A nagy illúzió

/ 2012.11.01., csütörtök 17:50 /

Sinkovits "Dobó István" Imre levetett sisakja, Illés "Papi" György kiszolgált kameraállványa és tucatnyi magyar film középkori díszletei - a filmgyár bázisain a magyar mozitörténet minden időszakából találunk emlékeket. Riport a szervezeti változások elé néző Mafilm zuglói és fóti műhelyeiből.

"Nem valami szép hely, de nem is véletlenül: ez itt filmgyár. Nem szépnek, hanem hasznosnak kell lennie." A Mafilm Zrt. zuglói telephelyén vagyunk. Amikor a fenti mondat elhangzik, Zákonyi S. Tamás vezérigazgató éppen két televíziós műterem között vezet minket. Állítását nem vitatjuk; a jogelőd Hunniával együtt százéves Mafilm gyártóbázisai leginkább valamiféle elvarázsolt ipari negyedre emlékeztetnek.

A tekintélyes méretekhez képest meglehetősen kihalt az udvar. Nem csoda, hiszen a cég nem most éli virágkorát: a köztévé hatalmas megrendelésállománya a kilencvenes évek végére szinte nullára csökkent, nagy, magyar gyártású filmes produkció pedig a Hídember óta nem forgott a díszletei között. Emellett a Mafilm adósságállománya 300 millió forintra duzzadt. A hírek szerint ez a tarthatatlan helyzet is indokolta Andrew Vajna filmipari kormánybiztos szeptemberi bejelentését: a Mafilm a Magyar Filmlaborral együtt hamarosan a Magyar Nemzeti Filmalap divíziójaként működik tovább.

Már a Róna utcai telephelyen megkezdett nagy filmgyári bejárásunk elején világos, hogy a Mafilm-sztori egyetlen séta nyomán feltárhatatlan. Zákonyi S. Tamás az összes állomáshoz, szobához, kellékhez fűz valami történetet: száz év alatt ezek a helyszínek részei voltak legnagyobb filmeseink (köztük Fábri Zoltán, Illés György, Várkonyi Zoltán) működésének.

80 huszár a föld alatt


Egy ilyen séta alkalmával nem csupán a filmbolond tobzódhat néznivalókban: fotósunk alig fér a bőrébe, amikor belépünk a kameraraktárba. "Ez a nagy vario nagyjából negyvenéves, az a Moviecam body pedig legalább harminc. De óriási érték az Angenieux optika is, és felhívnám a figyelmet arra az Arriflex kompendiumra is" - sorolja a műhelyvezető a különlegességeket. A raktár berendezéseit muzeális értékeik ellenére (vagy azzal együtt) a stábok ma is gyakran kölcsönveszik.

"Itt van például ez az ősrégi kameratest. Évtizedes darab, ki tudja, ki mindenkinek a keze lehetett rajta" - villantja fel az egyes darabok eszmei értékét a Mafilm-igazgató. Zákonyi S. Tamást nyáron nevezték ki a filmgyár első emberének. A korábban nagy produkciókon (például a Steven Spielberg rendezte München és a Szabadság, szerelem című filmeken) dolgozó szakember feladata, hogy "konszolidálja" a Mafilm helyzetét. Noha Zákonyi sokat látott filmes, akadtak helyzetek, melyek őt is meglepték. "Nyáron, egyik Róna utcai bejárásomkor kérdeztem, hogy mik vannak abban a légópincében. Mondják, hogy filmek. Micsoda? - kérdeztem. Igen, filmeket tárolnak a föld alatt." A lépcső aljától egymás után sorakoznak a polcok, roskadásig műanyag és fémdobozokkal, melyek mindegyike tekercset rejt. A pogány madonna, 141 perc A befejezetlen mondatból, 80 huszár - filctollas feliratok az ócska, sokszor pontatlanul záró tokokon. Néhány tekercset már elvittek bevizsgálásra: csak azokat tartják meg, melyekről kiderül, hogy egyedi, vagyis máshol nem vagy csak rosszabb minőségben őrzött szalagok. A többit megsemmisítik.

Fegyverkovácsok

A Róna utcai séta után irány a fóti telephely. Ez a Mafilm legnagyobb, 23 hektáros stúdióbázisa. A területet még a hetvenes évek elején vásárolták, hogy legyen hely a műhelyeknek, raktáraknak. A Róna utcainál korábban épült Sztár Filmgyár (Pasarét), illetve a mai Könyves Kálmán körúti buszpályaudvarnál lévő másik két műterem már a maga korában is kicsi volt.

Fóton a raktárak és műhelyek mellé felépült két hatalmas belmagasságú stúdió is, a Máriássy- és a Huszárik-műterem. "Itt található a magyar filmes díszletépítő-kapacitás 60 százaléka. De Fót nem csak ezért érdekes. Itt van például a mafilmes jelmezraktár, melynek százezer darabos készletében filmtörténetünk minden időszakához találunk emléket. Dobó István sisakja is itt lehet valahol" - sorolja Zákonyi S. Tamás.

Különleges hely a fóti fegyverműhely is. Az éles fegyverek kellékekké alakításával foglalkozó üzemegységnek ezernél is több modellje van. Itt is akad néhány ritkaság. A Luger típusú német tiszti fegyvert például nemrég egy nyugati produkcióhoz használták. "A Luger pontosságára jellemző, hogy a kérésnek megfelelően leheletvékonyan bevontuk ezüstfestékkel, és máris akad" - mutatja az egyik mafilmes fegyvermester. A műhelycsarnokok és egyéb épületek mögött, a nyílt mezőn hatalmas külső díszletek emelkednek. Mintha egy ormótlanul nagy színpad kulisszáit pakolták volna ki a szabadba.

A Mafilm itt látható színfalainak alapjait - a középkori díszletet és a Sorstalanság Pilisben lapra szerelt, majd elszállított koncentrációs táborát leszámítva - nyugati filmesek építették az elmúlt évtizedekben: a Hallmark Entertainment például az A Christmas Carol és a Mary, Mother of Jesus című (Christian Bale főszereplésével készült) filmjeit forgatta itt. A stábok távozása után meghagyták az építményeket, így egy-egy kulissza elemei között akár tucatnyi produkció is készülhetett, magyar és nemzetközi filmek egyaránt. Itt forgott A katedrális című tévés produkció és a Boszorkányvadászat is, Nicolas Cage főszereplésével.

Szögesdrót cipőfűzőből

Minden munkánál átszabják kicsit az egyes elemeket, melyek élettartama egyébként igen rövid. "Nagy hátrányunk Kaliforniával szemben, hogy itt négy évszak van. Nálunk a tél minden díszletet kikezd" - magyarázza Zákonyi, utalva arra, hogy nem szabad hinni a látványnak: itt a kő legfeljebb csak távolról kő, de még a szögesdrótot is cipőfűzőből fonták.

Napokig is el lehetne bolyongani a fóti stúdióbázison, mely - bár a Mafilm mélypontján van - komoly értéket képvisel. Az itt kiépített infrastruktúra és felhalmozott vagyon tehet a legkevésbé arról, hogy alig készül jó magyar film napjainkban.Séta a gyártóbázison

Hogyan fest a betlehemi külső díszlet egy átlagos őszi napon? Melyik magyar filmrendező "levágott fejét" rejti a Mafilm fóti műhelye? Mi az a vérpatron? A filmgyári bejárásunkról szóló kisfilmet a Heti Válasz.hu videocsatornáján tekinthetik meg.

youtube.com/hetivalaszvideo

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.