A pokolban is a jót keresni: Hobo és Placid atya a túlélésről

/ 2016.11.20., vasárnap 18:00 /
A pokolban is a jót keresni: Hobo és Placid atya a túlélésről

Kommunista családból származik, s ez is arra ösztönözte, hogy darabot írjon a Gulagról. Földes László Hobo a szenvedés nyomában indult el, de mást is talált a szovjet munkatáborokban. Részletek a csütörtöki Heti Válaszban.

A vagonajtó csattanása, a vonat zakatolása, sípolása, füst, állandó ordibálás, vezényszavak, őrjítő kutyaugatás, harmonikaszó – a hangoknak majdnem akkora szerepük van a Nemzeti Színház A Gulag virágai című előadásában, mint a Saul fia című filmben. Nemes Jeles László alkotásában a transzportok Auschwitzba érkeznek, Földes László Hobo darabjában valamelyik szibériai lágerbe. Ám míg a holokauszt borzalmaival, vagy ’56-tal már sok mű foglalkozott, a Szovjetunió munkatáboraiba hurcolt több százezer magyar sorsáról szinte csak néhány vers tudósít. Ezt Hobo a darab elején el is mondja – nem szemrehányásként, csak a tényt rögzítve, s indokolva, miért érezte szükségét a Gulaggal foglalkozni.

Nem először rendez történelmi témájú darabot a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház, és Földes sem először foglalkozik a múlttal. 2009-ben járt a permi 36-os lágerben, és ez adta a végső lökést ahhoz, hogy megírja a Gulagról szóló színdarabot, melynek egyik csúcspontja Placid atya négy szabálya a túléléshez.

 

 

 

Részletek a Heti Válasz november 17-i számában. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.