A csapos közbeszól: nem is kézműves az Igazi Csiki sör!

/ 2017.02.02., csütörtök 14:07 /

Az egész nemzet háborog, mert a románok kicsinálták az Igazi Csikit, a Kárpát-medence egyetlen kézműves sörét. Csakhogy…

Amit az Igazi Csiki sör és a Heineken jogvitájának ritkán emlegetett árnyalatairól tudni érdemes, Gazda Albert remekül megírta az mno.hu-n. A szerző, korábbi cikkét felidézve, szépen levezeti, miért félrevezető az ügyben kizárólag Dávid (a székely Lénárd András) és Góliát (a holland Heineken) harcát, illetve a román bíróság elfogultságát látni. Remek és fontos észrevételek annak alátámasztására, hogy a mégoly jogos nemzeti felbuzdulás közepette azért érdemes figyelmet szentelni a tényeknek is.

A sör mostani „betiltása” hozott a felszínre egy olyan kérdést, amiben, mint kiderült, az Igazi Csiki tulajdonosa a Heti Válasz közreműködésével vetett szelet, majd aratott vihart. „Nem csodálkozom, hiszen Romániában és Magyarországon mi gyártjuk az egyetlen igazán kézműves sört”nyilatkozta lapunknak tavaly júniusban, hogy szerinte itala miért olyan népszerű. Nem kellett volna: kézművessör-körökben azóta is ezt a mondatát emlegetik, és se szeri, se száma a szakmai önérzetében megbántott komlófüggőnek, aki máig nem tudta megbocsátani neki ezt a hencegést.

Hát, kérem szépen, ha megengedik, hogy a csapos közbeszóljon: a kézirat szerkesztőjeként, bár nem vagyok nagy sörissza, egyből észleltem az egetverő túlzást. Mivel egy külsős szerző kész, egyeztetett szövegével volt dolgom, ráadásul a lapzárta is szorított, nem állt módomban kiegészítést, magyarázatot kéretni Lénárdtól, illetve érdemben hozzányúlni a kifogásolt mondathoz. Mindössze annyit tehettem, hogy, remélve, ezzel árnyalom a szöveget, a következő kiegészítést írtam az idézet mögé: „Ezzel persze sokan vitatkoznának, de a legszélesebb körben ismert nedűt kétségkívül ők állítják elő.”

Ami viszont a dolog lényegét illeti: van itt pár nyilatkozat és vélemény, amelyek erősen megkérdőjelezik az Igazi Csiki kézműves voltát. Kezdjük Vásárhelyi István sörszakértővel, aki tavaly nyáron így nyilatkozott a kérdésről az Erdélyi Naplónak:

„Az első főzet még hozta is a várakozást, és ha a kisüzemi mértékkel mérve nem is annyira izgalmas sör készült, azt mindenesetre kimondhatjuk, hogy a helyi nagyüzemi sörökhöz képest egy jobb minőségű sör jelent meg a piacon. Sajnos – vélhetően az óriási kereslet miatt – a viszonylag kis kapacitású gyár tavaly nyáron gyorsíthatott az eredeti érlelési eljáráson (ez természetesen csak a kóstolások alapján felmerült hipotézis és az én maximalizmusom), mert visszaesett a minőség. […] Természetesen egy márkához lehet érzelmileg is kötődni, de ha egy sörfőzde ezt a kötődést megszerezte, akkor ez felelősséggel is jár, és egy idő után már elmúlik a sörmárka mellé helyezett érzelmi romantika, amit amúgy a Csíki Sör marketingesei jó érzékkel ki is használtak. Egy sörfőzde végtére is elsősorban üzleti vállalkozás, nem kultúrmisszió.”

Következzék Dorozsmai Endre gasztrokritikus véleménye:

„Az Igazi Csíki Sör már rég nem kézműves, megkockáztatom: soha nem is volt az. Persze tény, hogy a kézművesnek mondott kisüzemi sörök nagy részére igaz ez, de attól még valaki, aki teríteni tudja Erdélyt és Magyarországot a sörével, akiknek a kapacitása nagyobb, mint többezer tényleges kézműves főzőé együttvéve, az ne nevezze a maga termékét »igazi kézművesnek«, mikor tudhatja, hogy nem az.

[…] »igazi kézművesnek« beállítani egy sört, ami egyáltalán nem az: eget verő hamis állítás. S mint írtam, kétszeresen hamis, hisz pont azok kézművességét tagadja, akik joggal használhatják e megjelölést. Mert vannak belőlük nem kevesen, Magyarországon több mint félszáz valódi kézműves főző működik, akinek sörét más is issza, s akkor nem szóltunk azokról, akik csak a maguk élvezetére készítenek sört.”

De hogy ki is nevezheti a termékét kézműves sörnek? A Fenékig.com szakírói megmondják, hozzátéve, ezeknek a feltételeteknek Lénárd Andrásék egyáltalán nem felelnek meg:

„Az Európai Kézműves Főzde:

1) Kisméretű

Évente 500,000 HL alatt főz sör.

2) Autentikus

a) Minden sörét ‘original gravity’-n főzi. (Azaz nem alkalmaz ‘high gravity’ főzést, majd spórolási céllal vízzel visszahigítást a megfelelő alkoholfokra. – Fenékig)

b) Nem használ semennyi rizst, kukoricát, illetve íz-, vagy költségcsökkentő adalékot.

3) Őszinte

a) Minden összetevőt világosan feltüntet minden sörének címkéjén.

b) A főzés helyét világosan feltünteti minden sörének címkéjén.

c) Minden sörét kézműves főzdében főzi.

4) Független

Legfeljebb 20%-ban birtokolja olyan főzde, ami olyan főzdét is üzemeltet, ami nem számít kisüzeminek.”

Most pedig következzék Mikola Tamásnak, a Heti Válasz kézművessör-szakértőjének összegzése:

„– A Csíki sör megjelenését anno egyöntetű támogatás kisérte, a hazafias érzelmű fogyasztók imádata mellett a sörszakma is zömében pozitív várakozással fogadta.

– A Heineken-el folytatott névvita a Dávid-Góliát harcszerűsége miatt is szimpátiát váltott ki.

– Ugyanakkor már jelentkeztek azok a hangok is, hogy igazából túlzottan marketing ízű ez, a nemzeti érzelmek meglovagolása, és maguk a termékek nem támasztják alá ezt a nagy hype-ot.

– A sörszakma támogatását a Csíki éppen Lénárd Heti Válasz-interjújának ominózus mondatával vesztette el, azóta teljesen átfordult a hangulat."

Aki pedig tiszta sört szeretne önteni a korsóba, olvassa el Mikola Tamás kétrészes írását a Magyar Konyhában (itt és itt) arról, hogy valójában mi is teszi a kézműves sört.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.