valasz.hu/kultura/alexandre-dumas-tasnadi-istvan-a-harom-testor-vigszinhaz-12911

http://valasz.hu/kultura/alexandre-dumas-tasnadi-istvan-a-harom-testor-vigszinhaz-12911

A miniszter nem adta át a kincseket az államnak, hanem páncélszekrényébe rejtette őket

/ 2017.07.14., péntek 15:30 /

Túlzás nélkül állítható: múzeum-téren Debrecen hasít. Nemrég, a Múzeumok Éjszakáján kiemelt helyszín volt a város, tegnap pedig azt olvashattuk, hogy Debrecenben marad, és nem takarja tovább lepel a Déri Múzeumban Munkácsy Mihály trilógiájának Golgota című festményét.

De ha ez nem lenne elég, a Déri Múzeumban egy másik fontos tárlat is nyílt a héten: az intézmény a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeummal közösen rendezett kiállítást a Románia területén a XIX-XX. században előkerült, az őskortól a korai középkorig származó arany- és ezüstkincsekből. Az Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából című tárlat – 31 romániai megyei múzeum kincseiből – 2013 decemberében nyílt meg először Bukarestben, majd bemutatták a projektben résztvevő múzeumok egy részében is. A tárgyak zömét szigorúan őrzött és védett trezorokban tárolták, eddig soha nem kerültek a nagyközönség elé. Ilyen jelentőségű és értékű külföldi kiállítási anyag eddig egyetlen magyar vidéki múzeumba sem érkezett, az esemény jelentősége így messze túlmutat a helyi, vagy regionális szinten. A kiállítás úgy jöhetett létre, hogy a tárgyak összértékére, több tízmilliárd forintra, a román és a magyar kormány is állami garanciát vállalt; az összesen 1065 tárgyat számláló tárlat október 15-ig látogatható.

A kiállításon szereplő leletegyüttesek Magyarország, a Kárpát-medence, sőt Európa ős- és kora történetének olyan kiemelkedő emlékei, amelyek jelentős része eddig nem hagyta el Románia területét. Közöttük olyan regényes történetű kincsegyüttesek szerepelnek, amelyeket a szakemberek is csak publikációkból ismerhettek. Az egyik legérdekesebb történet a pietroasai kincsé, amelyet Romániában legtöbben a „kotló és csibéi” néven ismernek. A kincset 1837-ben találta meg két földműves. Egy éven át rejtegették, majd eladták egy helyi kereskedőnek. Az aranyból készült tárgyegyüttes eredetileg 22-24 darabból állt, és 40 kilogrammot nyomott. A kereskedő csupán egyetlen kilónyi arany árát fizette ki érte a két parasztembernek, akik ezért később megzsarolták. Végül a hatóságok is tudomást szereztek a leletről és Alexandru D. Ghica havasalföldi uralkodó testvére, a belügyminiszter elkobozta. Ám a miniszter úgy beleszeretett a kincsekbe, hogy nem adta át az államnak, páncélszekrényébe rejtette az értékeket, ahonnan csak testvére, az uralkodó halála után kerültek elő.

Első alkalommal az 1867-es világkiállításon láthatta a nagyközönség a gyönyörű tárgyakat. A párizsi expó után a lelet visszakerült Bukarestbe, ahol a Régészeti Múzeumban állították ki. Ám 1875 telének egyik éjszakáján a tetőn át kötélen ereszkedett le egy tolvaj, és ellopta a kincset. Menekülés közben azonban a hóba ejtette az egyik darabot, a járókelők megtalálták és feljelentést tettek. A tolvajt elfogták, majd a börtönben megölték. Amikor a múzeumban tűz pusztított, a leleteket az ablakon kidobva menekítették a pusztulástól. I. Károly román király egy német ötvösművészt bízott meg az értékes darabok restaurálásával. 1916 decemberében, miután a német és osztrák-magyar seregek áttörtek a Fogarason, és Bukarest ellen vonultak, a kincstár legfontosabb darabjait a román kormány Oroszországba vitette. Csak Sztálin halála után, 1956-ban, Hruscsov alatt kerültek vissza Romániába. Az eredeti 22-24 darabból mára 12 maradt, közülük 4 látható a debreceni kiállításon.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

Két évvel azután, hogy a kormány átvállalta az egykori kulturális főváros intézményeinek működtetését, Pécs ismét csődveszélybe került. Tízezrével veszíti el lakóit, gazdasága pedig gyengébb, mint Nyíregyházáé, mégis az ország egyik legerősebb városaként költekezik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.