Film a szexuális tárggyá tett nőről, ami a MeToo-mozgalom szerint rendben van

/ 2018.02.14., szerda 11:40 /

Hollywood nem akármivel, hanem az „Árnyalat-trilógia” utolsó darabjával lepte meg a nézőket a szerelem ünnepe közeledtével. A Valentin-nap előtti hétvégén mutatták be A szabadság ötven árnyalata című filmet.

Azt gondolná az ember, hogy nem éppen illő ajándék egy ilyen film a #MeToo korában, amikor a nők szexuális bántalmazása, megalázása ellen harcolnak szerte a világon. De a nézők tódultak a moziba, már az első hétvégén több mint 38 millió dollárt hozott a film az Egyesült Államokban. Az amerikai bemutatóval egy időben tizennyolc külföldi országban, köztük Magyarországon is vetítik. Az alkotók számítása bevált, amikor úgy vélték, hogy a nők szeretik az erotikus fantáziákat, titokban élvezik az alávetett szerepet a szexuális életben.

A film alapjául szolgáló könyvtrilógia, E. L. James műve (A szürke ötven árnyalata, A sötét ötven árnyalata, A szabadság ötven árnyalata) pornóregény, bilincsekkel, szadomazohista jelenetekkel. A nagy trükk az, hogy mindezt olyan hagyományos szerelmi történettel adja elő, ami az uralkodó férfi és az engedelmes nő ősi kapcsolatára épül. Seattle-ben a 21 éves naiv szűzlány, Anastasia Steele irodalomszakos egyetemista megismerkedik a 27 éves telekommunikációs mogullal, a milliomos Christian Grey-jel. Seattle szadistája alkut köt a lánnyal, aki feltétel nélkül vállalja az engedelmes nő szerepét. A fizikai és érzelmi megaláztatások sorozata után a szeretet győzedelmeskedik, Anastasia alázatával legyűri a gonoszt, megváltoztatja Christiant.

A regény sikerén felbuzdulva szinte azonnal filmre vitték a trilógiát Dakota Johnson és Jamie Dornan főszereplésével. Amit eddig csak elképzeltek az olvasók, most már láthatták is, egymás után három filmben. A nézők tódultak, de a kritika kegyetlen volt: átkozták együgyű dialógusokat, az irritáló cselekményt, az üres karaktereket. A legjobb hírnek azt tartották, hogy több epizódot nem kell belőle elszenvedni.

A harmadik rész premierje előtt a legtöbben biztosra vették, hogy a #MeToo mozgalom aktivistái is széttépik a filmet. Hiszen – elvileg – nemcsak a hatalmukkal visszaélő, zaklató férfiak ellen harcolnak, hanem, az ellen is, hogy a popkultúra szextárgyként ábrázolja a nőket. Az Árnyalat-trilógia pedig nem tesz mást, mint megalázó módon, beteges vágy tárgyaként kezeli hősnőjét.

A #MeToo azonban nem háborodott fel. Ha a nő ebbe a tárgyiasító játékba belemegy, akkor nincs probléma. Ha a férfi és a nő között írásos szerződés van szexuális kapcsolatukról, akkor Christian Grey magatartása elfogadható – állítják.

Ezek után azon sem csodálkozhatunk, hogy egy vezető feminista írónő, Sarah MacLean szerint A szabadság ötven árnyalata sokat segített abban, hogy a beleegyezés fontosságára felhívja a figyelmet.

A #MeToo napi leleplezései után már arra gondoltuk, hogy komoly morális válság mérgezi a munkahelyeket, barátságokat, szerelmeket. Az iménti nyilatkozatot látva azonban megkönnyebbülve vettük tudomásul, hogy a probléma közel sem olyan mély. Könnyen orvosolható egy „írásos nyilatkozattal”.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Betont mindenhova!

Az egyik helyen a teniszre hivatkozva emelnek betonmostrumot, Zuglóban viszont a teniszpályákat veszik el egy fedett futópálya kedvéért.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.