valasz.hu/kultura/magyar-fejlesztes-forradalmasithatja-az-instagramon-posztolt-kepeket-126280

http://valasz.hu/kultura/magyar-fejlesztes-forradalmasithatja-az-instagramon-posztolt-kepeket-126280

A teremtés ünnepe

/ 2013.02.17., vasárnap 20:13 /

Kovács Gyula pórszombati erdész az ősi magyar gyümölcsfa-fajták megmentőjeként vált ismertté. Neki köszönhetően jött létre az elmúlt négy évben a Kárpát-medence negyven tündérkertje. A tündérkertekbe az egyes településekre jellemző, őshonos gyümölcsfa-fajtákat menekítik a közösségek – megőrizve és tovább éltetve a gyümölcsökhöz kapcsolódó recepteket, hagyományokat is.

Kovács Gyula erdész (jobbról) V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkárt tanítja gyümölcsfát oltani. Fotó: Gyuricza Ferenc/zaol.hu

Kovács Gyula leghívebb követője talán a Pajtaszínházat is megalapító Szarvas József színművész, aki létrehozta szűkebb pátriája, a 270-280 lakosú Viszák saját tündérkertjét. Ebben minden fának viszáki, illetve Viszákról elszármazott gyermek gondnoka van, és minden évben annyi gyümölcsfát ültetnek el itt, ahány gyermek az előző esztendőben a faluban született: kettőt-hármat, olykor négyet is.

Mint azt a Tündérkert mozgalom alapítói – Kovács Gyula, Szarvas József és Ambrus Lajos író – részvételével megtartott sajtótájékoztatón szombaton, a Hagyományok Házában bejelentették: tavasszal az Óbudai Művelődési Központ kertjében létrejön az első budapesti tündérkert.

A mozgalomhoz 2011-ben a Pilisi Parkerdő Zrt. is csatlakozott, melynek háromhektárnyi területén eddig mintegy ötszáz fát telepítettek Kovács Gyula pórszombati gyűjteményéből. Az ültetvény hamarosan újabb három hektárral bővül, melyen a Zsámbéki-medence kertjeiben, erdőszélein fellelt, az ott lakók által beküldött, elmentett ősi fajokat ültetik el. A vidék lakosai összesen 144 fáról küldtek oltani való vesszőt, az ezekkel beoltott csemeték egyelőre Kovács Gyula keze alatt nevelkednek.

„Erdély a szórványfajtáinak kétharmadát vesztette el hatvan év alatt, de a Göcsej is elvesztette fajtáinak felét az elmúlt húsz évben – marad-e valami megtartani való a hajdani gazdagságból?" – tette fel a kérdést Kovács Gyula. Az idő sürget, hisz fogynak az öreg gyümölcsfák, s velük együtt azok is, akik még ismerik nevüket, felhasználásuk módjait, a hozzájuk kapcsolódó szokásokat.

A katolikus egyház március 25-én ünnepli, hogy Mária a méhébe fogadta Jézust, ezért nevezik ezt az ünnepet Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának. Ez a nap a magyar néphagyomány szerint a legalkalmasabb a gyümölcsfák szaporítására – Gyümölcsoltó Boldogasszony napja tehát a teremtés ünnepe. Ebből az alkalomból a Tündérkert mozgalom képviselői petíciót fogalmaztak meg, melyben minden tájegységet, régiót és falut arra kérnek és buzdítanak, hogy gyűjtsék össze, leltározzák fel saját lakóhelyük pusztuló, nyomokban is alig fellelhető gyümölcsészeti hagyományait. Minden érdeklődőtől kérik, hogy tanulják meg a szemzés és oltás nemes tudományát, tegyék meg az első lépést a régi, ezerarcú gazdagság visszahódítására.

Kovács Gyula Medes-hegyi birtokán Gyümölcsoltó Boldogasszony napján már a kisiskolások is gyümölcsfát oltanak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.