Abigél örök

/ 2017.12.13., szerda 18:08 /

Az ünnepek közeledtével egyre több kívánságlista készül. Nem azokra gondolok, amelyek a webáruházaknak íródnak, nem is azokra, amelyeket a felnőttek állítanak össze, megkönnyítendő az ajándékozást.

Sokkal inkább azokra, amiket gyerekek írnak, s egy szendvics vagy egy pohár tej kíséretében tesznek ki borítékban az erkélyre, ablakpárkányra. Az ételek elhelyezése nem teszi kétségessé, hogy valós lénynek gondolják az ajándékok szállítóját – hívják Mikulásnak, angyalkának vagy Jézuskának. És bármily valószínűtlen is, a titok titok marad. A bögre kiürül az erkélyen, a szendvicsből csak árulkodó morzsák maradnak – s a kialvatlan szülők és a vigyorgó idősebb testvérek ámulata sem kisebb, mint levélíró öccsüké, amikor reggel a levél eltűnését konstatálják.

Szabó Magda Abigél című regényének tévéfilmváltozatát negyven éve forgatták, s a négyrészes sorozat a magyar televíziózás ikonikus darabja lett. Persze ehhez kellett a kiváló irodalmi alapanyag, amelyet a szerző Janikovszky Éva, a Móra Könyvkiadó akkori vezetője, maga is remek ifjúsági író biztatására a hatvanas évek végén írt.

A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása, amely Szabó Magda születésének 100. évfordulójára készült, már-már búcsújáró hellyé vált az írónő hívei, de leginkább az Abigél szerelmesei számára. A felnagyított filmkocka, rajta a kertrészlet, benne a varázserővel bíró Abigél-szoborral kis ívben vesz körül egy átlátszó urnát, melybe ki-ki bedobhatja kívánságát, leírhatja fájdalmát, kérheti sorsának jobbra fordulását. Az összehajtott cédulák pedig csak gyűlnek, s a kollégák elmondása szerint a párkapcsolati nehézségektől a megrázó egészségügyi, családi problémákon át a pályaválasztási dilemmákig és a politikai szimpátiák kifejezéséig minden megtalálható a több ezer papírlapon. Mintha csak az ószövetségi Nábál okos feleségének, Abigailnak megelevenedését várnák, aki a történetben minden kérést meghallgat – ellentétben öntelt férjével. Szabó Magda Abigéljének jótéteményeit – amint a regény végén kiderül – voltaképp König tanár úr vitte véghez, olykor legalább annyira csodával határos módon, ahogy az erkélyre kitett kis levelekben szereplő kívánságok is – többnyire – valóra válnak.

A filmből ismert szobor manapság egy pesti belvárosi lakóház udvarán húzza meg magát. Visszakerült oda, ahonnan a forgatáskor elhozták. S bár a rajongók fel vannak háborodva, hogy a kultikus alak a nyilvánosság számára voltaképp elzárt, szerintük méltatlan helyen áll, a fontosabb kérdés az, hogy König tanár úr helyett a múzeumi urnába bedobott ezernyi kívánságot mostanság ki fogja teljesíteni. Gondolhatjuk Örkénnyel, hogy Abigél mai varázsereje a „költészet hatalma”, amiben persze fontos bízni, ugyanakkor – látva a rengeteg hinni akaró embert – talán érdemes felhívni a figyelmet a Szabó Magdáénál lényegesen vastagabb, ám általa is fontosnak tartott könyvek könyvére, benne Abigél eredeti történetével, és még inkább a születés és a feltámadás csodájával.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.