Alapkövek – Rolling Stones 50

/ 2012.07.12., csütörtök 09:21 /
Alapkövek – Rolling Stones 50

Július 12-én ötvenéves a Rolling Stones. A világ leghíresebb rock and roll zenekarának most már minden bizonnyal tényleg utolsó turnéja azonban - ha lesz egyáltalán - 2013-ra csúszik.


„Brian, miután kiszámolta, hogy mennyibe kerül egy hirdetés, felhívta a Jazz Newst, ami amolyan „ki hol játszik” lapként funkcionált, és közölte velük, hogy: Lesz egy koncertünk... Mi a nevük? - kérdezték. Bámultunk egymásra. „Öööö...?” A telefon pénzbe kerül. Majd Muddy Waters segít! Az első szám a Best of Muddy Watersen a Rollin' Stone Blues. A borító ott feküdt a földön, úgyhogy Mick, Brian és én kétségbeesetten utánaugrottunk. „The Rolling Stones.” Apám! Spóroltunk hat pennyt.” Tavaly megjelent önéletrajzi könyvében Keith Richards, a világ legnagyobb hírű rockzenekarának dalszerző-gitárosa számol be a fenti módon az együttes nevének születéséről. Akkoriban Mick Jagger énekes, Brian Jones gitáros és Keith együtt laktak egy londoni albérletben, első koncertjüket pedig, amelyet az idézet is említ, 1962. július 12-én adták Rolling Stones néven, a Marquee Clubban.

A kezdet tehát behatárolható - a történet vége annál kevésbé. Igaz, a zenekar sosem oszlott fel, ám kérdés, hogy létező együttes-e még. A rajongók az 50. évfordulóra is hiába várták a koncerteket, netán új lemezt (az utolsó stúdióalbum hét éve jelent meg), csupán egy újabb könyvet kapnak. Tavaszig úgy is nézett ki, ez minden, azóta viszont úgy fest, mégis lesz koncertes, talán lemezes ünneplés is, csak éppen 2013-ban. A magyarázat szerint az a valódi 50. évforduló, hiszen Charlie Watts dobos 1963 januárjában csatlakozott, szinte egy időben Bill Wyman basszusgitárossal.

A ma már 71 éves Watts azóta tag, ám lehet, hogy jövőre akár az 1970-es évek eleji felállás is látható lesz együtt: a pletykák szerint az 1993-ban távozott Wyman és az 1975-ben kilépett szólógitáros, a Brian Jonest '69-ben váltó Mick Taylor is beszállhat, de utódja, a máig tag Ron Wood sem maradna ki a buliból.

Ha a turné megvalósul, a The Last Time című korai Stones-sláger biztosan igazabbul szól majd, mint a Time Is On My Side. Jövőre Richards hetvenéves, állapota pedig már balesete és agyműtétje után sem mindig volt kirobbanó a legutóbbi turné 2007-es, záró szakaszán. A hetvenet szintén jövőre betöltő Jagger szájából is más jelentéssel - sőt akár komikus felhangokkal - szólalna már meg az (I Can't Get No) Satisfaction, mely 1965-ben még egy elégedetlen nemzedék himnusza volt. Persze a Stonestól senki sem ügyes hangszeres megoldásokat vár, még csak nem is karrierjük első húsz évének sokrétű dalkincsét. Ott vannak az akkor született lemezek, melyek így is, úgy is a XX. századi nyugati kultúra alapkövei maradnak.

Harminc éve már, hogy a zenekar nem aktív alkotóközösség, hanem egy-egy lemezre és turnéra kampányszerűen összeálló csapat. Ami kétségtelenül létezik: a brand. Amit csinálnak: színház, ahol mindig a „Sex, drugs, rock and roll” című darabot adják, ám itt nem csupán színészek állnak a színpadon, hanem a szerzők. Ezt a darabot ők írták, ők rendezték és ők osztották magukra a szerepeket. Richards mindent túlélő, mindig laza rock and roll hős figurája is szerep, de magából, magának alkotta meg. És a tömegeknek, melyeknek mindig szükségük volt hősökre, olyanokra, akik az életet helyettük is szabadon, gazdagon, lazán élik: ezért katarzisképes, ha Jagger és Richards együtt megjelennek a színpadon.

Hogy netán alig találják már el a hangokat? Kit érdekel? It's Only Rock And Roll (But I Like It).

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.