valasz.hu/kultura/meglepetesek-a-magyar-nemzeti-muzeum-reformacio-kialltasan-123809

http://valasz.hu/kultura/meglepetesek-a-magyar-nemzeti-muzeum-reformacio-kialltasan-123809

A rím és ritmus fogságában

"Félek a visszautasítástól!"

/ 2008.08.04., hétfő 12:54 /

Vesztergom Andrea tízévesen küldözgette álnéven gyerekverseit a Képes Újságnak. Azóta húsz év telt el. Az egykori zirci kislány ma Budapesten szociális gondozó, s nem mellékesen kétkötetes költő, aki bravúros szonettkoszorúkat rak az olvasó elé. körüLYRAtlan című kötetéről is kérdeztük.

- Ami jó van bennem, a nagymamámtól jön - mondja, megelőzve kérdésünket. - Csodálatos asszony volt, rajongott a költészetért, maga is verselt, sőt Goethét és Heinét fordítgatott saját gyönyörűségére. Arany János nyelvét tanította nekem, amikor esténként verseket, balladákat olvasott fel. Természetes volt, hogy én is próbáltam versben kifejezni magam. Ahogy az is, hogy őt követve szociális munkás lettem.

- És kissé régimódi költő?

- Tudom, hogy egy kezdő költőtől szabad verseket várna a közönség, de hiába próbálkoztam, nem ment. Engem a rím- és a ritmuskényszer tart kordában. Pillanatnyilag az a vágyam, hogy teljes biztonsággal mozogjak a kötött formák között. Mint példaképeim. Most is egy vakmerőségre szántam el magam, kiválasztottam a brit irodalomból hét remek költő egy-egy szonettjét, s az ő soraik felhasználásával próbálok szonettkoszorúkat írni.- Miközben veszélyeztetett helyzetű gyerekek között mozog?

- Míg a gyerekeim kicsik voltak, visszavonultam a terepmunkától, de most már szeretnék újra gyermekvédelemmel foglalkozni.

- Nem fél?

- Hogyne félnék? Egy időben gázspray-t is hordtam a zsebemben. De tudom, hogy szükség van rám.

- Versekkel nem lehet gyerekeket megszelídíteni?

- Rengeteg gyerekverset, mesét írtam, de a legtöbbet csak házi használatra. Legfeljebb négyet-ötöt mernék javasolni antológiába.

- Nagyon szigorú magához. Kiktől tanult?

- Rengeteget olvasok, és mindenevő vagyok, mindenkitől tanulni szeretnék, de Szabó Lőrinc és Áprily Lajos a legkedvesebb költőim. Az élők közül pedig Lator László.

- Egy fiatal költő kitől kap visszajelzést?

- Vannak internetes fórumok, ahol sok mindent megbeszélünk. Folyóiratoknak nem szoktam verseket küldeni. Félek a visszautasítástól.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.