A hétvégén megtört a jég a Nemzeti Színházban

/ 2015.02.23., hétfő 10:25 /

Február 22-én, vasárnap a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében Henrik Ibsen Brand című darabjának premierjét láthatta a közönség. Ez önmagában nem lenne hír, de a művet Zsótér Sándor állította színpadra, és ezzel megtört a jég a Vidnyánszky Attila vezette színházban. Először rendezett olyan művész, akire nehezen lehetne ráhúzni a „jelenlegi kurzus alkotója”, a népnemzeti, vagy a „nem is olyan híres” jelzőket.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Zsótér  neve nem volt titokban tartva, már az évad premierjeinek ismertetésekor kiderült, hogy dolgozni fog a Nemzetiben. Az ország egyik legismertebb és sokak által kedvelt rendezője nem a sokat játszott Ibsen-darabok közül választott, hogy azt új értelmezésben vigye színre, hanem az életmű egyik fontos drámája, az 1865-ben Rómában írt Brand mellett döntött, amelyet magyar színpadokon eddig még nem játszottak.

Ibsen negyvenévesen folyamatos pénzzavarral küzdött, és bár pénzt nem kapott, külföldi ösztöndíjra küldték, ahol megírta Brand történetét.  „A pap utazni készül, úgy gondolja, csak a nagyvilágban töltheti be hivatását, végül mégis marad. És ha már marad, könyörtelenül megy végig az úton, melyet hite szerint Ibsen kijelölt számára. Nem tartja vissza feleség, gyerek. Az út vége azonban bukás és halál” – írja a darabról a Nemzeti Színház magazinja.

Fotó: Fűrjes Viktória

Brand Ibsen igen ritkán játszott darabja, mely még a Peer Gynt előtt, de már A trónkövetelők után született a „mindent vagy semmit” szenvedélye jegyében. A címe is ezt a gondolatot erősíti, hiszen a norvég brand szó jelentése: tűz. Ez a hevület viszi végig Trill Zsoltot a címszerepben az előadáson.

Trill így nyilatkozott a Zsótérral közös munkáról: „játszhattam már vele együtt Maár Gyula fantasztikus filmjében, a Töredékben, legutóbb pedig Bodzsár Márk filmjében, az Isteni műszakban. Éreztem magamon a vizslató tekintetét. »Figyellek, sosem csinálod egyformán« – mondta, amikor a jeleneteket próbáltuk. Rendezőként ő a motor, és én ezt csodálom és élvezem. Az olvasópróba után egyből a színpadon álltunk. Engem ez a rögtön-csinálás lenyűgöz.”

Hogy a közönség hogyan fogadja a nem könnyen emészthető Ibsen-művet, még kérdés, de maga a tény, hogy a Nemzetiben Zsótér látható, önmagában öröm.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.