A közös munka dicsérete

/ 2012.10.31., szerda 13:36 /

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed nyerte idén a Média Építészeti Díját a megépült beruházások kategóriájában. A legjobb terv a XIII. kerületi Klapka szolgáltatóház megújítását célozná – ha lenne rá pénz. Idén a vidékiek mellett labdába sem tudott rúgni fővárosi épület. (Részletek a 44. heti lapszámban!)

Mi fontosabb, egy épület minősége, vagy az odavezető út, a megvalósítás folyamata? Lehet-e erősebb egy ház „sztorija", mint maga az elkészült épület? A nyolcadik alkalommal megrendezett Média Építészeti Díja nyilvános döntőjén az derült ki újra, hogy a Magyarország vezető nyomtatott és elektronikus lapjainak szerkesztőiből és újságíróiból álló zsűri - egyéb, szakmai megmérettetésekkel ellentétben - sokszor lényegesebbnek tartja az adott épület megszületésének körülményeit, még ha ezzel az építészek nem is mindig értenek egyet.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.