Alföldi Róbert: Le kell ülni egymással

/ 2013.08.21., szerda 17:30 /
Alföldi Róbert: Le kell ülni egymással

Az István, a király remekmű, melynek nimbuszát az évek során egyetlen rossz feldolgozás sem tudta lerombolni. Sikeréhez a középkortól táplált állami és egyházi István-kultusz, valamint a kezdetektől jó működő marketing is hozzájárult – no, meg a találgatásokra okot adó áthallások. Az első előadás revelációját ma csak egy hasonlóan erős rendezéssel lehetett volna megismételni: Alföldi Róbertnek ez nem sikerült. Exkluzív összeállításunk a holnap megjelenő Heti Válaszban.

A darab zárójelenete

Alföldi Róbert új rendezését fokozott várakozás előzte meg, és mindenki azt találgatta, vajon mit mondhat a mának. Alföldi szerint a rockopera szimbolikus mű volt 1983-ban, s a lényeg most sem változott. „Akarunk egy boldog országot, s ahhoz, hogy ezt megteremtsük, kinyírjuk az ország egyik felét" - összegzi lapunknak a jubileumi előadás mondandóját.

István és Koppány párharca ugyanakkor még az eddigieknél is talányosabb. István német (náci?) katonákkal és gépfegyveres kommandósokkal csinál rendet, majd bezárul a hatalmas koronadíszlet: „Árpád szabad népe" ketrecbe szorul. Alföldi a Himnusz lejátszásával végül fölállíttatta és meg is énekeltette a közönséget: mindezzel azt érezte a néző, hogy statisztál Alföldi értelmezéséhez.

Alföldi Róbert és Szörényi Levente  Fotó: Sebestyén László

„Nagyon kíváncsi voltam Alföldi megoldására. Munkája nem egy ablakot nyitott rá a darab értelmezésére, hanem egy egész kaput - mondja lapunknak Szörényi Levente. - Új fejezet kezdődött ezzel a rendezéssel, s ha valaki később ezt a darabot újrarendezi, akkor ez az előadás lesz számára az origó. Az elmúlt harminc évben a rendezések szándékosan vagy szándék nélkül, de elsiklottak bizonyos részletek felett. Most viszont még azok is felkapták a fejüket a belső értelmezésekre, akik eddig ezt nem tették. A zárás is rendben van. A korona motívum megjelent már Iglódi István rendezésében is, de nála csak István szorul alá, itt pedig egy egész ország minden bújával-bánatával."

„Elfelejtettem, hogy szerzője vagyok a darabnak, mert nézője lettem egy csodálatos színházi élménynek - nyilatkozta az előadás után a Heti Válasznak Bródy János. - 1983-ban playbackről ment az előadás, tehát a néző egy kiváló zenei élményben részesült, amelyhez látott képeket is, most pedig az előadás szólt, és felhasználta azt a zenét és szöveget, amit annak idején írtunk - úgy, hogy felmutatta, mi van a mélyén. A darab zárása pedig nagyon találó: Alföldi Róbert újraértelmezte a Himnuszt."

Blaskó Péter, aki Krónikásként szerepel, így értékeli a darabot: „A végén, a Himnusz alatt is nézem, mi történik, amikor a korona alá beszorulva áll a nemzet. Lehet, hogy ez egy konzervatív megközelítés, de én a depresszió és a bűnös nemzet képének sulykolása helyett a reményteli, bízó, hívő nemzetet szeretném látni a darab végén."

Kilencoldalas összeállításunk a megújított István, a királyról az augusztus 22-i Heti Válaszban. Lapunk digitális formában csütörtöktől a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.