heti-valasz.hu/kultura/ime-az-elso-magyar-borasz-aki-bejutott-a-vilag-legjobb-ettermebe-115823

http://heti-valasz.hu/kultura/ime-az-elso-magyar-borasz-aki-bejutott-a-vilag-legjobb-ettermebe-115823

A legnagyobb dobásra készülve

/ 2017.10.11., szerda 16:02 /

Leköszönt a Magyar Művészeti Akadémia elnöki tisztségéről Fekete György belsőépítész, aki 2011 óta vezette az intézményt. A jövőben az új építészeti múzeum létrehozásával foglalkozna.

„Az MMA szellemi és művészeti súlya napról napra növekszik” – értékelte az ön korszakát utóda, Vashegyi György.

Büszke vagyok rá, hogy partnereket találtam a feladathoz. Hogy sikerült elérni, és erről törvényt alkotott az Országgyűlés, hogy köztestületté váljon a Magyar Művészeti Akadémia, éppúgy, mint minden kultúrállamban, ahol azonos szinten működik a művészeti akadémia, mint a tudományos.

Mit hagy az utódjára, ön szerint mi lesz a legfontosabb feladata?

Folytatni kell az építkezést a tízéves koncepciótervünk alapján, hogy teljes mértékben felzárkózzunk a világ vezető művészeti akadémiáihoz. Ha befejeztük az építkezést, minden erőnket arra kell fordítani, hogy az alkotói tevékenység magasabb szintre emelésében segítsük a művészeket.

Megbánhatták azok, akik nem csatlakoztak? Hiszen az akadémikusok jelentős járandóságot kapnak, és számtalan egyéb módon támogatják őket.

Évente hatvanöt koncertet és harminc kiállítást szervezünk a Vigadóban és más galériákban, valamint konferenciákat, ezen kívül művészetelméleti intézetet működtetünk, folyóiratot adunk ki, de azokra is gondolunk, akik nem tartoznak az akadémiához. Hónapok óta dolgozunk közösen az Emmivel a javaslaton, hogy járadékot kapjanak azok a művészek, akiknek művészeti díjuk van, de nem tagjai az MMA-nak. Ezt mostanra sikerült elérni, a közgyűlésen Balog Zoltán miniszter be is jelentette.

Az MMA több ingatlant is kapott az elmúlt években, a Pesti Vigadó és a Műcsarnok mellett a legjelentősebb az Andrássy úti székház.

Jövő júniusban költözünk az Andrássy útra, világszínvonalú lesz a székházunk – olyan, mint a tudományos akadémiáé. Három utcára néz, 6000 négyzetmétert foglal el, és három épületből, az újságíró-szövetség volt székházából, a mellette álló épületből, valamint a kettőt összekötő harmadik új épületből áll.

Sokan ugyanakkor bírálták, hogy az akadémiához került az Építészeti Múzeum.

Az Építészeti Múzeum a legnagyobb dobás az akadémia történetében. Világraszóló létesítmény lesz, egyetlen olyan építészeti múzeum sincs – pedig egész sor helyet ismerek Amerikától Japánig –, amelyben egy nemzet teljes történetének építészetét kiállítják. Mi 1100 év alkotásait mutatjuk be a jurtától napjainkig, az enteriőrökkel együtt. Természetesen évente az új épületeket is.

Megfelelőnek tartja ehhez a volt BM-kórházat a Városligeti fasorban?

Hosszú idő lesz, míg olyan tervet tudunk készíteni, amely alkalmasnak bizonyul a volt BM-kórház újragondolására. A 17 ezer négyzetméteres telken két gyönyörű műemlék épület áll, emellett egy Fischer József tervezte Bauhaus-ház, két nagy iroda-és öt-hat kisebb épület, amelyeket le kell bontani. Közpark is lesz itt, étteremmel, gyönyörű a terv. A közeli Liget Projekt ezzel hihetetlen módon gazdagodik.

Leköszön, de azért nem búcsúzik. Továbbra is lesz irodája?

Természetesen lesz, hiszen hónapok munkája, amíg az utódomnak átadom azt a rengeteg ügyet, amelyeken dolgozunk. Emellett az Építészeti Múzeum szellemi gondozásával szeretném kitölteni az életemet.

Fekete György
Zalaegerszegen született 1932-ben. 1957-ben végezte el az Iparművészeti Főiskolát, utána volt tervező, szabadfoglalkozású iparművész, iskolaigazgató, egyetemi tanár. 1990–1994 között helyettes államtitkár. 1997–2001 között a KDNP alelnöke. 1995-től az MMA tagja, 2011–2017 között elnöke.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.