A konszolidáció miniszterelnöke

/ 2014.06.11., szerda 18:11 /

Hosszú út vezetett odáig, hogy elmondható legyen: a XX. század leginkább sokoldalúan kutatott, egyéniségét és politikáját tekintve legjobban értett miniszterelnöke gróf Bethlen István.

Született róla alapvető, módszertanában és történetszemléletében mintaértékű életrajzi monográfia (Romsics Ignáctól), vizsgálták jó összehasonlító elemzésben (A magyar jobboldali hagyomány című kötetben), tavaly pedig nagyszabású történészkonferenciával és könyvkiadással is emlékeztek a kormányfőre, akinek neve jelző lett „konszolidáció” szavunk előtt.

A témára fogékony közönség már ismerheti az Osiris Kiadó gondozásában megjelent Gróf Bethlen István és kora című konferenciakötet egyes írásait: a 2013. október 4-én az Országgyűlés Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága által szervezett egynapos parlamenti előadásfolyamról a Heti Válasz is beszámolt, az elhangzott beszédeket a Rubicon és a Kommentár folyóirat közölte. A most megjelent könyv mégis több: ebben olvasható először az idézett felsőházi rendezvényen bemutatott tanulmányok legbővebb, hivatkozásokkal gondosan ellátott változata. A kötet szerzői (Ablonczy Balázs, Gyáni Gábor, Gyurgyák János, Paksa Rudolf, Püski Levente, Romsics Ignác, Sipos József, Tomka Béla, Tőkéczki László, Ujváry Gábor, Ungváry Krisztián és Zeidler Miklós) eltérő szemléletű munkákban tekintik át a két világháború közötti korszak első évtizedének – és meghatározó miniszterelnökének – bel- és külpolitikáját, társadalmi konfliktusait, gazdasági sikereit.

Hogy kinek ajánlható ez a kötet? Mindenkinek, aki Bethlenre és korára befogadható terjedelemben, ugyanakkor minden részletet érintően kíváncsi. Hiszen egyszerűen nem létezik ma még egy, a szóba jöhető témákat tekintve hasonlóan széles „lefedettségű”, ám tömör (200 oldalas) könyv, mely naprakészen és tudományos igénnyel beszél XX. századi történelmünk meghatározó szakaszáról és a korszakot fémjelző miniszterelnökről.

Gróf Bethlen István és kora
OSIRIS, BUDAPEST, 2014, 3200 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.