heti-valasz.hu/kultura/bojte-csaba-a-boldogsag-nem-onmagaban-letezik-a-boldogsag-a-jo-dontesek-mellektermeke-121513

http://heti-valasz.hu/kultura/bojte-csaba-a-boldogsag-nem-onmagaban-letezik-a-boldogsag-a-jo-dontesek-mellektermeke-121513

A teremtés ünnepe

/ 2013.02.17., vasárnap 20:13 /

Kovács Gyula pórszombati erdész az ősi magyar gyümölcsfa-fajták megmentőjeként vált ismertté. Neki köszönhetően jött létre az elmúlt négy évben a Kárpát-medence negyven tündérkertje. A tündérkertekbe az egyes településekre jellemző, őshonos gyümölcsfa-fajtákat menekítik a közösségek – megőrizve és tovább éltetve a gyümölcsökhöz kapcsolódó recepteket, hagyományokat is.

Kovács Gyula erdész (jobbról) V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkárt tanítja gyümölcsfát oltani. Fotó: Gyuricza Ferenc/zaol.hu

Kovács Gyula leghívebb követője talán a Pajtaszínházat is megalapító Szarvas József színművész, aki létrehozta szűkebb pátriája, a 270-280 lakosú Viszák saját tündérkertjét. Ebben minden fának viszáki, illetve Viszákról elszármazott gyermek gondnoka van, és minden évben annyi gyümölcsfát ültetnek el itt, ahány gyermek az előző esztendőben a faluban született: kettőt-hármat, olykor négyet is.

Mint azt a Tündérkert mozgalom alapítói – Kovács Gyula, Szarvas József és Ambrus Lajos író – részvételével megtartott sajtótájékoztatón szombaton, a Hagyományok Házában bejelentették: tavasszal az Óbudai Művelődési Központ kertjében létrejön az első budapesti tündérkert.

A mozgalomhoz 2011-ben a Pilisi Parkerdő Zrt. is csatlakozott, melynek háromhektárnyi területén eddig mintegy ötszáz fát telepítettek Kovács Gyula pórszombati gyűjteményéből. Az ültetvény hamarosan újabb három hektárral bővül, melyen a Zsámbéki-medence kertjeiben, erdőszélein fellelt, az ott lakók által beküldött, elmentett ősi fajokat ültetik el. A vidék lakosai összesen 144 fáról küldtek oltani való vesszőt, az ezekkel beoltott csemeték egyelőre Kovács Gyula keze alatt nevelkednek.

„Erdély a szórványfajtáinak kétharmadát vesztette el hatvan év alatt, de a Göcsej is elvesztette fajtáinak felét az elmúlt húsz évben – marad-e valami megtartani való a hajdani gazdagságból?" – tette fel a kérdést Kovács Gyula. Az idő sürget, hisz fogynak az öreg gyümölcsfák, s velük együtt azok is, akik még ismerik nevüket, felhasználásuk módjait, a hozzájuk kapcsolódó szokásokat.

A katolikus egyház március 25-én ünnepli, hogy Mária a méhébe fogadta Jézust, ezért nevezik ezt az ünnepet Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának. Ez a nap a magyar néphagyomány szerint a legalkalmasabb a gyümölcsfák szaporítására – Gyümölcsoltó Boldogasszony napja tehát a teremtés ünnepe. Ebből az alkalomból a Tündérkert mozgalom képviselői petíciót fogalmaztak meg, melyben minden tájegységet, régiót és falut arra kérnek és buzdítanak, hogy gyűjtsék össze, leltározzák fel saját lakóhelyük pusztuló, nyomokban is alig fellelhető gyümölcsészeti hagyományait. Minden érdeklődőtől kérik, hogy tanulják meg a szemzés és oltás nemes tudományát, tegyék meg az első lépést a régi, ezerarcú gazdagság visszahódítására.

Kovács Gyula Medes-hegyi birtokán Gyümölcsoltó Boldogasszony napján már a kisiskolások is gyümölcsfát oltanak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.