Kult-túra

Heti ajánló – 2018.05.03.

/ 2018.05.02., szerda 17:18 /

Indonéz realizmus

L. Gy.

Sokan tartják sorsszerűnek, hogy egybeesett a legnagyobb muszlim többségű ország politikai fordulata – a harminc éve uralkodó jobboldali diktátor, Suharto bukása – és egy katolikus nő tabudöntögető regényének megjelenése. Húsz évet kellett várnunk a fordításra (Vécsei Anna munkája), de most betekintést nyerhetünk egy számunkra ismeretlen, távol-keleti társadalom ellentmondásos évtizedeibe. Szépirodalmi idegenvezetés egy egzotikus országban.

Ayu Utami: Saman
Athenaeum Kiadó, 2018. Ára: 3499 Ft
****


Barangolás a Vigadóban

S. N.

Koncertek, előadások, idegenvezetések, kiállítások – ingyenes (de regisztrációhoz kötött) programok várják a látogatókat a Pesti Vigadóban. Hetedik alkalommal rendezik meg a Nyitott Ház fesztivált éjszakába nyúló programokkal. Találkozhatunk különféle kultúrák néptáncaival és gasztronómiájával, a fenntartható dizájn jegyében hazai tervezőkkel, lesznek gyerekfoglalkozások, és megnyílik a terasz is, ahol frissítőkkel élvezhetjük a panorámát.

Hetedik Nyitott Ház
Pesti Vigadó, az MMA székháza, május 5.


Lebilincselő vallomás

Lukácsy György

Amióta Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolásának ügyében a Fővárosi Főügyészség meggyanúsította Gyárfás Tamást, a sajtóban egyre több helyen említenek egy bizonyos videót. A 14 éves felvételen Perczel Tamás pszichológus, befektetési tanácsadó fogalmazza meg az ügyészség mostani sejtését – először a nyilvánosság előtt. És szinte hihetetlen, de a dokumentumfilmnek nem is a Gyárfás-szál a legizgalmasabb része.

Tóth Péter Pál rendező Számvetés című, négyrészes sorozata lebilincselő filmes vállalkozás. A rák végstádiumában lévő Perczel magányos monológja: „Szeretnék kibeszélni magamból dolgokat, amiket még nem mondtam el. Ez a halálig vezető úton valami, amivel tudok foglalkozni.” A 4,5 órás film tanúsága szerint a 2004-ben elhunyt, sokak által Cippola néven emlegetett Perczel láthatóan szívesen emlékezett, ráadásul tabuk nélkül, mondván, „nekem már nem kell féket tennem a számra”.

Bár 2006-ban a film húszórányi nyersanyagát a rendőrök lefoglalták, a mozgókép aligha tekinthető döntő bizonyítéknak bármire is. Az egykori pszichológiaprofesszor a Fenyő-gyilkosság és a K&H-brókerbotrány – vagyis a zavaros ’90- es évek – bennfenteseként állítja be magát, de személyes (leépülés)története izgalmasabb a bűnügyi vonatkozásoknál. A film elején vitriolos stílusú, szellemes, kissé különös egyetemi tanárt látunk, a végén pedig egy beszédkészségében és fizikai állapotában megrendült, haldokló embert. Számtalan tanulsága van ennek a YouTube-ra is feltöltött maratoni gyónásnak, de akit csak a Gyárfás-epizód érdekel, annak elég a 2. részt végignéznie.

Számvetés – Magyar dokumentumfilm, 206 perc
Rendezte: Tóth Péter Pál
*****


Jöjjön ki!

S. N.

Óbudán május első hétvégéjén ismét forgataggal ünnepelnek a kerületben élők, idén már három napon át. Az egyik hagyomány a római kor legkedveltebb ünnepe, a Floralia, azaz tavaszünnep, de jól megférnek itt a civilszervezetek, a gyermekzsivaj és a zenei műsorok is (többek között Halász Judit, az Ivan & the Parazol, a Kiscsillag, a Nana Vortex). Ingyenes programok lesznek az Esernyősben, a Kassák, az Aquincumi és a Kiscelli Múzeumban, valamint az Óbudai Platán Könyvtárban és a Szent József Házban is. Az események központja a Fő tér és környéke: kézműves vásár, borudvar és gasztronómiai különlegességek várják a családokat, de felülhetnek akár egy fess fiákerre is.

Óbuda Napja, május 3–5.


Arany és a fényképek

V. Nagy Viktória

Tavaly került a Petőfi Irodalmi Múzeum tulajdonába egy Arany Jánost és családját ábrázoló fotográfia. A sokáig elveszettnek hitt 1863-as porcelán papírképet a XIX. század méltatlanul elfeledett alkotója, Országh Antal készítette, és jó apropója lett a múzeum Ország(h), város, híres ember című, rendkívül informatív kamarakiállításának.

A tárlat egyik hangsúlyos része Arany és a fotográfia kapcsolata: a költő idegenkedett attól, hogy fényképezzék, miközben nagyon is vonzódott a képi ábrázoláshoz, szeretett rajzolni, és jól ismerte a fotózás mibenlétét. A kiállítás másik fő vonala a polihisztor Országh Antal különös sorsa, aki párizsi emigrációja alatt kezdett fotográfiával foglalkozni, francia színdarabokat fordított a Nemzeti Színháznak, és egy Huszt váráról szóló albumon is dolgozott. Harmadik elemként a modernizálódó fővárosról készült fotók láthatók a falakon. E. Csorba Csilla kurátor igyekezett bemutatni azt az útvonalat, amelyen Arany munkába ment, és azokat a helyeket, amelyeket az Akadémia ablakából szemlélhetett: a Margitszigetet, a Dunát, a Lánchidat. Ráadásként pedig egy korabeli fényképészműterembe is betérhetünk, Gadányi György gyűjtő jóvoltából.

Ország(h), város, híres ember
Petőfi Irodalmi Múzeum – május 27-ig
*****


Párhuzamos valóságok

Laky Zoltán

A hazai közönség eddig leginkább az AlkalMáté Trupp jóvoltából látott olyan előadásokat, amelyek egy-egy színész életét dolgozzák fel – jó eszköz ez arra, hogy nemzedékük gondjairól-bajairól beszéljenek. Ezt az utat követi a Second Life is, azzal a különbséggel, hogy az öt színész itt azzal a gondolattal játszik el, hogy mi lett volna, ha más hivatást választ. Ha Ötvös András papnak megy egy Böjte Csabáról szóló film hatására. Ha Járó Zsuzsát nem tántorítja el a cukrászpályától a kézműves francia desszertkreációit leszóló közeg. Ha Kovács Patrícia exférjét, Gusztos Pétert miniszterelnökké választják, egy olyan liberális paródiaország first ladyje lesz, ahol Bécsből költöznek Ózdra arab bevándorlók, és skandinávok tanulmányozzák a magyar oktatási rendszert. Ha Mészáros Máté masszőrnek áll, társat talál és családot alapít, ami eddig nem sikerült neki. Ha Schruff Milán nem tud kiszabadulni a drog- és videójáték-függőség rabságából.

A közönség nem mindig tudja, mi a való és mi az alternatív világ, de ez nem baj. A jelenetek intenzitása kissé egyenetlen, ám változatos, humoros előadást látunk, amit már csak a párhuzamos valóságban élő „Ötvös atya” rákról és isteni megtestesülésről szóló monológja miatt is érdemes megnézni.

Second Life avagy Kétéletem – Orlai Produkciós Iroda, Hatszín Teátrum
Rendező: Dömötör András
**** és fél


A terror árnyékában

L. Z.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idei díszvendége, Daniel Kehlmann színházi családban nőtt fel: apja rendező, anyja színésznő volt, sokáig mégsem mert drámát írni. Aztán megtört a jég. Legújabb darabja, a Szenteste egy feszült kihallgatás története: Thomas, a terrorelhárító faggatja Judithot, a marxista filozófusnőt egy bombáról, ami karácsony estéjén, éjfélkor fog felrobbanni. Vagy nem. A végén a közönségre van bízva a kérdés, volt-e bomba egyáltalán – a budapesti előadás fiatal rendezője sajnos dönt helyettünk. Ráadásul az izgalmas civilizációs kérdések helyett inkább a kissé melodramatikus szerelmi szálat domborítja ki, így Petrik Andrea és Rába Roland hiteles játéka ellenére sem bomlik ki teljesen a remek alapanyagban rejlő lehetőség.

Daniel Kehlmann: Szenteste – Hatszín Teátrum, Goethe Intézet
Rendező: Szilágyi Bálint
***

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.