A legerősebb film a szocialista forradalom ellen – The Dark Knight Rises

/ 2017.11.08., szerda 09:05 /
A legerősebb film a szocialista forradalom ellen – The Dark Knight Rises

Ha ön a kortárs populáris kultúra egyetlen termékével kívánja elmagyarázni Z generációs gyerekének/szomszédjának, miért ócska dolog a kommunizmus, akkor a 2012-es Batman-mozi legyen az. Filmajánló a nagy okt. szoc. forr. 100. évfordulójának másnapján.

A Sötét Lovag: Felemelkedés (The Dark Knight Rises) azonnali konzervatív klasszikus – írta Jerry Bowyer, a Forbes magazin szerzője a film bemutatója után nem sokkal. Bowyer szerint a Batman-sorozat harmadik filmje direkt hadüzenet a francia forradalom politikai örököseinek, beleértve az Occupy Wall Street-mozgalmat és még talán Barack Obamát is. A „forradalomvágyó” filmek (Harcosok Klubja, V mint vérbosszú) tökéletes antitézise.

„A Sötét Lovag: Felemelkedés Christopher Nolan PG-13-as (utalás a korhatár-besorolásra – a szerk.) Batman-filmjeinek legkonzervatívabb és leginkább jobboldali darabja” – panaszkodik a szoft kommer World Socialist Web Site öt évvel ezelőtti cikke. A WSWS szerint a film összemossa a munkásosztályt az erőszakos gengszterekkel, a terrorizmust a forradalommal.

„A film bemutatja Batman konzervatív lelkét. […] A köpenyes igazságosztóból köpenyes konzervatív lesz” – írta a Telegraph. Ez a cikk mondjuk közepesen izgalmas, de legalább szerepel benne a „plutokraták” kifejezés.

Van ezeken túl is internetszerte még vagy száz cikk arról, hogy a Christopher Nolan-korszak Batman-filmjei (2005—2012) erősen politikusak, a tetőpont pedig valóban a harmadik rész, ami egyes részleteiben felfogható franciaforradalom- vagy oroszforradalom-parafrázisként. Továbbá az említett identitásképző események kritikájaként.

Itt és most nem arról van szó, hogy Nolan munkái filmként milyenek (ha ez bármennyire is érdekes, akkor szerintem a 2008-as második rész a maga nemében mesteri, de többi is kiemelkedik a hollywoodi szuperkommersz-mezőnyből), csak arról, hogy milyen politikai utalásrendszereket hordoznak. Mert hordoznak, az kétségtelen.

A harmadik film, A Sötét Lovag: Felemelkedés története szerint egy baromi erővel és a szükségesnél két számmal szorosabb maszkkal rendelkező zsoldos (Bane – az álarc mögött: Tom Hardy ) az úgynevezett Árnyak ligájának nevében átveszi az irányítást a fiktív amerikai metropolisz, Gotham felett. A várost szabályosan túszul ejtik, elzárják a külvilágtól, majd új társadalmi rendet vezetnek be, ahol a börtönből kiengedett fegyencek a rendfenntartók, a „burzsoá” elemeket pedig kirakják a házaikból, lakásaikból, és statáriális eljárás során közösítik ki (vagy ölik meg) őket.

Bane valamiféle Robespierre-klónként vagy combosabb népbiztosként áll, szónokol a felszabadító forradalom élén. Az alábbi szöveg minden szavát maga Lenin vagy Lev Trockij is megirigyelné:

Magyarul ez hangzik el:

Elvesszük Gotham városát a korruptaktól. A gazdagoktól. Akik nemzedékek során áltattak titeket hazug mesékkel a nagy lehetőségekről! Visszaadjuk nektek ezt a várost – az embereknek. Senki nem szól bele: tegyetek, ami tetszik! De kezdjétek azzal, hogy kiszabadítjátok az elnyomottakat! Önkéntes harcosokat várunk. Hadsereget állítunk fel. A hatalom bitorlóit kirángatjuk dekadens fészkeikből! És kitaszítjuk őket a hideg világba, ahol mi mindig is éltünk. Törvényt ülünk felettük. Élvezzük, amit visszakapunk! Vért ontunk!

Ez a kulcsjelenet maga a proletárforradalom. Nolan filmjében az abszolút gonosz ez a bolsevik-jakobinus banda.

Van még egy jelenet, pontosabban egy rövid párbeszéd, ami a kollektivista tulajdonkezelés lényege, mindössze néhány másodpercben. A mestertolvaj Selina Kyle (Anne Hathaway) és tanítványa, Jen (Juno Temple) beszélgetnek a város elfoglalása után, egy frissen birtokba vett lakásban. A proletárforradalomból kiábrándult Kyle elkeseredetten nézi a pusztítás nyomait:

Jen: Mi a baj?
Kyle: Ez valakinek az otthona volt.
Jen: És most már mindenki otthona.

Selina Kyle (Anne Hathaway)

Selina Kyle (Anne Hathaway)

A Lenin- és Robespierre-utánzatokkal szemben megjelenő Bruce Wayne/Batman viszont maga a természetes elit: régi, még a polgárháború idején meggazdagodott család leszármazottja, akinek az éjszakai önbíráskodó énje is szigorú szabályok szerint működik (például soha sem gyilkol); célja példákat és az abszolút jóról szóló „legendákat” adni a városának. A Batman-világ csúcsgonoszai anarchisták (Joker), forradalmi igazságosztók (Bane) vagy a világot az igazságtalanságok és a bűn miatt elpusztítani kívánó szélsőséges utópisták (Ra's al Ghul).

Létezik egy elemzés, ami szerint Nolanéket Charles Dickens Két ​város regénye című műve inspirálta a forgatókönyv megírásakor. Van benne valami: a Két városban Dickens határozottan sugallja, hogy a francia forradalmárok a terrort és az erőszakot teátrálisan adták elő a párizsi „közönség”, vagyis a tömegek előtt.

A Sötét Lovag: Felemelkedés tehát a valaha készült egyik legerősebb film a szocialista forradalom ellen. Nyilván hozzá kell tenni, hogy a hollywoodi megamozik világából. Ez nem az Andrzej Wajda-szintű tanítás, ettől még nem szabad lesajnálni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.