A pokol színei

/ 2017.10.18., szerda 18:20 /

A hazájában népszerű és Magyarországon sem ismeretlen szerző Még című műve Törökországban 2013-ban az év könyve lett, 2015-ben a legjobb külföldi regénynek járó francia irodalmi díjat érdemelte ki, 2017-ben film készült belőle, amit a Karlovy Vary-i filmfesztiválon mutattak be.

A történet egy Gazâ nevű, félárva török fiúról szól, aki már kilencévesen embercsempész apja „segédmunkásaként” dolgozik. Őrzi és ellátja a főként Afganisztánból érkező csoportokat, miközben édesanyja halálának titkát is kutatja. A fiú korán találkozik a kegyetlenség és a szenvedés legkülönbözőbb formáival. Áldozatból maga is bűnrészessé, majd bűnössé válik. A menekültekkel elkövetett tetteire magyarázat éppen van, mentség azonban nincs. És ezzel előbb-utóbb neki is szembe kell néznie.

A könyv lehetne csupán egy könnyes történet a szegény menekültekről és a kegyetlen embercsempészekről, vagy egy didaktikus tényfeltáró regény a török korrupcióról és a nyugati világ vakságáról. Hakan Günday azonban többre vállalkozott ennél.

A Még társadalmi, pszichológiai és legfőképpen etikai kérdéseket boncolgat, olyanokat, amelyek bárhol és bármikor érvényesek. Mit tesz az emberrel a félelem és a hatalom? Mivé válunk, ha nem marad más, csak az életünk? Milyen beláthatatlan következményei lesznek annak, ha egy gyermek nem kap a szüleitől szeretetet? Hogyan válhat bárkiből szörnyeteg? És mi segíthet abban, hogy valaki visszakaphassa emberi arcát? A könyv attól igazán „megrázó és felkavaró” (vagyis jó), hogy nem ragad bele korunk aktuálpolitikai kérdéseibe. Ugyanakkor kíméletlenül pontosan fogalmaz akkor is, ha azokról esik szó.

„Simán lecsúszik minden a torkunkon. Elsősorban a menekülteknek nevezett emberek… Megtettünk minden tőlünk telhetőt, hogy ne akadjanak meg a torkunkon. Nyeltünk egyet, s továbbküldtük őket az útjukra. Bárhová, ahová menni akartak… azok az emberek valahogy így gondolkodtak: ha van egy pokolnak nevezhető hely ezen a földön, ahol éhezéstől meg lehet halni, háborúban meg lehet égni, akkor természetesen egy mennyországnak is lennie kell. De tévedtek. Becsapták őket. Hogy létezik pokol, az még nem bizonyítja, hogy létezik paradicsom is.”

Gazâ dühödt és sok igazságot tartalmazó nagymonológja a menekültekhez ugyancsak a könyv legsúlyosabb lapjai közé tartozik.

A szerző fejezetről fejezetre löki egyre mélyebbre főszereplőjét, mégpedig irgalom nélkül, hogy aztán nagy sokára a vezeklés útjára és a megtisztulás felé segítse. Hakan Günday az a fajta humánus író, aki a pokol sötét színeinek megfestése után mégiscsak hagy a képen egy halvány fénycsíkot. Amit nevezhetünk reménynek vagy emberségnek. Vagy egyszerre mindkettőnek. Hiszen a két fogalom tulajdonképpen ugyanaz.

HAKAN GÜNDAY: Még
Fordította: Aktürk Éva
Joshua Könyvek, 2017
3990 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.