valasz.hu/kultura/dijat-nyert-sorozatunk-a-lathatatlan-budapest-129118

http://valasz.hu/kultura/dijat-nyert-sorozatunk-a-lathatatlan-budapest-129118

A Magyar Időkben kirobbant vitáról

/ 2018.06.10., vasárnap 14:00 /
A Magyar Időkben kirobbant vitáról

A konzervatív oldalt is bírálva beszél az irodalmi életben meglévő világnézeti aránytalanságokról Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke és Száraz Miklós György író is. A Magyar Időkben kirobbant vitáról nyilatkoztak a Heti Válasznak.

„Nem nevezném ezt kultúrharcnak, inkább csak vitának, amely időnként újraéled – mondja Szentmártoni János. – Annak vagyok a híve, hogy nem valaminek az ellenében kell megfogalmazni magunkat, hanem valamiért. Dolgozzunk mi is. Az egyéni lobbi mindenkinek szíve joga, a régi irodalmi kapcsolatrendszerek is működnek. Viszont ki kell építenünk a saját stratégiát, hogy olyan alkotókat is bemutathassunk a hazai és a külföldi közönségnek, akik eddig valami miatt nem rúghattak labdába. Nagy lemaradást kell behoznunk, mert sokáig csak siránkoztunk.”

„A külföldi megjelenés, a fordítás tényleg le van tenyerelve – mondja Száraz Miklós György. –Amíg azoknál volt a lóvé, akiket balliberálisoknak neveznek, addig értettem. De most jó ideje az úgynevezett konzervatívoknál a hatalom. Na, de ki fogja felismerni a jó művet, majd megtalálni azt a német, angol, spanyol kiadót, amelyik a saját piacán jó, vagyis nemcsak kiad, hanem remekül terjeszt is? Azok, akik állami segítség nélkül itthon sem tudnak megállni? Akik a magyar terjesztőknél sem képesek elhelyezni ötszáz példányt?”

 

 

 

 

A teljes interjúkat elolvashatja a Heti Válasz június 7-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.