„Örkény kerttel” és hét bemutatóval készül idén az Örkény Színház

/ 2013.09.06., péntek 08:47 /

Tizedik évadát kezdi meg idén az Örkény Színház, melyet immár harmadik alkalommal a Madách téren tartott Örkény kert nevű programmal nyitnak meg.

A Mácsai Pál vezette teátrum hét bemutatót tart a 2013/14-es évadban, melyet, ahogy az igazgató fogalmazott, színházi „aranykornak” kell tekinteni. „Sosem tudjuk, hogy mi lesz, hajlamosak vagyunk nosztalgiázni, de tudnunk kell, hogy amit csinálunk, értelmes és hasznos” – mondta. „A színházban szabadnak lenni és azt mondani, amit gondolunk, megbecsülendő” – tette hozzá.

Mácsai Pál az előző évad értékeléseként felidézte: Japánban és Karslruhéban jártak vendégjátékon, a társulat és annak tagjai a Pécsi Országos Színházi Találkozóról négy díjat hoztak el. Tavaly a fenntartói szerződésben rögzített 180 előadáshoz képest 242-t teljesítettek 94,74 százalékos nézettséggel; 90 fővárosi közép- és általános iskolából pedig mintegy 10 ezer tanuló járt a színházban.

Az igazgató a technikai változásokról is számot adott: nyáron felújították a mosdókat, az öltözőket, sokak örömére klimatizálták a színpadot és kicserélték az elektromos fogadórendszert. Hozzátette: jövőre nagyobb felújításokat vettek tervbe, mert a nézőtér, a fogadótér és a pénztár is rossz állapotban van és időszerű lenne egy stúdiószínpad is. Mácsai úgy fogalmazott, hogy „energiával teli a társulat”, ezért nagy öröm lenne egy új épület, új játszóhely, amiért áldozatokra is készek.  

Az évadot a Gothár Péter rendezte Kék Angyal avagy egy zsarnok vége című előadás nyitja, amelyből az előző évad végén már tartottak előbemutatót, majd Zsótér Sándor első Csehov-rendezését, a Meggyeskertet viszik színre. 5-15 évesek gyerekeknek szól a novembertől játszott Csoda és Kósza című élő hangjáték, míg a Képzelt beteg – a Mohácsi testvérek Moliére-átirata – decemberben kerül először színpadra. Mácsai ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ez esetben feladta az ”ősbemutatók elvét”, hiszen a Mohácsi testvérek ezt az előadást már megrendezték egyszer Pécsett, de a harminc előadást megélt produkciónak végülis Budapesten, az Örkényben lesz a premierje.

Ezt követően Anyám tyúkja címmel a magyar irodalom „megkerülhetetlen” verseiből hallhat válogatást a közönség Várady Szabolcs válogatásában 2014 januárjától, majd tavasszal Nádasdy Ádám Hamlet-fordítását Bagossy László viszi színpadra Polgár Csaba címszereplésével, végül Gáspár Ildikó (POSZT-díjas dramaturg) pedig Schiller Stuart Máriáját rendezi meg.

A társulattal kapcsolatban Mácsai Pál elmondta, hogy egyetlen új tag, a Nemzeti Színházból távozott Znamenák István érkezett, és nagy szükség lenne fiatalokra, de mint fogalmazott „elég finnyásak”, így nehezen találnak a társulatba illő pályakezdőt, aki motiválná a csapatot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.