heti-valasz.hu/kultura/ime-az-elso-magyar-borasz-aki-bejutott-a-vilag-legjobb-ettermebe-115823

http://heti-valasz.hu/kultura/ime-az-elso-magyar-borasz-aki-bejutott-a-vilag-legjobb-ettermebe-115823

A kaszáskeresztesektől a nyilasokig

/ 2013.09.12., csütörtök 13:01 /

A '90 utáni magyar történetírás szégyene, hogy sem Horthy Miklósról, sem Szálasiról és a magyar szélsőjobbról nem született korszerű tudományos összefoglaló - hangzott a jogos kritika még néhány évvel ezelőtt.

Mára azonban úgy tűnik, sok más mellett ezt az adósságát is törleszti a szakma: fiatal, a Kommentár folyóirat hasábjairól ismerhető kutatók vágtak neki a XX. század megkerülhetetlen témáinak, így napjainkban alapos tanulmányokat lehet olvasni Horthyról (Turbucz Dávid), Paksa Rudolf jóvoltából már Szálasiról és a szélsőjobbról is.

Paksa érdeme, hogy témáját képes akadémiai és "operettváltozatban" is tálalni; a Magyar nemzetiszocialisták című munkája előtt nem sokkal a Jaffa Kiadónál már két kötettel is jelentkezett, melyek ismeretterjesztő szándékkal segítik az olvasói tájékozódást a két világháború közötti magyar szélsőjobb útvesztőjében. Az MTA Történettudományi Intézet és az Osiris közös kiadásában most megjelent monográfia más: terjedelmes szaktörténészi munka, egyben forráskiadvány és kronológiákkal, ábrákkal gazdagon tűzdelt tudástár. A munka érdeme részletgazdagságában rejlik, és bátran kijelenthető, hogy a fogékony közönség még sosem kapott ennyi adalékot a hungarista-nemzetiszocialista világ megértéséhez. Olvashatunk a nyilas sajtótörténet komikusan szövevényes fordulatairól, de a monográfia közöl szlovák nyelvű (!) hungarista toborzóplakátot a negyvenes évekből, levelet Böszörmény Zoltán ex-kaszáskeresztes vezetőtől, melyben felajánlja szolgálatait Rákosinak - és más érdekességeket is.

Noha kötetünkben a XX. század sötét bűnözőiről van szó, Paksa képes higgadtan közelíteni a tárgyhoz. Felhívja a figyelmet a Prohászka-féle "hungarizmus" és az ugyanezzel a fogalommal fedett Szálasi-ideológia összemosásának tarthatatlanságára, a makacs magyar történetírói hagyománnyal szakítva nem használja szinonimaként "fasiszta" és "nyilas" szavainkat, rávilágít Szálasi osztályharcos vonzalmaira, sőt bemutatja, hogy bizony az ideológiailag képzett baloldaliak könnyen találtak utat a nemzetiszocialistákhoz is (Kassai Ferenc, Péntek István és Málnási Ödön példái).

Paksa summázata szerint a szélsőjobb a harmincas évektől kezdve a magyar politika egyszerű válaszokat kínáló, mondhatni divatos jelenségévé vált; a mellékelt kiáltványok, programrészletek és más politikai iratok alapján pedig az olvasó teljes valójában szembesülhet a tébolyult rögeszmékkel és infernális blődségekkel, melyeket az ideológia követői magukévá tehettek.

Egészen az utóbbi évekig a magyar szélsőjobbról, a nyilasokról a Rubicon történelmi folyóirat egy 2004-es tematikus számán és Vargyai Gyula egyes munkáin kívül az olvasó szinte csak elfogult irodalommal találkozhatott, Paksa Rudolf sokat tett azért, hogy ne így legyen.

Paksa Rudolf: Magyar nemzetiszocialisták - az 1930-as évek új szélsőjobboldali mozgalma, pártjai, politikusai, sajtója
OSIRIS KIADÓ, BUDAPEST, 2013. 3480 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.