A Wagner-vallás

Kétszáz éve született Richard Wagner

/ 2013.05.22., szerda 12:38 /

Richard Wagner kultusza egyedülálló a klasszikus zene történetében. Bizonyos értelemben jobban hasonlít a popsztárok iránti rajongáshoz, miközben a május 22-én kétszáz éve született zeneszerző tábora igencsak eltérő karakterű. (Részletek a 21. heti lapszámban!)

Bachnak, Beethovennek vagy Verdinek is vannak elkötelezett tisztelői, de Richard Wagneréhez fogható kultusszal egyikőjük sem dicsekedhet. Talán Mozart az egyetlen, aki ezen a téren megközelíti, köszönhetően annak, hogy Salzburg ügyesen lovagolja meg nagy szülötte nevét, és ebben szerepet játszanak a Mozartkugeln néven forgalmazott marcipános csokigolyók is. A salzburgi nyári fesztivál bizonyos mértékig a Bayreuthi Ünnepi Játékok mintájára jött létre, ám a két szomszédvár hőseinek tisztelete közt a különbség mégis jelentős. És nemcsak azért, mert Bayreuthban kizárólag Wagner operái hallhatók, Salzburgban viszont Mozart mellett széles a repertoár, hanem mert a Wagner iránti elköteleződés a Mozarténál sokkal zártabb közösséget teremtett. Nevük is van, ők a "wagneriánusok", miközben mozartiánusokról (verdiánusokról, csajkovszkijániusokról stb.) nemigen hallani. Más komponistához köthetően általában nem emlegetünk "specialistákat" sem olyanformán, ahogy a "Wagner-tenor" vagy a "Wagner-karmester" ismert fogalom.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.