A Hortobágy hangja

/ 2012.03.19., hétfő 13:23 /

"Papírból eszik a kolbászt? Ez nem Magyarország!" - mondta 1936-ban a felbőszült magyar nagykövet az osztrák rendező, Georg Höllering Hortobágy című filmjének londoni díszbemutatója után, mely félig dokumentarista eszközökkel mutatta be a harmincas évek pusztai életének valóságát, konfliktusait, a parasztság mindennapjait. Höllering a forgatás idejére leköltözött a Hortobágyra, gúnyolták is sokan, mondván, sok ezer méternyi szalagra rögzítette, miként nő a fű...

A film irodalmi alapjául Móricz Zsigmond Komor ló című novellája szolgált, zeneszerzőjének Höllering Bartókot kérte fel, ő azonban Lajtha Lászlót ajánlotta maga helyett. Lajtha először elutasító volt, ám - ahogy Breuer János írja Lajtha-könyvében - "miután megnézte a már elkészült musztereket, s látta, nem tschikosch-fokosch pusztaromantika vagy kikent-kifent gyöngyös-bokréta elevenedik meg", vállalta a filmzene megkomponálását. A Hortobágyhoz 1935-ben készült muzsika igazi remekmű, és a kritikusok szerint jelentősen hozzájárult a film kifejezőerejéhez.

Lajtha László (1892-1963) Bartók, Kodály és Dohnányi mellett a XX. század első felének legjelentősebb magyar zeneszerzője volt. Alkotóként a francia impresszionizmus stílusvilágát éppúgy magáénak vallotta, mint a magyar és kelet-európai népzene örökségét. Mint Bartók legközelebbi munkatársa, döntő szerepet vállalt a hazai népzenekutatásban. 1955-ben Liszt Ferenc után a magyar művészek közül másodikként a francia Académie des Beaux Arts rendes tagjává választották. Közel száz darabot, kilenc szimfóniát, tíz vonósnégyest, két misét írt. Az ötvenes években a politika megpróbálta megfélemlíteni és háttérbe szorítani, munkáját ellehetetleníteni. Ma egyre többet tudunk róla, de még mindig vannak adósságaink.

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál a 120 éve született Lajthára emlékezik. Március 16-i nyitóhangversenyén a Művészetek Palotájában - a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában, Kocsár Balázs vezényletével - a Hortobágy filmzenéjéből készült, hattételes szvit is megszólal, "földszagú" filmrészletek vetítésével.

Kolbászt papírból? Ez (is) Magyarország. De milyen finom kolbászt! És milyen ízes zenével!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.