Kult-túra

Heti ajánló – 2018.05.03.

/ 2018.05.02., szerda 17:18 /

Indonéz realizmus

L. Gy.

Sokan tartják sorsszerűnek, hogy egybeesett a legnagyobb muszlim többségű ország politikai fordulata – a harminc éve uralkodó jobboldali diktátor, Suharto bukása – és egy katolikus nő tabudöntögető regényének megjelenése. Húsz évet kellett várnunk a fordításra (Vécsei Anna munkája), de most betekintést nyerhetünk egy számunkra ismeretlen, távol-keleti társadalom ellentmondásos évtizedeibe. Szépirodalmi idegenvezetés egy egzotikus országban.

Ayu Utami: Saman
Athenaeum Kiadó, 2018. Ára: 3499 Ft
****


Barangolás a Vigadóban

S. N.

Koncertek, előadások, idegenvezetések, kiállítások – ingyenes (de regisztrációhoz kötött) programok várják a látogatókat a Pesti Vigadóban. Hetedik alkalommal rendezik meg a Nyitott Ház fesztivált éjszakába nyúló programokkal. Találkozhatunk különféle kultúrák néptáncaival és gasztronómiájával, a fenntartható dizájn jegyében hazai tervezőkkel, lesznek gyerekfoglalkozások, és megnyílik a terasz is, ahol frissítőkkel élvezhetjük a panorámát.

Hetedik Nyitott Ház
Pesti Vigadó, az MMA székháza, május 5.


Lebilincselő vallomás

Lukácsy György

Amióta Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolásának ügyében a Fővárosi Főügyészség meggyanúsította Gyárfás Tamást, a sajtóban egyre több helyen említenek egy bizonyos videót. A 14 éves felvételen Perczel Tamás pszichológus, befektetési tanácsadó fogalmazza meg az ügyészség mostani sejtését – először a nyilvánosság előtt. És szinte hihetetlen, de a dokumentumfilmnek nem is a Gyárfás-szál a legizgalmasabb része.

Tóth Péter Pál rendező Számvetés című, négyrészes sorozata lebilincselő filmes vállalkozás. A rák végstádiumában lévő Perczel magányos monológja: „Szeretnék kibeszélni magamból dolgokat, amiket még nem mondtam el. Ez a halálig vezető úton valami, amivel tudok foglalkozni.” A 4,5 órás film tanúsága szerint a 2004-ben elhunyt, sokak által Cippola néven emlegetett Perczel láthatóan szívesen emlékezett, ráadásul tabuk nélkül, mondván, „nekem már nem kell féket tennem a számra”.

Bár 2006-ban a film húszórányi nyersanyagát a rendőrök lefoglalták, a mozgókép aligha tekinthető döntő bizonyítéknak bármire is. Az egykori pszichológiaprofesszor a Fenyő-gyilkosság és a K&H-brókerbotrány – vagyis a zavaros ’90- es évek – bennfenteseként állítja be magát, de személyes (leépülés)története izgalmasabb a bűnügyi vonatkozásoknál. A film elején vitriolos stílusú, szellemes, kissé különös egyetemi tanárt látunk, a végén pedig egy beszédkészségében és fizikai állapotában megrendült, haldokló embert. Számtalan tanulsága van ennek a YouTube-ra is feltöltött maratoni gyónásnak, de akit csak a Gyárfás-epizód érdekel, annak elég a 2. részt végignéznie.

Számvetés – Magyar dokumentumfilm, 206 perc
Rendezte: Tóth Péter Pál
*****


Jöjjön ki!

S. N.

Óbudán május első hétvégéjén ismét forgataggal ünnepelnek a kerületben élők, idén már három napon át. Az egyik hagyomány a római kor legkedveltebb ünnepe, a Floralia, azaz tavaszünnep, de jól megférnek itt a civilszervezetek, a gyermekzsivaj és a zenei műsorok is (többek között Halász Judit, az Ivan & the Parazol, a Kiscsillag, a Nana Vortex). Ingyenes programok lesznek az Esernyősben, a Kassák, az Aquincumi és a Kiscelli Múzeumban, valamint az Óbudai Platán Könyvtárban és a Szent József Házban is. Az események központja a Fő tér és környéke: kézműves vásár, borudvar és gasztronómiai különlegességek várják a családokat, de felülhetnek akár egy fess fiákerre is.

Óbuda Napja, május 3–5.


Arany és a fényképek

V. Nagy Viktória

Tavaly került a Petőfi Irodalmi Múzeum tulajdonába egy Arany Jánost és családját ábrázoló fotográfia. A sokáig elveszettnek hitt 1863-as porcelán papírképet a XIX. század méltatlanul elfeledett alkotója, Országh Antal készítette, és jó apropója lett a múzeum Ország(h), város, híres ember című, rendkívül informatív kamarakiállításának.

A tárlat egyik hangsúlyos része Arany és a fotográfia kapcsolata: a költő idegenkedett attól, hogy fényképezzék, miközben nagyon is vonzódott a képi ábrázoláshoz, szeretett rajzolni, és jól ismerte a fotózás mibenlétét. A kiállítás másik fő vonala a polihisztor Országh Antal különös sorsa, aki párizsi emigrációja alatt kezdett fotográfiával foglalkozni, francia színdarabokat fordított a Nemzeti Színháznak, és egy Huszt váráról szóló albumon is dolgozott. Harmadik elemként a modernizálódó fővárosról készült fotók láthatók a falakon. E. Csorba Csilla kurátor igyekezett bemutatni azt az útvonalat, amelyen Arany munkába ment, és azokat a helyeket, amelyeket az Akadémia ablakából szemlélhetett: a Margitszigetet, a Dunát, a Lánchidat. Ráadásként pedig egy korabeli fényképészműterembe is betérhetünk, Gadányi György gyűjtő jóvoltából.

Ország(h), város, híres ember
Petőfi Irodalmi Múzeum – május 27-ig
*****


Párhuzamos valóságok

Laky Zoltán

A hazai közönség eddig leginkább az AlkalMáté Trupp jóvoltából látott olyan előadásokat, amelyek egy-egy színész életét dolgozzák fel – jó eszköz ez arra, hogy nemzedékük gondjairól-bajairól beszéljenek. Ezt az utat követi a Second Life is, azzal a különbséggel, hogy az öt színész itt azzal a gondolattal játszik el, hogy mi lett volna, ha más hivatást választ. Ha Ötvös András papnak megy egy Böjte Csabáról szóló film hatására. Ha Járó Zsuzsát nem tántorítja el a cukrászpályától a kézműves francia desszertkreációit leszóló közeg. Ha Kovács Patrícia exférjét, Gusztos Pétert miniszterelnökké választják, egy olyan liberális paródiaország first ladyje lesz, ahol Bécsből költöznek Ózdra arab bevándorlók, és skandinávok tanulmányozzák a magyar oktatási rendszert. Ha Mészáros Máté masszőrnek áll, társat talál és családot alapít, ami eddig nem sikerült neki. Ha Schruff Milán nem tud kiszabadulni a drog- és videójáték-függőség rabságából.

A közönség nem mindig tudja, mi a való és mi az alternatív világ, de ez nem baj. A jelenetek intenzitása kissé egyenetlen, ám változatos, humoros előadást látunk, amit már csak a párhuzamos valóságban élő „Ötvös atya” rákról és isteni megtestesülésről szóló monológja miatt is érdemes megnézni.

Second Life avagy Kétéletem – Orlai Produkciós Iroda, Hatszín Teátrum
Rendező: Dömötör András
**** és fél


A terror árnyékában

L. Z.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idei díszvendége, Daniel Kehlmann színházi családban nőtt fel: apja rendező, anyja színésznő volt, sokáig mégsem mert drámát írni. Aztán megtört a jég. Legújabb darabja, a Szenteste egy feszült kihallgatás története: Thomas, a terrorelhárító faggatja Judithot, a marxista filozófusnőt egy bombáról, ami karácsony estéjén, éjfélkor fog felrobbanni. Vagy nem. A végén a közönségre van bízva a kérdés, volt-e bomba egyáltalán – a budapesti előadás fiatal rendezője sajnos dönt helyettünk. Ráadásul az izgalmas civilizációs kérdések helyett inkább a kissé melodramatikus szerelmi szálat domborítja ki, így Petrik Andrea és Rába Roland hiteles játéka ellenére sem bomlik ki teljesen a remek alapanyagban rejlő lehetőség.

Daniel Kehlmann: Szenteste – Hatszín Teátrum, Goethe Intézet
Rendező: Szilágyi Bálint
***

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.