A rendszer propagandanövényei kiszáradtak a Tito-látogatásra

/ 2017.11.10., péntek 17:00 /

Tudták, hogy Rákosi Mátyás dolgozószobáját golyóálló üveg védte 1952-53-ban? Hogy az országgyűlés mai delegációs termében volt Sztójay Döme és Hóman Bálint népbírósági tárgyalása? Hogy a kommunisták vörös posztókkal takarták le a parlamenti ülésterem „templomszerű” díszítéseit az ötvenes években?

Sok más történettel együtt ezekről én is tegnap hallottam először, az Országházba szervezett tematikus sétán. A Ház külsős és belsős történész kutatói, Feitl Írisz, Samu-Nagy Dániel és Mitrovits Miklós a Sztálin árnyékában – A szovjet modell exportja Kelet-Közép-Európába című közelgő konferencia apropóján idézték fel a magyarországi szovjetizálás időszakának parlamenti emlékeit.

A korszak megértéséhez érdemes a séta végéről kezdeni, az ülésteremmel. A kutatók több korabeli fényképet is bemutatattak, ami bizonyítja, hogy az ötvenes években vörös posztókat használtak a túlságosan díszesnek ítélt festmények, faragványok elfedésére. A formálódó kommunista rendszerrel összeegyeztethetetlen volt a Ház „templomszerűsége”. Különben is, a törvényhozás a tökéletes eljelentéktelenedés felé tartott: 1950 és ’52 között évi 10 ülésnapot tartottak, így az azoknak teret adó épület is egyre kevésbé volt fontos. Persze reprezentatív célokra akkor is megfelelt: itt tartották például a gyászülést 1953-ban, Sztálin halálakor.

Sztálin-gyászülés a Parlamentben

Sztálin-gyászülés a Parlamentben

 

Sztálin-gyászülés a Parlamentben

Sztálin-gyászülés a Parlamentben

A sétán megmutatták a sajtónak a frissen felújított úgynevezett delegációs termet is; a háború után itt tartotta üléseit a Népbíróságok Országos Tanácsa, melynek NOT rövidítését a népnyelv „Nem Olyan Tragikus” formában dekódolta, mert ez már fellebbviteli szint volt, ami több ítéletnél enyhítést jelentett.  Persze nem mindenkinél: itt tárgyalták mások mellett Rajniss Ferenc, a Szálasi-kormány vallás- és közoktatásügyi miniszterének ügyét (kivégezték), Sztójay Döme miniszterelnök ügyét (kivégezték) és Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi miniszter ügyét (életfogytiglant kapott). A terem ma is látható, értékes fa berendezéseit a negyvenes évek végén elbontották, az eredeti állapotot csak a közelmúltban állították helyre. Kicsi, jellemző momentum viharos XX. századunkra, hogy a szépen faragott bútorokat az Országház különböző raktárai mélyéről kellett előszedni.

A felújított delegációs terem

A felújított delegációs terem

A felújított delegációs terem

A felújított delegációs terem

Az Országház delegációs terme a népbírósági perek időszakában

Az Országház delegációs terme a népbírósági perek időszakában

Az Országház delegációs terme a népbírósági perek időszakában

Az Országház delegációs terme a népbírósági perek időszakában

Érdekes helyiség továbbá a Törvényalkotási bizottság mai terme, ami 1952-53-ban Rákosi Mátyás miniszterelnöki dolgozószobája volt. Ebben az évben Rákosi golyóálló üvegeket tettetett az ablakokba. Ez se előtte, se utána máskor nem fordult itt elő.

Beszédes történet fűződik a mai Nagy Imre-teremhez is, ami 1946-tól kormányülések, minisztertanácsi ülések színtere volt. A Nagy Imre-terem volt az 1947-es Tito-látogatás kulcsfontosságú reprezentatív helyisége is. A méltó fogadtatás érdekében a magyar politikai vezetés délszaki növényeket hozatott a terembe az előkészítés során. Csak egy volt a bökkenő: a növények elszáradtak, mire a nagy jugoszláv államfő Budapestre érkezett. Ugyanis senki sem gondozta őket. Jegyzőkönyvek szerint a kertészek azzal védekeztek, hogy ők öntöztek volna, csak sosem engedték be őket a többszörös rendőrkordonon.

A Nagy Imre-terem

A Nagy Imre-terem

Ha ön többre kíváncsi a magyarországi szovjetizálás hatásaiból, ajánljuk ezt a november végi konferenciát!

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.