Anyegin, a diplomata

/ 2012.10.30., kedd 15:42 /
Anyegin, a diplomata

„Balett-diplomáciai" sikerként is értékelhető, hogy a Magyar Állami Operaház - tíz évvel a magyarországi bemutató után - újra műsorára tűzheti az Anyegin táncszínpadi változatát.


Talán az érzelmek pontos ábrázolása tette az Anyegin táncszínpadi változatát a XX. század egyik sikerdarabjává - s minden remény megvan arra, hogy a november 3-i budapesti bemutatóval újabb sikerszéria vegye kezdetét.

Az 1927-es születésű, Dél-afrikai származású John Cranko időközben klasszikussá lett Anyegin-koreográfiáját - amelyet Kurt Heinz Stolze hangszerelt Csajkovszkij nyomán - először a Stuttgart Ballet vitte színre 1965 áprilisában.

John Cranko 1973-as halála óta a darab jogtulajdonosa a stuttgarti együttes, amelynek vezetői az Anyegin színrevitelét szigorú szabályok és követelmények teljesítéséhez kötik. A Magyar Nemzeti Balett néhány évvel ezelőtt elvesztette a bemutatás jogát, ezért van különleges jelentősége annak, hogy Solymosi Tamás, a társulat megbízott igazgatója visszaemelhette azt a repertoárba.

A lehetőséget ki kellett érdemelni: a stuttgarti jogtartók küldöttsége tavasszal több előadás kapcsán is vizsgálta a magyar társulat összetételét, technikai tudását és játékának színvonalát, mielőtt hozzájárulását megadta volna. A szereplőválogatás is a stuttgarti mesterek felügyeletével történt, és a betanító balettmestereket is a jogtulajdonosok kérték fel. A felkészülést Agneta Stjernlöf-Valcu és Victor Valcu, a Svéd Királyi Balett koreográfusa és egykori szólistája segítette.

Tatjana szerepében Oláh Zoltán első magántáncos partnereként debütál a Magyar Állami Operaházban a 2003-as Luxemburgi Nemzetközi Balettverseny kazah nagydíjasa, Aliya Tanykpayeva, a Magyar Nemzeti Balett új prímabalerinája. (Oláh Zoltán a darab 2002-es bamutatóján Lenszkij szerepét táncolta, Anyegint akkor Solymosi Tamás alakította.)

Az Anyeginnal kapcsolatos szigorú elvárások a produkció egészére, így a koreográfia átvételén túl a színpadi látványvilágra is vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Állami Operaház is azon kevés intézmények közé kerül, melyek már Thomas Mika által tervezett jelmezekkel és díszletekkel mutathatják be a darabot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.