Kult-túra

Heti ajánló – 2018.05.31.

/ 2018.05.30., szerda 16:19 /

Kajakregény

O. Á.

Mi történik, ha rengeteg pénz áramlik egy korábban sokáig amatőrök által űzött sportágba? A krimiszerűen izgalmas regény a kajak-kenu közelmúltjába vezeti az olvasót. A főszereplő óriási tehetség, biztos éremesélyes az olimpián, de kigolyózzák a válogatottból, ugyanis nem tartozik a brancshoz, nem használ teljesítményfokozókat. Novák Miklós sok-sok titkot felfedő „sportregényét” nem a kajak-kenu ellen, hanem annak védelmében írta meg.

Novák Miklós: Lapáton
Sophia Nostra Kiadó, 2018. Ára: 2900 Ft
**** és fél


Három grácia

S. N.

Orbán Johanna, Paár Julianna, Tímár Sára – három kiváló énekesnő alkotja a Dalinda a cappella együttest. Lemezükön – amelyen körbejárják és új megvilágításba helyezik a női élet szakaszait – az egyszólamú autentikus népdalok mellett megjelenik a többszólamúság és a modernebb hangzás is. Számaikat a Kárpát-medence népdalkincséből állították össze, a dalokhoz írt szövegrészletek magyar népmesék alapján születtek.

Dalinda
Fonó, 2018. Ára: 2500 Ft
*****


Az ifjú csempész kalandjai

Laky Zoltán

Ha van lehetetlen feladat, ez az: leforgatni a mozitörténet legnépszerűbb sármos zsiványának fiatalkori történetét, értelemszerűen a karaktert halhatatlanná tevő színészlegenda, Harrison Ford nélkül. Ráadásul a Csillagok háborúja világában, ahol képtelenség megfelelni a rajongók elvárásainak. Ha nem ugyanazt a Han Solót látjuk a vásznon, aki 1977-es antréjában „először lőtt” (ez, ugye, nem a jófiúk szokása), a rajongók egy része telesírja az internetet, hogy tönkretették gyerekkori kedvencét. Ha ugyanazt látjuk, akkor a karakterfejlődés hiánya miatt a tábor másik fele nyafog. A Solo veszi az akadályt. Néhány perc elteltével simán elhisszük a jól játszó Alden Ehrenreichnak, hogy ő az ifjú Han Solo – de pont annyival romantikusabb és kevésbé cinikus, mint amennyire kevesebb élettapasztalata indokolja.

Meglepetés persze nincs, mechanikusan megkapjuk a régi utalások alapján várható sztorikat (találkozás Csubakkával, az Ezeréves Sólyom elnyerése kártyán Landótól és így tovább). A film alig gazdagítja a Star Wars-mítoszt. De baj ez? Ma már az sem kis kunszt Hollywoodtól, ha le tud tenni egy korrekt műfaji filmet az asztalra. A Solo nem maradandó mű, de élvezhető, könnyed űrwestern vonatrablással, árulásokkal és szerelmi szállal (amire már nagy szükség volt az utóbbi évek aszexuális Star Wars-mozijai után). Ráadásul Az utolsó Jedi feminista prédikálásával szemben píszí üzenetet sem nyom le a torkunkon, sőt, a társai felszabadításáért küzdő droid komikus beszólásaival még reflektál is a kényszeres társadalomjobbításra.

Solo: Egy Star Wars-történet – Amerikai űrwestern, 135 perc
Rendezte: Ron Howard
Főbb szereplők: Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, Woody Harrelson
*** és fél


Ősi dallamok

S. N.

Először lép föl Magyarországon a Cappella Romana. A világhírű amerikai együttes, az ősi bizánci zene egyik legavatottabb előadója a Szent Efrém Férfikar meghívására érkezik hazánkba. A nyolc énekes – az Orientale lumen (Kelet világossága) sorozat keretében – az ortodox pünkösd ünnepköréből válogat műveket, és Pest legősibb templomát Árpád-kori bizánci zenékkel tölti be, amelyekre a Szent Efrém Férfikar a Kárpát-medence dallamaival válaszol majd. A Cappella Romana június 3-án Debrecenben önálló hangversenyt is ad.

Cappella Romana- és Szent Efrém-koncert
Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplom, június 2.


Meghökkentő mesék

László Dóra

A bejáratnál álló háromméteres purhab medve csak azért nem készteti menekülésre a látogatót, mert begipszelt, felkötött mancsával inkább szánalmat kelt. A KOGART kilencedik itt megrendezett kiállítása az alapítvány kortárs művészeti gyűjteményéből válogat az identitás és a környezet laza rendezőelve alapján az elmúlt több mint fél évszázadot reprezentáló alkotók munkáiból. A bemutatott művek közül nem egy reagál meghökkentő, zavarba ejtő módon a jelen vagy a közelmúlt kérdésfelvetéseire, így megdolgoztatja a befogadót.

Az első szinten a személyes identitás áll a középpontban, a test és a legszűkebb környezet. Verebics Katalin Nem szeplőtelen című festménye például figyelemre méltó érzékenységgel teszi mérlegre szépségideálunkat. A második szinten a természeti táj és annak absztrakciója adta a válogatás alapját: Németh Marcell fémből munkált indusztriális tájképpel van jelen, míg Olajos György, mondhatni, a természettel együttműködve készítette Hóesés című festményét. A művek közül kiemelkedik Fehér László és Csernus Tibor festménye.

KOGART Kortárs Gyűjtemény
Várkert Bazár, Testőrpalota, augusztus 26-ig
*****


Mindenről a csihek tehetnek

Kézdi Beáta

Shakespeare Szeget szeggel című darabjából az alaphelyzetet és pár motívumot felhasználva végül teljesen új darabot írt a berlini Volksbühne felkérésére Bertolt Brecht. A rémmesében az Alkirály nem tud úrrá lenni országa túltermelési válságán, így lelép, és helyettesével végezteti el a piszkos munkát. Visszatérve apróságokon igazít, de jobbá nem tesz semmit. A gömbfejűek és a csúcsfejűekben mindent elural az érdek és a nyomor, s bárki van hatalmon, mindig a legszegényebbeknek a legrosszabb.

Yahoo országában kitalálják, hogy kétféle ember él: csuhok és csihek, vagyis gömb- és csúcsfejűek. És – eleinte – minden baj forrásai a gaz csihek. Zsótér Sándor különös látványvilágú rendezése az emberi önzésre, aljasságra mutat rá. Ambrus Mária díszlete Aldo Rossi és Bortnyik Sándor munkáit is megidézi, Benedek Mari kortalanul szép jelmezeket tervezett. Udvaros Dorottya és Söptei Andrea mellett a nyomor miatt prostituálttá vált Nanna szerepében Trokán Nóra is kiemelkedő, Kristán Attila földbérlője pedig megrendítően jól megformált kisember. Minden ízében a szerzőtől megszokott tandrámát láthatunk.

Bertolt Brecht: A gömbfejűek és a csúcsfejűek – Nemzeti Színház
Rendező: Zsótér Sándor
****


A hegedű ünnepe

S. N.

Tíz éve rendezték meg először a kortárs magyar hegedűkészítők kiállítását, s azóta évről évre bemutatják a fiatal hazai hangszergyártó nemzedék tagjainak világszínvonalú munkáit. A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata által szervezett kétnapos programon a hangszerkiállítás mellett fellépnek versenygyőztes fiatal hegedűsök, lesz fotókiállítás az elmúlt tíz évről, képzőművészeti kiállítás Hubay Jenő hegedűművész születésének 160. évfordulója alkalmából, a Stradivari titkáról pedig Holló Bence tart előadást.

A magyar hegedű ünnepe – Koncertek, hangszerkiállítás és –bemutató
Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza, június 2–3.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.