Kapaszkodjanak: a Lex CEU után készül a Lex Jordán!

/ 2017.04.07., péntek 10:10 /

Lustasággal biztosan nem vádolható kormányunk mint nyúl a bogyót, alkotja a jogot ma is, de a hét országra szóló CEU-ügyi hangzavarban nyilván teljesen hallhatatlanok maradtak azok a jajkiáltások, amelyekre a színházigazgatók kinevezéséről szóló törvény éppen aktuális módosítása ragadtatta a szakma egyes képviselőit.

Hogy miért jajonganak néhányan? Nos, mondjuk azért, mert a megyei jogú városok vezetői kedden kapták a levelet, hogy véleményezzék a tervezetet – úgy, hogy csütörtökre már küldjék is meg az észrevételeiket. Más, a társadalmi egyeztetésbe elvileg bevonandó szervezetek meg nem is kaptak ilyet, miközben a közigazgatási egyeztetés határideje épp ma jár le.

Merthogy: készül a Lex Jordán. 

Hivatalosan úgy nevezik, hogy „az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény módosításáról és az ehhez kapcsolódó kormányrendelet megalkotásáról szóló kormány-előterjesztés”.

Kellőképpen unalmas, igen, az apropóját meg a Jordán-ügy adja. Valahogy rendet kell vágni a kinevezési gyakorlatban – ebben sokan egyetértenek. Jó értelemben is Lex Jordán amúgy a módosítás: ha elfogadják, nem eshetne el állami támogatástól a szombathelyi színház akkor sem, ha Jordán Tamást nem sikerülne rendesen kinevezni.

Jordán Tamás

Jordán Tamás

A lényeg viszont az, hogy a színházigazgatói kinevezések elvárásrendszerét kormányrendeleti szintre vinnék, a miniszter pedig felmentést adhatna mondjuk olyan elvárások alól, hogy a színházigazgatónak szakirányú végzettségre van szüksége. Már ha a pályázó rendelkezik előadó-művészeti szervezetben szerzett legalább ötéves vezetői gyakorlattal.

Azon, hogy ezt az öt évet is csökkentsék három évre, értesüléseink szerint megy még a brusztolás, de ha mondjuk a három év lesz a befutó, az újabb jó hír: a személyre szabott, célzott jogszabályok szerelmeseinek mindenképp.

Az ötlet hallatán legalábbis nem nehéz a kaposvári igazgatói posztot Rátóti Zoltán lemondása után betöltő Fülöp Péter menedzserre gondolni, akinek a kinevezhetőségével így például nem lenne gond.

A kinevezések viszont alapvetően változhatnak meg. A kormányrendelet-terv ugyanis két változatban készült el. A tervezet „B” változata a nyílt pályázati eljárás mellett megteremti meghívásos pályázati eljárás meghirdetésének lehetőségét is: ha verebeink igazat csiripelnek, ezt a változatot az MMA nyomja nagy erőkkel, mert hát minek is bindzsizni mindenféle pályázatokkal, ha van remek jelöltje a politikának.

Márpedig ha ezt a változatot fogadják el, biztosra vehetjük, hogy nem is lesz bindzsizés: ugyan melyik önkormányzat vesződne azzal, hogy pályázatot írjon ki, szóban meghallgassa a jelölteket, vitáztassa róluk a kuratóriumot – ha egyszer meghívhatja kedvencét is a posztra? Nyilván semelyik.

Így aztán pont értelmetlenné is válna az egész aprólékos módosítás, olyan új rendelkezések például, hogy ha a kuratórium választottját nem fogadja el a fenntartó, akkor kötelező megindokolnia azt.

A vezetőválasztásban a kormány mindenesetre nagyobb szerepet kapna a jövőben. S ez akár jó is lehetne, megszüntetné azt a lehetőséget, hogy hosszú procedúra után a helyi kiskirály lesöpri a kuratóriumi javaslatot és mindenféle indoklás nélkül kis kedvencét nevezi ki.

A rossz hírünk csupán az: ez az egész nem a részletszabályokon múlik. Azon múlik, hogy a politika, legyen helyi vagy országos, elfogadja-e a teljesítményt, vagy a szakmaiságot amolyan bolsi trükknek tételezi és csatamezőt lát a kultúrában-tudományban, amelyet el kell foglalni.

A CEU-beszántás módja és indoklása elég jól mutatja, hogy pillanatnyilag mi a helyzet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.