A zene színt visz az életedbe! - A Pannon Filharmonikusok és a jégkék

/ 2014.01.22., szerda 06:10 /
A zene színt visz az életedbe! - A Pannon Filharmonikusok és a jégkék

Január 24-én este a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében a Pannon Filharmonikusok koncertsorozatának jégkék színe kerül sorra. Csajkovszkij, Sibelius és egy fiatal magyar festőnő lesznek a középpontban.

Zászkaliczky Ágnes Sibelius című festménye

A január 24-i koncerten a Pannon Filharmonikusok Csajkovszkij: b-moll zongoraversenyét, valamint Sibelius: I. (e-moll) szimfóniáját játssza Bogányi Gergely zongoraművész közreműködésével és Bogányi Tibor vezetésével.

Csajkovszkij első zongoraversenyét korának egyik leghíresebb művésze, Nyikolaj Rubinstein első hallásra értéktelen, játszhatatlan, vulgáris alkotásnak minősítette, s azt javasolta a szerzőnek, egy-két rész kivételével dobja el, és írja újra. Szerencsére Csajkovszkij hitt annyira magában, hogy változtatás nélkül bemutatta, és igaza lett. Hatalmas sikert aratott a művel, amely mindmáig a komponista egyik legtöbbet játszott darabja. Sibelius I. szimfóniáját is kritika övezte, ám szintén tévesen. A finn komponista ezen fiatalkori darabjában is rendkívül érzékletesen jelenik meg a később rá oly jellemző stílusban a természet, a havas táj, az ég, a fenyők, a szél.

Az este folyamán azonban nem csak a zenéé a főszerep. A zene és képzőművészet inspiratív kapcsolatán alapulva, a Pannon Filharmonikusok és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány együttműködésének köszönhetően az alapítvány a zenekar budapesti koncertsorozatának minden állomásához rendelkezésre bocsát egy kortárs festményt saját gyűjteményéből.

Az öt szín: jégkék koncerthez szorosan kapcsolódva Zászkaliczky Ágnes Sibeliusról készült alkotását láthatja a Művészetek Palotájában a közönség.  A festőművész a Heti Válasz Online-nak elmondta, hogy Sibelius nem csak a Finnországban általa eltöltött öt év hatására áll közel hozzá, hanem gyerekkora óta, hiszen már akkor az egyik kedvenc zeneszerzője volt a finn komponista. „Az egyik első zongoradarabom, amit 10 évesen rengetegszer játszottam koncerten is, Sibelius Etüd című darabja volt" - árulta el a fiatal festőnő.

Festményéről Zászkaliczky Ágnes úgy fogalmazott: „Mostanában komolyan foglalkozom a portré festéssel, így amikor felkértek  a Jégkék-projektre, a következő pillanatban már láttam magam előtt Sibelius fiatalkori alakját a tőle elválaszthatatlan finn tájban."

Zászkaliczky Ágnes 1980-ban született Budapesten. 2004-ben orgonaművészi diplomát szerzett a Salzburgi Mozarteumban. A Salzburgban töltött 6 év nemcsak zenei fejlődését segítette, hanem festészetére is rendkívüli hatással volt. Festészeti tanulmányait később Szentpéterváron folytatta, Számos önálló kiállítás mellett zenekari művek vizualizálásával is foglalkozik. 2011-ben lett bemutatva Mahler Das Lied von der Erde c. művéhez alkotott vizualizációja. Művei kiállításra kerültek a Helsinki Dómban, a Galleria Espoonsiltában és a londoni Opera Galleryben. Zászkaliczky Ágnes munkáit ide kattintva ismerheti meg jobban.

A koncerteken látható képek együtt is láthatók lesznek egy közös tárlaton 2014 tavaszán, a KOGART Házban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.