A közép-európai diktatúrák természetrajza

/ 2014.06.03., kedd 14:43 /

A politikai gyűlölködés helyett most valami egészen más. A minap egy könyvplázában találtam rá Anne Applebaum Vasfüggöny című kötetére. Mivel sok jót olvastam-hallottam már róla, megvettem és kiskocsin hazatoltam a vagy hétszázas oldalas, keménytáblás kötetet. Nem bántam meg.

 Az amerikai újságíró-történészt a Gulágról szóló nagymonográfiája óta követem, a nyugati sajtóban alighanem ő írja a legértőbb elemzéseket Ukrajna-ügyben, mégpedig a Washington Postban. A minap a Heti Válasz Könyvfesztivál-melléklete is komoly ismertetést közölt a Vasfüggönyről, meg egy interjút Applebaummal – érdemes mindkettőt elolvasni!

A történész mostani könyve azt vizsgálja, hogyan szerezte meg a hatalmat a kommunista párt Kelet-Németországban, Lengyelországban és Magyarországon.  A három közép-európai ország 1944 és 1956 közötti történetében megdöbbentőek a párhuzamok: ugyanazok a választási csalások, szólamok a „demokráciáról” és „reakcióról”, ugyanaz a szovjet szuronyokra támaszkodó kíméletlen leszámolás a politikai ellenfelekkel.  Applebaum azonban szerencsére nem (csak) politikatörténetet művel. Kiváló, olvasmányos stílusban elemzi például az akkori legfontosabb a médium, a rádió feletti ellenőrzés megszerzéséért vívott harcot, belepillanthatunk a totális államok ma már nyomasztó fiatalság-kultuszába és megismerhetjük a hétköznapi németek, lengyelek, magyarok küzdelmét, hogy szabadon utazhassanak, vállalkozhassanak, imádkozhassanak.

Nem tudom, hogy olvastam-e valaha olyan, magyar történelemről szóló ismeretterjesztő művet, amelyben nem fedeztem fel hibát. Anne Appelbaumé ilyen, de nem csak ezért nem bántam meg a vele töltött napokat. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.