valasz.hu/kultura/fricska-az-rtl-klubnak-es-a-tv2-nek-elsopro-siker-a-kozteven-106414

http://valasz.hu/kultura/fricska-az-rtl-klubnak-es-a-tv2-nek-elsopro-siker-a-kozteven-106414

A Heti Válasz cikke alapján írt darabot Máté Gábor nőügyeiről Pintér Béla

/ 2017.12.18., hétfő 08:10 /
A Heti Válasz cikke alapján írt darabot Máté Gábor nőügyeiről Pintér Béla

A Heti Válaszban tavasszal többszörösen is kifogásoltuk, hogy Pintér Béla egy – amúgy kormánypárti – politikus magánéletéről szóló pletyka alapján írt darabot a pesti Katona József Színháznak. Nem mintha a hatalom természetéről szóló A bajnok mondanivalója ne lett volna érvényes. Ezzel együtt úgy éreztük, a nem közszereplő családtagok, köztük gyerekek belekeverése a történetbe túl nagy ár ahhoz, hogy a nézők egy mégoly élvezetes tragikomédiának tapsolhassanak.

Egyúttal bátorkodtunk megkérdezni: mikor fog a rendező darabot írni arról, hogy miközben a színházi emberek hajlamosak a politika patyolat tiszta lelkiismeretének szerepében tetszelegni, ők sem mentesek az intrikától, bírvágytól, álnokságtól? Vagy éppen Máté Gábor magánéletéről, akinek – utóbb depressziójából öngyilkosságba menekülő – felesége, Albert Györgyi a botránykönyvében azt taglalta, miként kényszerítette abortuszra a kapcsolatban amúgy sem Grál-lovagként viselkedő férje?

„Egy ilyen kisszerű, politikai alapú provokációra csak nagyszabású, művészi választ lehet adni. […] Bár nyilvánvalóan provokálni akartak, valójában egy zseniális ötletet adtak” – nyilatkozta Pintér az Indexnek. Mi viszont nemigen értettük, hogy egy erkölcsi ellenvetés miért volna kisszerű, politikai és provokáció. Főleg, hogy a rendező korábban a Heti Válasznak adott interjújában elismerte: a bajnok témaválasztása neki is dilemmát okozott, sőt a botránnyal szembesülve alkotóként nem, magánemberként viszont talán bocsánatot kérne a politikus családjától, „hiszen van bennem lelkifurdalás”.

Aztán Pintér Béla felvette a kesztyűt. Merthogy lapunk kérdésére, miszerint rendezne-e darabot Máté Gábor magánéletéből, így felelt: „Minden további nélkül. Az abortusz is igen drámai téma, fontos kérdés, nincs kizárva, hogy valóban színpadra viszem, még az is lehet, hogy a Katonában.” 

A darabot végül a hétvégén mutatták be Ascher Tamás Háromszéken címmel. Az előpremierre magunk is bebocsátást nyertünk, és a sors szeszélyéből éppen a főhős-igazgató tőszomszédságában kaptunk helyet.

Ami az előadás első felét illeti, abban Pintér glaszé kézvédőben nyúl a témához, amennyiben egy rímekbe szedett, folklór- és táncos elemekkel gazdagított modern népszínművet látunk. Miközben remekül szórakozunk a színházi világ alakjait vérbő humorral kifigurázó jeleneteken, kezdjük úgy érezni, hogy a rendező a tavaszi darab – legnagyobb jóindulattal is tragikus hősként ábrázolt – főalakjával ellentétben Máté Gáborral nagyon is kesztyűs kézzel bánt.

Az első órában ugyanis nyoma sincs drámának, s A bajnokra mindössze a főhőst alakító Fekete Ernő költői kérdése utal, vagyis hogy szabad-e színpadra állítani valós személyeket. „Szerintünk szabad. Néha elvétjük az arányt, de nem akarjuk más fa…val verni a csalánt” – hangzik a – ha akarjuk – némileg önkritikus válasz.

Fotó: Katona József Színház

Fotó: Katona József Színház

Ami viszont ez után következik, bár a valós és fiktív elemek szétszálazhatatlanul összegabalyodnak, felér egy élve boncolással, és Pintér Béla immár puszta kézzel, könyékig turkál főhőse lelkében. A hatás annál nagyobb, hogy az első hatvan perc elaltatja a néző éberségét, s a bomba épp akkor robban, amikorra már rég elmerültünk a színészek (Keresztes Tamás, Bezerédi Zoltán, Jordán Adél, Borbély Alexandra, Elek Ferenc, Pintér Béla és mások) jutalomjátékában.

Mert ami a való életben Albert Györgyi, itt egy megesett színésznő, aki meg akarja tartani gyermekét; a főhős ennek hallatán először meghőköl, majd törni-zúzni kezd, és az ilyen esetekre szakosodott nőgyógyász telefonszámát tukmálja partnerére.

Innentől, bár az előadás továbbra sem szűkölködik humorban, minden nevetésnek tétje van. Mert lehet-e jó szívvel röhögni egy frivol megjegyzésen, amely épp az után hangzik el, hogy a hét abortuszon átesett idős színésznő lelkiismeretbeli tusájáról számol be? „Kimondhatatlanul fáj, hogy csak álmomban játszhatok az unokámmal” – biztatja ifjú kollégáját, önmagával példálózva, gyermekének megszülésére.

A második óra – melynek végére a színésznő sorsa a várt módon beteljesedik – summázatként nem kisebb dologra, mint a megfogant élet elpusztításának embertelenségére vezeti rá a nézőt. Teszi ráadásul az ország egyik legmenőbb színházában, korunk egyik legünnepeltebb alternatív rendezőjének jóvoltából.

Fotó: Katona József Színház

Fotó: Katona József Színház

Csak örülni tudunk, hogy a tavasszal igencsak rosszízűen indult történet szálai végül erre kanyarodtak. A politikus és családja nevében persze nem nyilatkozhatunk, és helyettük nem mondhatjuk, hogy az akkor esett csorba a mostani bemutatóval ki lett köszörülve. Pintért és a Katonát viszont elismerés illeti, hogy volt vér bennük a megfelelő helyen ezt az előadást színpadra állítani. A magunk részéről ezért – ahogy a darab végén Máté Gáborral is megbeszéltük – kvittek vagyunk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.