heti-valasz.hu/kultura/a-kitunteto-elismerest-ket-evenkent-egy-nemzetkozi-szinten-is-kiemelkedo-munkat-vegzo-szakembernek-itelik-oda-72307

http://heti-valasz.hu/kultura/a-kitunteto-elismerest-ket-evenkent-egy-nemzetkozi-szinten-is-kiemelkedo-munkat-vegzo-szakembernek-itelik-oda-72307

A soknevűség átka

/ 2016.07.20., szerda 17:39 /

Kevés olyan hely akad a Kárpát-medencében, ahol az elmúlt száz év során nehezebb volt tisztességben túlélni az épp aktuális uralmat, mint a Délvidéken.

A Balkáni szépség, avagy Slemil fattyúja folytatása a 2013-as Neoplantának, amely a soknemzetiségű Újvidék életét mutatta be a fiákeres történetein keresztül. A fiáker az összekötő kapocs a két regény közt, de Végel legújabb könyvében már szűkíti a kört, és egy család életét meséli el. Egy újvidéki családtörténet azonban szükségszerűen viharos történelem is. „Egy életünk van, ellenben kettőt vagyunk kénytelenek élni”, olvastuk a Neoplantában, de a mostani regényt letéve az olvasó megállapíthatja, hogy a „kettő” optimista alábecslése a valóságnak. Legalább három, de inkább négy-öt különböző uralom váltotta egymást a Délvidéken – a bécsi döntés utáni magyar világban a könyv főszereplőire például már gyanakvással néznek le a Budapestről érkezett új urak. Ez a vidék nagyon rég átmeneti – a család történetét a jelenkor sem épp megállapodott viszonyai közül visszatekintve meséli el az unoka. Már a regény címe sem hagy kétséget afelől, hogy itt nem a család fölemelkedéséről lesz szó – a slemil ugyanis jiddisül ügyefogyottat jelent. A vezetéknév biztos, de nem úgy a keresztnév, amely Ferencből igény szerint Franzcá vagy Franjóvá változik. (Mélyen belém ivódtak dédanyám családi történetei délvidéki édesapjáról, aki Gottlieb Brummként látta meg a napvilágot, hogy egy átmeneti Bogumil után Zimányi Teofilként haljon meg Budapesten.)

A Balkáni szépségben az elmúlt száz év minden szereplője fölvonul az ügyeskedő privatizátor, vállalkozó újgazdagtól kezdve a csetniken, partizánon és csendőrön keresztül az urizáló és mások bőrére magyarkodóig. De a könyv nem róluk szól, hanem a kisemberről. Míg „az urak a budai lankákon harcoltak a magyarságért”, Végel László hőseinek legfőbb meggyőződése az, hogy életben akarnak maradni, és, ahogy Slemil is, szeretnék, ha a lányuk megkapná végre a biztosnak tűnő postáskisasszonyi állást. Tisztességesen akarnak túlélni, de a kiszolgáltatottság miatt szűk tere marad a szabad akaratnak, sorsaik ismétlődnek. A politikai rezsim és a nemzetiségi fennhatóság rendszeres változásait a regény főszereplői eleinte csalódással, majd egyre nagyobb belenyugvással (vagy szkepszissel?) fogadják. Egyetlen vigaszuk a balkáni szépség – egy gyönyörű nő, aki az adott rendszernek épp megfelelő reinkarnációjában enyhíti a keserűséget.

VÉGEL LÁSZLÓ: Balkáni szépség, avagy Slemil fattyúja
Noran Libro, 2015
2990 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.