valasz.hu/kultura/vihar-a-befottesuvegben-30278/

http://valasz.hu/kultura/vihar-a-befottesuvegben-30278/

A Heti Válasz cikke alapján írt darabot Máté Gábor nőügyeiről Pintér Béla

/ 2017.12.18., hétfő 08:10 /
A Heti Válasz cikke alapján írt darabot Máté Gábor nőügyeiről Pintér Béla

A Heti Válaszban tavasszal többszörösen is kifogásoltuk, hogy Pintér Béla egy – amúgy kormánypárti – politikus magánéletéről szóló pletyka alapján írt darabot a pesti Katona József Színháznak. Nem mintha a hatalom természetéről szóló A bajnok mondanivalója ne lett volna érvényes. Ezzel együtt úgy éreztük, a nem közszereplő családtagok, köztük gyerekek belekeverése a történetbe túl nagy ár ahhoz, hogy a nézők egy mégoly élvezetes tragikomédiának tapsolhassanak.

Egyúttal bátorkodtunk megkérdezni: mikor fog a rendező darabot írni arról, hogy miközben a színházi emberek hajlamosak a politika patyolat tiszta lelkiismeretének szerepében tetszelegni, ők sem mentesek az intrikától, bírvágytól, álnokságtól? Vagy éppen Máté Gábor magánéletéről, akinek – utóbb depressziójából öngyilkosságba menekülő – felesége, Albert Györgyi a botránykönyvében azt taglalta, miként kényszerítette abortuszra a kapcsolatban amúgy sem Grál-lovagként viselkedő férje?

„Egy ilyen kisszerű, politikai alapú provokációra csak nagyszabású, művészi választ lehet adni. […] Bár nyilvánvalóan provokálni akartak, valójában egy zseniális ötletet adtak” – nyilatkozta Pintér az Indexnek. Mi viszont nemigen értettük, hogy egy erkölcsi ellenvetés miért volna kisszerű, politikai és provokáció. Főleg, hogy a rendező korábban a Heti Válasznak adott interjújában elismerte: a bajnok témaválasztása neki is dilemmát okozott, sőt a botránnyal szembesülve alkotóként nem, magánemberként viszont talán bocsánatot kérne a politikus családjától, „hiszen van bennem lelkifurdalás”.

Aztán Pintér Béla felvette a kesztyűt. Merthogy lapunk kérdésére, miszerint rendezne-e darabot Máté Gábor magánéletéből, így felelt: „Minden további nélkül. Az abortusz is igen drámai téma, fontos kérdés, nincs kizárva, hogy valóban színpadra viszem, még az is lehet, hogy a Katonában.” 

A darabot végül a hétvégén mutatták be Ascher Tamás Háromszéken címmel. Az előpremierre magunk is bebocsátást nyertünk, és a sors szeszélyéből éppen a főhős-igazgató tőszomszédságában kaptunk helyet.

Ami az előadás első felét illeti, abban Pintér glaszé kézvédőben nyúl a témához, amennyiben egy rímekbe szedett, folklór- és táncos elemekkel gazdagított modern népszínművet látunk. Miközben remekül szórakozunk a színházi világ alakjait vérbő humorral kifigurázó jeleneteken, kezdjük úgy érezni, hogy a rendező a tavaszi darab – legnagyobb jóindulattal is tragikus hősként ábrázolt – főalakjával ellentétben Máté Gáborral nagyon is kesztyűs kézzel bánt.

Az első órában ugyanis nyoma sincs drámának, s A bajnokra mindössze a főhőst alakító Fekete Ernő költői kérdése utal, vagyis hogy szabad-e színpadra állítani valós személyeket. „Szerintünk szabad. Néha elvétjük az arányt, de nem akarjuk más fa…val verni a csalánt” – hangzik a – ha akarjuk – némileg önkritikus válasz.

Fotó: Katona József Színház

Fotó: Katona József Színház

Ami viszont ez után következik, bár a valós és fiktív elemek szétszálazhatatlanul összegabalyodnak, felér egy élve boncolással, és Pintér Béla immár puszta kézzel, könyékig turkál főhőse lelkében. A hatás annál nagyobb, hogy az első hatvan perc elaltatja a néző éberségét, s a bomba épp akkor robban, amikorra már rég elmerültünk a színészek (Keresztes Tamás, Bezerédi Zoltán, Jordán Adél, Borbély Alexandra, Elek Ferenc, Pintér Béla és mások) jutalomjátékában.

Mert ami a való életben Albert Györgyi, itt egy megesett színésznő, aki meg akarja tartani gyermekét; a főhős ennek hallatán először meghőköl, majd törni-zúzni kezd, és az ilyen esetekre szakosodott nőgyógyász telefonszámát tukmálja partnerére.

Innentől, bár az előadás továbbra sem szűkölködik humorban, minden nevetésnek tétje van. Mert lehet-e jó szívvel röhögni egy frivol megjegyzésen, amely épp az után hangzik el, hogy a hét abortuszon átesett idős színésznő lelkiismeretbeli tusájáról számol be? „Kimondhatatlanul fáj, hogy csak álmomban játszhatok az unokámmal” – biztatja ifjú kollégáját, önmagával példálózva, gyermekének megszülésére.

A második óra – melynek végére a színésznő sorsa a várt módon beteljesedik – summázatként nem kisebb dologra, mint a megfogant élet elpusztításának embertelenségére vezeti rá a nézőt. Teszi ráadásul az ország egyik legmenőbb színházában, korunk egyik legünnepeltebb alternatív rendezőjének jóvoltából.

Fotó: Katona József Színház

Fotó: Katona József Színház

Csak örülni tudunk, hogy a tavasszal igencsak rosszízűen indult történet szálai végül erre kanyarodtak. A politikus és családja nevében persze nem nyilatkozhatunk, és helyettük nem mondhatjuk, hogy az akkor esett csorba a mostani bemutatóval ki lett köszörülve. Pintért és a Katonát viszont elismerés illeti, hogy volt vér bennük a megfelelő helyen ezt az előadást színpadra állítani. A magunk részéről ezért – ahogy a darab végén Máté Gáborral is megbeszéltük – kvittek vagyunk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.