A matematika és a véletlen

/ 2009.05.14., csütörtök 15:11 /

Harmincegy évesen választotta tagjai sorába az MTA, fiatalon kapta meg a Wolf-díjat is, a világ legrangosabb matematikai elismerését. A Nemzetközi Matematikai Unió elnöke, az ELTE Matematikai Intézetének igazgatója, Lovász László két évvel ezelőtti Bolyai-díj kitüntetettje.

- Kitüntetéseit szinte felsorolni sem lehet, évente legalább egy rangos szakmai elismerésben részesül. Hol helyezkedik el közöttük a Bolyai-díj?

- Miután úgy határoztunk a családommal, hogy hazaköltözünk Amerikából, nagyon sokat jelentett számomra, hogy nemcsak a nagyvilágban, de a szülőhazámban is elismernek.

- Ön már egyetemi hallgató korában ismertté vált problémamegoldó képességéről. Minden évben megnyerte például a Schweitzer-versenyt, amelyen neves matematikusok feladványait oldották meg a jelentkezők.

- A magyar fiatalok továbbra is nagyon sikeresek a nemzetközi megmérettetéseken. Harminc évvel ezelőtt nem volt egyetemek közötti, nemzetközi verseny, ma már van, az IMC, amit többször egymás után az ELTE csapata nyert meg. A világon nagyon kevés helyen van annyi jó képességű gyerek egy helyen, mint az ELTE-n.- Milyen felkészültségű diákok érkeznek a felsőoktatásba?

- A tehetséges fiatalok felkészítésével nincs baj. A matematikai tehetség már fiatalkorban jól mérhető, akárcsak a zenei vagy a sporttehetség. A tagozatos osztályok nagyobb körből merítenek, mint az átlagos, jó gimnáziumok, a magyar társadalom szélesebb rétegéhez azonban nem jutnak el sem a versenykiírások, sem például a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok. Félek tőle, hogy ez az olló egyre jobban szétnyílik, mert egyre kevesebb az elhivatott tanár. A bolognai rendszer bevezetésekor igyekeztünk olyan tantervet összeállítani, amelyben azok is felzárkózhatnak, akik nem matematika tagozatos gimnáziumból jönnek, ám az egyetem nem képes arra - és nem is feladata -, hogy tizenkét év hiányosságait pótolja. A matematika szakon észlelhető színvonalesés annak a következménye, hogy az értelmes, kvantitatív gondolkodású gyerekek előtt megnyíltak a pénzügyi, gazdasági, informatikai területek.

- A matematikatanári szakra állítólag minimum pontszámmal lehetett bejutni.

- Önmagában még nem baj az, ha a gazdaságba jól képzett, gondolkodni tudó szakemberek kerülnek. Nem szeretném viszont, ha emiatt a matematikatanári szakma bajba kerülne.

- Önt "diszkrét matematikus"-nak is nevezik egyik kedvenc kutatási területe után. Mostanában milyen kérdések foglalkoztatják?

- Az én filozófiám, hogy a matematikán belül nem szerencsés elválasztani az egyes területeket, mert éppen ezek egymásra hatása adja a legjobb eredményeket. A diszkrét matematika fogalma arra utal, hogy egymástól elkülöníthető egységekből álló rendszereket próbálunk megérteni. Ez a leírási nyelv - melynek kulcsfogalma a hálózat - robbanásszerűen terjed a világban a biológiától a társadalomtudományokig mindenütt. Érdekesnek tartom mostanság a véletlen fogalmát is, amivel a matematika sokat küzdött a huszadik században. Amikor egy bonyolult struktúrát próbálunk megérteni, a véletlenszerű jelenségeket - amelyekben nem keresünk szabályosságot - leválaszthatjuk a struktúráról, és a fennmaradó rész sokkal egyszerűbben megérthető. Ez csak egyetlen példa a véletlen különböző aspektusai közül.- Hogyan látja a Matematikai Intézet előtt álló kihívásokat?

- A bolognai rendszer első évfolyama végez most. A mesterszak csak most indul - a következő éveknek a tapasztalatai alapján mondhatunk majd óvatos véleményt a rendszerről. A szakmából mi három év alatt sokkal többet próbálunk megtanítani, mint amennyit az amerikai alapképzésben néhány elenyésző kivételtől eltekintve egyáltalán megpróbálnak. Ott azonban megvan a piaca annak a rétegnek, amely az alapfokozatot megszerzi anélkül, hogy erősen specializálódna. Idehaza ez a piac még nem alakult ki. Sok helyen jól jöhet az a munkaerő, aki megtanult egy idegen nyelvet, miközben elsajátította a matematikai gondolkodás és - mondjuk - a közgazdaságtan és a statisztika alapjait.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.