Kult-túra

Heti ajánló – 2018.04.05.

/ 2018.04.04., szerda 18:32 /

Nagy történetek kicsiknek

O. Á.

Három-öt éveseknek ajánlja a kiadó a nagyobbakat is megigéző könyvet, mely az Ó- és Újszövetség közel hatvan történetét meséli el. A gondos válogatás a világ teremtésétől indul és a Szentlélek eljövetelével zárul. Egyszerre rak le hitbéli és kultúrtörténeti alapokat. Nem hamisít, csak okosan egyszerűsít. Kállai Nagy Krisztina illusztrációi nagyszerűek: a színpompás, érdekes figurákat felvonultató képek közel a kötet felét teszik ki, hogy a legkisebbek is szívesen forgassák.

Bethan James és Kállai Nagy Krisztina: Óvodások Bibliája
Harmat Kiadó, 2017. Ára: 3500 Ft
*****


Az elnémított zeneszerző

S. N.

Lemezbemutató hangversenyt ad a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Korcsolán Orsolya hegedűművész. A Deutsche Grammophon által megjelentetett legfrissebb, Silenced (Elnémított) című lemezének anyagát, Kuti Sándor, a holokausztban fiatalon elpusztított zeneszerző műveit mutatja be kamarapartnereivel, Jász Pál hegedű-, Juhász Barna brácsa- és Déri György csellóművésszel. Felcsendülnek még Kodály Zoltán és Weiner Leó kompozíciói is.

Korcsolán Orsolya hegedűművész hangversenye
Uránia Nemzeti Filmszínház, április 11., 19 óra 30


Hajsza a húsvéti tojásért

Lukácsy György

Minden azon múlik, hogy azok a fiatalok, akik e-sportbajnokságok lelátóin szürcsölik az ízesített fehérjeturmixot, gamerekért rajonganak, s maguk is zsibbadásig csuklóznak egy-egy számítógépes játékon, kedvelik-e a nyolcvanas évek zenéit. Kevés rá az esély, de ha van rendező, akinek mégis elhisszük, hogy futurizmus és nosztalgia kéz a kézben járhat, az nem lehet más, mint Steven Spielberg. A fortélyos mester tudja, hogy nincs az a szakadék, amit ne lehetne áthidalni némi bájjal. A Ready Player One egyetlen hibája, hogy a bájtól néha a szakadékot sem látjuk.

A húsvéti tojás rejtett tartalmat jelent. Esetünkben egy Oasis nevű virtuális szerepjátékban kell megtalálniuk a rajongóknak a fejlesztő kézjegyét. Nem csak intellektuális kaland ez, sokkal inkább élet-halál harc, hiszen aki megtalálja a kulcsokat, megszerzi a fejlesztő hagyatékát is. Mindezt a jövő Amerikájában, vagyis a Ready Player One tétje olyan nagy, mintha holnap hajsza indulna a Facebook, az Instagram és a Twitter uralmáért. Nem csoda, hogy avatárok és hús-vér emberek csapnak össze ebben a fantasyelemekkel átszőtt, popkulturális utalásoktól hemzsegő moziban. Az életét a virtuális valóság (filmek) felépítésével töltő Spielberg a virtuális valóság ellenében készített filmet. Szerinte a valóságnál nincs valóságosabb. Ilyen tanulságokat szűrhetünk le az alkotásából. Még szerencse, hogy a Ready Player One nem tanítani, hanem szórakoztatni kíván.

Ready Player One – Amerikai sci-fi–akciófilm, 140 perc
Rendezte: Steven Spielberg
Főbb szereplők: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Simon Pegg
***


Filmcsemegék

S. N.

Izgalmas és színes programot kínál hazánk egyik legnagyobb filmes eseménye, az immár 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Budapesten hét helyszínen 47 filmet vetítenek majd a világ minden tájáról. Wes Anderson Kutyák szigete című filmjét április 5-én este adják az Urániában, de a fesztiválon lesz először látható a Szellem/Világ az Oscar-díjas Casey Affleckkel a főszerepben, és Chloé Zhao cannes-i díjas A rodeós című alkotása is. Jön az American Valhalla című doku Iggy Popról és Josh Homme-ról, és különleges csemegének ígérkezik Xavier Dolan második filmje, a Képzelt szerelmek (Heartbeats) retrospektív vetítése is.

25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál
április 13-ig


Éber álom

László Dóra

Fénnyel festett magánmitológia az Ata Kandó gyermektémájú fotóiból válogatott kiállítás. A csodaszép, különleges, szürreális és olykor kissé zavarba ejtő felvételek egy része a művész saját gyermekeivel közösen létrehozott álomvilágába avat be, más részük távoli tájakra röpít. „Bármerre jártam a világban, ha véletlenül nem fényképeztem, úgy éreztem, feleslegesen vagyok ott” – vallotta a fotóművész, aki a vasfüggöny túloldaláról örökítette meg az ’56-os forradalom után menekülőket, elsősorban a gyermekeket.

Ata első kameráját 1936-ban egy barcelonai plakátverseny fődíjaként nyerte, de kapott egy masinát Robert Capától is a II. világháború után, amikor megélhetését biztosító gépe eltűnt a Sorbonne pincéjéből. A Görög Etelkaként született fényképész művésznevét gyerekkori becenevéből és festőművész első férje vezetéknevéből állította össze. A tavaly, 104. születésnapja előtt elhunyt fotográfus jelentős életművet hagyott hátra, amelyet éppen szülőhazájában méltatlanul kevesen ismernek, annak ellenére, hogy februárban zárt be a Szentendrei Képtár Ata Kandó/Kandó Gyula kiállítása. Ebből az adósságból kíván törleszteni ez a tárlat is a Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeként, fotóval, könyvvel, filmmel.

Ata meséi – Ata Kandó gyermekfotói
Deák 17 Galéria, június 2-ig
****


Hattyúság és hatalomvágy

Kézdi Beáta

Beatrix mindenáron megpróbálja visszajuttatni trónfosztott családját a hatalomba. Ehhez egyetlen eszköze csodaszép leánya, Alexandra, aki elfogadja ugyan a sorsát, csak egy a bökkenő: Albert trónörököst nem nagyon érdekli. Praktikákról, igaz szerelemről és a hatalomvágyról szól Molnár Ferenc mesterkomédiája. Csákányi Eszter lenyűgöző egzaltált, egyigazságú Beatrixként, Mácsai Pál sziporkázik szarkasztikus humorú, bölcs Jácint barátként, akinek még belsőalkar-tetoválása is zseniális apró jelzés. Ficza István pávasimogató, a ’80-as évek férfiatlan popsztárjait idéző trónörököse is kiváló, ahogy Tenki Réka jó kislányból szerelemre ébredő Alexandrája is izgalmas ívet mutat. Mellettük Nagy Zsolt rokonszenves, szemrevaló tanára üdítő ellenpont. A darab végén megjelenő, mindent „megoldó” hercegnő Für Anikó játékában már csak hab a tortán. Izsák Lili kék ég hatású, málló falú, neonfeliratos, LED-falas, néhány bútoros díszletében és trendi mintás ruhái között az 1920-ban íródott klasszikus új színeket és érdekes hangulatot kap. Jó ritmusban, mesteri játékkal és popslágerekkel előadott darab.

Molnár Ferenc: A hattyú – Örkény Színház
Rendező: Polgár Csaba
*****


Képekről szóban

S. N.

Korniss Péter – a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas – fotóművésszel Haris László fotóművész, az MMA rendes tagja beszélget. A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp címmel tart műhelybeszélgetéseket: a sorozat célja, hogy a közönség bepillanthasson a meghívott művészek munkájába, megismerhesse szemléletmódjukat, törekvéseiket, módszereiket. A közönség tagjai elmélyült, mégis oldott hangulatú beszélgetések részesei lehetnek, melyeket kép- és filmvetítés tesz teljessé, s a végén a nézők is kérdezhetnek. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Keddi kaleidoszkóp Korniss Péter fotóművésszel
Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza, április 10., 18 óra

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.