valasz.hu/kultura/a-nehezebb-ut-jobban-esik-kollar-klemencz-laszlo-irodalomrol-es-a-popzene-szinvonalarol-129224

http://valasz.hu/kultura/a-nehezebb-ut-jobban-esik-kollar-klemencz-laszlo-irodalomrol-es-a-popzene-szinvonalarol-129224

Így alakul át idén a Magyar Színház

/ 2013.09.11., szerda 17:04 /

A múltat lezárni és a jövővel foglalkozni - ez is lehetne a Hevesi Sándor téri teátrum idei jelmondata. Őze Áron igazgató komoly változásokról, a múlt lezárásáról és a jövőről beszélt a Magyar Színház évadnyitó sajtótájékoztatóján.

Elsőként a múlttal kapcsolatos anyagi problémák rendezéséről, a színház gazdasági helyzetéről, valamint  a munkaügyi perek helyzetéről a költségvetési felügyelő számolt be. Marczis Béláné a Magyar Államkincstár munkatársa elmondta: a 2011 novemberében a lejárt tartozások aránya mintegy 130 millió forint volt, amelyet sikerült a kritikus szint alá, 20 millió forintra csökkenteni, amely azonban vitatott követelés.

Mint kiderült az elmúlt két évben a közalkalmazotti dolgozók harmadától, 120 embertől kellett megválnia a jelenleg 132 dolgozóval rendelkező teátrumnak. A költségvetési felügyelő szólt arról is, hogy a még folyamatban lévő munkaügyi perekből származó kifizetések fedezete - a legrosszabb eshetőséget figyelembe véve - rendelkezésre áll.

Az elmúlt évad óta ifjúsági és családi színházként működő intézmény igazgatója, Őze Áron a sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy múlt évben beadott európai uniós pályázat elbírálására várnak nagyon jelenleg, melynek sikeres elbírálása után: a mintegy 500 millió forintos támogatásból az 1966-ban átadott színház teljes energetikai felújítását elvégezhetnék. 

Az igazgató arról is beszámolt, hogy májusban új főrendező érkezett a színházhoz Göttinger Pál személyében. A fiatal rendező ismertette a 2013/14-es évad műsorát, mely Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye nyomán született darabbal, Forgách András Holdvilág és utasa című művével kezd. Az előadást Harsányi Sulyom László rendezésében mutatják be a nagyszínpadon, ahol a leeresztett vasfüggöny mögötti térben 150 fős közönség láthatja majd estéről-estére a darabot.

A következő premiert szintén Harsányi Sulyom László állítja színpadra majd. Terje Nordby Jégszirom című drámájának bemutatóját október 31-én tartják a stúdiószínpadon. A kiszolgáltatottságról szóló norvég darabot kifejezetten a színház három színésze  Balsai Móni, Gémes Antos és Gula Péter játéka ihlette.

Ezt követően az óvodások és kisiskolások számára készül egy előadás, Böszörményi Géza Almaszósz című darabjának premierje november 9-én lesz a nagyszínpadon. Az Alma Együttes zenéjével, Horváth Patrícia rendezésében készülő mesejátékhoz gyerekszereplőket keres a színház, szeptember 15-ig várják a jelentkezéseket a valogatas@mszinhaz.hu címre.

Az ifjúságnak szánt darabok sorát Tasnádi István Kleist elbeszélése nyomán született, Közellenség című műve követi Vidovszky György rendezésében december 21-én. A nagyszínpadon látható előadást különös várakozás övezi, hiszen Vidovszky György nagy sikert aratott már korábban a Bárka illetve a Kolibri Színházban rendezett Cyber Cirano, illetve East Balkán című ifjúsági előadásaival.

Az évad folyamán Federico García Lorca Vérnász című művét Horgas Ádám rendezésében, koreográfiájával és Oláh Ibolyával közösen készített zenével és szereplésével mutatják be december 22-én a stúdiószínpadon. A hagyományos és mozgásszínházi megoldásokkal készülő előadást 16 éves kortól ajánlják.

Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című művét Laboda Kornél átiratában mutatják be Bereczki Csilla rendezésében, Cserna Antal főszereplésével 2014. február 1-én. Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiáját március 14-én tűzi műsorra a színház, Horváth Illés és Lovas Rozi főszereplésével, Nagy Péter rendezésében. Mindkét előadás a stúdiószínpadon látható majd.

A kaposvári Csiky Gergely Színházzal közösen mutatják be Jon Foss Tél című művét Bérczes László rendezésében, Mészáros Sára és Őze Áron főszereplésével. A produkció szintén a Sinkovits Imre nevét viselő stúdiószínpadon látható, a premiert 2014 áprilisában tartják.

Stephen Sondheim Into The Woods munkacímmel említett mesemusicaljét Harangi Mária rendezésében viszik színre. A 12 éves kortól ajánlott előadás bemutatóját április 26-án tartják a nagyszínpadon.

Az évad utolsó premierjeként Vonalhúzás címmel Göttinger Pál rendezésében tűzik műsorra a pályaválasztásról szóló darabot, amelyet 2014. május 17-én láthat először a közönség.

Őze Áron elárulta, hogy a jelenleg futó darabok műsoron maradnak, majd a társulattal kapcsolatban hozzátette: Horváth Lajos Ottó és Kubik Anna a Nemzeti Színházba, Györgyi Anna a Miskolci Nemzeti Színházba, Pál András pedig a Radnóti Színházba távozott. Azonban új tagok is érkeztek: Szalay Krisztina, Lovas Rozi és Takács Géza színművész, Perczel Enikő dramaturg a Nemzeti Színházból, Szemenyei János zenei vezető a Kecskeméti Katona József Színháztól, Gálos Orsolya sajtóreferens szintén a Nemzeti Színháztól, valamint Márton Gábor és Kámán Orsolya, a színházpedagógiai program vezetői.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.