A keresztény All Star csapatban Tóth Vera, a Bolyki Brothers és Pajor Tamás

/ 2018.03.11., vasárnap 08:00 /

A magyar keresztény zenei kultúra megerősítésére március 29-én már második alkalommal adják át a keresztény könnyűzenei elismerést, a Szikra-díjat. A díjra pályázni lehetett, keresztény szellemiségű alkotók küldhették be alkotásaikat. A hatfős szakmai zsűri ezekből választotta ki a legjobb dal, a legjobb dicsőítő dal, a legjobb dalszöveg, a legjobb előadás, a legjobb klip és az életműdíj kategória győzteseit.

A gála különlegessége, hogy csak erre az estére összeáll a keresztény All Star csapat: különböző, nem a keresztény zenei világban szerzett érdemeikről híres alkotók adnak közös koncertet. Így színpadra lép a Bolyki Brothers és Tóth Vera, Gyárfás István és Elek István, Pajor Tamás és az Amen, a Peet Projekt és Szolnoki Péter, valamint a Keresztkérdés. A fellépők meghívnak egy-egy közkedvelt, ám nem a keresztény zenei világból ismert művészt is közös zenélésre.

Bolyki György

Bolyki György

A Szikra-díj ötlete már régóta megfogalmazódott a szervezők fejében, hiszen jó ideje szerették volna megmutatni a keresztény könnyűzenei életben található értékeket. Magyarországon a történelmi adottságokból fakadóan nincs múltja a keresztény könnyűzenének, de mivel ez változóban van, úgy gondolják, hogy érdemes vele profi módon foglalkozni, és támogatni azokat, akik ezen a területen tevékenykednek. Fontos, hogy ezeknek a művészeknek legyen kedvük alkotni, és a szerzők egymást is megismerjék, inspirálják. „Az első Szikra-díj emiatt jött létre, és azt gondolom, ezeket a célokat el is értük” – mondja Bolyki György, a díjátadó gála egyik szervezője.

A pályázatra olyan alkotásokat vártak, amelyeknek szerzői önmagukat hitvalló keresztény embernek tartják, és életükben fontos szerepet tölt be Jézus. A másik feltétel az volt, hogy az alkotók olyan műveket küldjenek, melyek az Istennel való kapcsolatukról szólnak. A zsűri tagjai: Horváth Gergely (rádiós műsorvezető), Mező Misi (zenész), Madarász Isti (filmrendező), Gável Gellért (zenész), ifj. Balog Ferenc (zenész) és Bolyki György (zenész, producer). A gála március 29-én 19 óra 30-kor kezdődik Budapesten a Millenáris Parkban. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.