplők magukat alakítják, mi több: valós nevükön. A történet pedig nyilván sok néző számára lesz ismerős a hírekből. Három kaliforniai gyerek mindennapjait ismerhetjük meg, akik nehezen illeszkednek be. Ez lesz a barátságuk záloga. Felcseperedve katonák lesznek, s 2015 augusztusában éppen szabadságukat töltik Európában – utazgatnak, beszélgetnek, buliznak –, amikor is az Amszterdam–Párizs járaton belefutnak egy marokkói merénylőbe. Vagy inkább ő beléjük…

Miért érdemes megnézni egy ilyen könnyen megjósolható befejezéssel záruló filmet? Mert a 88 éves rendezőlegenda bemutatja, hogy a mozi alapvetően mégiscsak lélek kérdése. Ennél egyszerűbben talán nem is lehetne filmet készíteni. Időnként az az ember érzése, hogy egy-egy jelenetet mobillal rögzítettek. A szereplők pedig, ha akarnának sem tudnának játszani. De mindez nem fontos, mert ott húzódik a filmben az aranyszál – nevezzük mondanivalónak, hitnek vagy történetmesélési kedvnek –, amely kiragyog ebből a liszteszsák-igénytelenségű szövetből.

A párizsi vonat – Amerikai dráma, 94 perc
Rendezte: Clint Eastwood
Főbb szereplők: Spencer Stone, Alek Skarlatos, Anthony Sadler
****


Lengyel– magyar

S. N.

A lengyel–magyar Felczak-napok keretében március 22-én, a Lengyel Intézetben bemutatkozik a Felczak-könyvek sorozat, és közönségtalálkozót tart a Hedvig – A waweli királynő című könyv szerzője, Marta Kwaśnicka. Március 24-én a Fonó Budai Zeneházban Lengyel– magyar zenei összeFonódások címmel zenediplomáciai konferenciát rendeznek, amely este lengyel–magyar kamasztáncházzal folytatódik Ula Nowak és a Sarjú Banda részvételével. Az Akvárium Klubban pedig Felczak-záróbuli lesz 19 órától: a lengyel alternatív és könnyűzene képviselőinek koncertjeit élvezheti a közönség.

Lengyel–magyar Felczak-napok a Fonóban, a Lengyel Intézetben és az Akváriumban


Az emlékek realizmusa

Laky Zoltán

Az egyik legjelentősebb kortárs magyar festő 2015 és 2017 közötti alkotásaiból válogat a Fészek Galéria új tárlata. Fehér László az akkor szentségtörésnek számító fotórealista képeivel robbant be a ’70-es években. Később rátalált arra a tematikára, ami új művein is visszaköszön: régi, részben maga által készített családi fotókat alkot újra a vásznon. Pontosabban azokat az emlékképeket, amelyeket a fotók felidéznek benne. A festmények ezért annyira fotórealisták, amennyire az emberi emlékezet is az. Azt emeli ki, ami a kattintás pillanatában megragadta – s ami legfeljebb a háttérben tűnik fel –, legyen szó a szüleiről és öreg Wartburgjukról vagy a zsúfolt téren egy szökőkútnál játszó kisfiúról. Fehér társadalomkritikát is megfogalmaz, például egy hajléktalan torzószerű ábrázolásával. Különböző színkorszakai – okker, fehér, kék – után ezúttal halvány akrillal vászonra vitt rózsaszínű háttérből emelkednek ki az olajjal megfestett motívumok. Ez az árnyalat lett az utóbbi években „millennial pink” néven a kortárs dizájn egyik kedvenc színe – és Fehér még azelőtt rátalálhatott, hogy ez trendi lett volna.

Fehér László: Emléknyomatok
Fészek Galéria, április 8-ig
*****


Tanóra 1956-ról

Kézdi Beáta

„Ha igazat akarnak megtudni ’56-ról, olvassák el Papp András és Térey János Kazamaták című drámáját, mert ideológiamentesen, a napi politikától függetlenül csak és kizárólag emberi magatartásokat, indulatokat és érzelmeket mutat be” – állítja Spiró György, és nem lehet vitatkozni vele: a szegedi előadásban tényleg jellemharcokat látunk. A kamaraszínpadon egy mai osztályterem jelenik meg, ahol a XX. századi magyar történelem egyik legfontosabb eseményét próbálják tanítani, de párhuzamosan ott vagyunk 1956 októberében, a Köztársaság téri pártház káoszában is. A szereposztás kiváló: Pataki Ferenc, Borovics Tamás, Szabó Gabi, Fekete Gizi játéka kiemelendő, de kisebb szerepekben Jakab Tamás, Waskovics Andrea, Figeczky Bence is emlékezetes. Az előadás nyomasztó, és nemcsak a sorozatos géppuskaropogás miatt, hanem mert ránk nehezedik a súlya annak, hogy még mindig nem látunk tisztán a Köztársaság téri kazamaták ügyében, de abban sem, hogyan lehet ma úgy jól történelmet tanítani, hogy még sok a kibeszéletlen, feltáratlan kérdés 1956-tal kapcsolatban.

Papp András – Térey János: Kazamaták – Szegedi Nemzeti Színház
Rendező: Máté Gábor
**** és fél


Kegyetlen düh

K. B.

Nádasdy Ádám friss fordításának köszönhetően az előadás izgalmas képet ad a maguk tehetetlenségén dühöngő fiatalokról. Osborne 1956-os drámájában a „rossz korban születettekről” ír, akik haragban állnak magukkal és a világgal, pillanatnyi örömeik vannak csupán, és mindent tönkretesznek maguk körül. Jimmy, a jazztrombitás egy standon árul, a jómód helyett a szerelmet választó felesége őt szolgálja, Cliff, a jó barát pedig villámhárító a veszekedésekkor. Szabó Kimmel Tamás kegyetlen Jimmy, Ötvös András bumfordiságában is szeretetteljes Cliffje jó ellenpontja. Kovács Patrícia (Alison) és Járó Zsuzsa (Helena) szerelmes, s ezért a bántást is elviselő nő. A mű a családon belüli erőszak, a kapaszkodó szerelem és a változtatni nem tudás esszenciája.

John Osborne: Dühöngő ifjúság – Belvárosi Színház
Rendező: Znamenák István
*****

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.