Nem ördögtől való: minden jegy elkelt

/ 2014.12.30., kedd 14:02 /

A show műfaja nem az ördögtől való, sőt, egy profi előadás remek szórakozás. Nem véletlen, hogy A Játékkészítő összes előadására elkeltek a jegyek.  

Jó sorsom úgy hozta, hogy többféle showműsort is láthattam az Egyesült Államokban. Mással fogtak meg, másképp hódítottak, de mindegyik vérprofi volt. Las Vegasban a Michael Jackson-show a zene és a tánc tökéletes összhangjával, a látványvilággal, a vizuális effektekkel, a szereplők, köztük az artisták parádés mozgásával vett le a lábamról: az alkotók nem eresztettek, egy pillanatra sem hagytak unatkozni. A hangulat, az interaktivitás, a néhol személyre szóló kedvesség mindenkit megmozgatott, a végén állva táncolt és tapsolt a közönség.

A másik típusú show a Universal Stúdióban nyűgözött le: ott a filmekkel, a filmiparból ismert trükkökkel ejtik ámulatba a közönséget – végig humorral, a bevont nézők iráni szeretettel, egy percnyi üresjárat nélkül. És mindig figyelnek arra, hogy mindenki mindent jól lásson a nézőtérről, ne érezze úgy, hogy kívül reked – profi showmanek tartják kezükben a produkciót. Amerikában nagyon értik ennek a módját, és nincs is ebben semmi kivetnivaló, hiszen az ember szereti, ha elvarázsolják.  

Nem véletlen tehát, hogy a zenés akciómeseként hirdetett A Játékkészítő című produkcióra a borsos árak ellenére hamar elkeltek a jegyek: az előre meghirdetett tíz előadás mellé be kellett iktatni további kettőt. S az alkotók is tudták, hogy egy sportcsarnokba (Tüskecsarnok) tervezett showműsornak nem lehet félgőzzel nekiállni: a legjobb szakembereket, a legkurrensebb celebeket szerződtették, és a legtöbbjük tényleg bele is adott mindent: Király Linda és Király Viktor hangban és mozgásban is hozta a showbizniszben elvárható színvonalat, Bereczki Zoltán is profi a műfajban, Nagy Feró leénekelt és -táncolt mindenkit a színpadról. De szépen énekelt Hien, Radics Gigi és Herrer Sára is, amit pedig Oroszlán Szonja tud, az a világon bárhol megállná a helyét. Még a reklámozók és szponzorok jelenléte sem volt bántó – valahonnan elő kell teremteni a pénzt.

A jó show egy sportcsarnokban ugyanúgy elérheti a legutolsó nézőt is: A Játékkészítő megálmodói a legjobb művészeket és technikusokat keresték meg ehhez. Ilyen például Nichola Treherne, aki olyan produkciókon dolgozott, mint a londoni Mamma Mia! Látványban nem volt hiány: óriási paszulyok nőttek ki a földből, artisták ugráltak gumiasztalokon, másztak rúdra, lengtek óriási hintán, hol a tenger, hol egy óriási gondola, hol hatalmas sárkány lebegett el a nézők feje felett.

A Játékkészítő forgatókönyvírója, Divinyi Réka (akinek a nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Kaméleon, vagy a Csak szex és más semmi) érti a mai gyerekek nyelvét és világát, de a felnőtteknek is tartogatott áthallásos poénokat. Egy ekkora produkció esetében azonban megbocsájthatatlan a címszereplő Alföldi Róbert enerváltsága.

A show műfaját még tanulni kell, de nem rossz kezdet A Játékkészítő. A slágergyanús szerzemények (vezető zeneszerző Rakonczai Viktor) CD formájában is megvásárolhatók, ha pedig a gyerekek úgy térnek haza, hogy ezentúl népmesehősökről is fognak olvasni, nehogy – foglalkoztatottság hiányában – a süllyesztőbe kerüljenek szegények, és nem csupán a számítógépes játékok szereplőit veszik „emberszámba”, máris megérte. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.