heti-valasz.hu/kultura/70-eves-rubik-erno-a-buvos-kocka-atyja-101915

http://heti-valasz.hu/kultura/70-eves-rubik-erno-a-buvos-kocka-atyja-101915

A rendszer propagandanövényei kiszáradtak a Tito-látogatásra

/ 2017.11.10., péntek 17:00 /

Tudták, hogy Rákosi Mátyás dolgozószobáját golyóálló üveg védte 1952-53-ban? Hogy az országgyűlés mai delegációs termében volt Sztójay Döme és Hóman Bálint népbírósági tárgyalása? Hogy a kommunisták vörös posztókkal takarták le a parlamenti ülésterem „templomszerű” díszítéseit az ötvenes években?

Sok más történettel együtt ezekről én is tegnap hallottam először, az Országházba szervezett tematikus sétán. A Ház külsős és belsős történész kutatói, Feitl Írisz, Samu-Nagy Dániel és Mitrovits Miklós a Sztálin árnyékában – A szovjet modell exportja Kelet-Közép-Európába című közelgő konferencia apropóján idézték fel a magyarországi szovjetizálás időszakának parlamenti emlékeit.

A korszak megértéséhez érdemes a séta végéről kezdeni, az ülésteremmel. A kutatók több korabeli fényképet is bemutatattak, ami bizonyítja, hogy az ötvenes években vörös posztókat használtak a túlságosan díszesnek ítélt festmények, faragványok elfedésére. A formálódó kommunista rendszerrel összeegyeztethetetlen volt a Ház „templomszerűsége”. Különben is, a törvényhozás a tökéletes eljelentéktelenedés felé tartott: 1950 és ’52 között évi 10 ülésnapot tartottak, így az azoknak teret adó épület is egyre kevésbé volt fontos. Persze reprezentatív célokra akkor is megfelelt: itt tartották például a gyászülést 1953-ban, Sztálin halálakor.

Sztálin-gyászülés a Parlamentben

Sztálin-gyászülés a Parlamentben

 

Sztálin-gyászülés a Parlamentben

Sztálin-gyászülés a Parlamentben

A sétán megmutatták a sajtónak a frissen felújított úgynevezett delegációs termet is; a háború után itt tartotta üléseit a Népbíróságok Országos Tanácsa, melynek NOT rövidítését a népnyelv „Nem Olyan Tragikus” formában dekódolta, mert ez már fellebbviteli szint volt, ami több ítéletnél enyhítést jelentett.  Persze nem mindenkinél: itt tárgyalták mások mellett Rajniss Ferenc, a Szálasi-kormány vallás- és közoktatásügyi miniszterének ügyét (kivégezték), Sztójay Döme miniszterelnök ügyét (kivégezték) és Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi miniszter ügyét (életfogytiglant kapott). A terem ma is látható, értékes fa berendezéseit a negyvenes évek végén elbontották, az eredeti állapotot csak a közelmúltban állították helyre. Kicsi, jellemző momentum viharos XX. századunkra, hogy a szépen faragott bútorokat az Országház különböző raktárai mélyéről kellett előszedni.

A felújított delegációs terem

A felújított delegációs terem

A felújított delegációs terem

A felújított delegációs terem

Az Országház delegációs terme a népbírósági perek időszakában

Az Országház delegációs terme a népbírósági perek időszakában

Az Országház delegációs terme a népbírósági perek időszakában

Az Országház delegációs terme a népbírósági perek időszakában

Érdekes helyiség továbbá a Törvényalkotási bizottság mai terme, ami 1952-53-ban Rákosi Mátyás miniszterelnöki dolgozószobája volt. Ebben az évben Rákosi golyóálló üvegeket tettetett az ablakokba. Ez se előtte, se utána máskor nem fordult itt elő.

Beszédes történet fűződik a mai Nagy Imre-teremhez is, ami 1946-tól kormányülések, minisztertanácsi ülések színtere volt. A Nagy Imre-terem volt az 1947-es Tito-látogatás kulcsfontosságú reprezentatív helyisége is. A méltó fogadtatás érdekében a magyar politikai vezetés délszaki növényeket hozatott a terembe az előkészítés során. Csak egy volt a bökkenő: a növények elszáradtak, mire a nagy jugoszláv államfő Budapestre érkezett. Ugyanis senki sem gondozta őket. Jegyzőkönyvek szerint a kertészek azzal védekeztek, hogy ők öntöztek volna, csak sosem engedték be őket a többszörös rendőrkordonon.

A Nagy Imre-terem

A Nagy Imre-terem

Ha ön többre kíváncsi a magyarországi szovjetizálás hatásaiból, ajánljuk ezt a november végi konferenciát!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.