Algériában paprikás krumplit főzött, stoppal járta be Izlandot, most meg az ősemberek után nyomoz

/ 2016.10.17., hétfő 18:14 /

A szombat-vasárnap egyik legérdekesebb olvasmánya volt Ozsda Erika Gauder Áron rendezővel készített interjúja, amely a Magyar Idők hétvégi mellékletében, a Lugasban jelent meg. Kiemelek négy részletet, számomra ezek voltak a legizgalmasabbak, de nagyon ajánlom az egész beszélgetést:

Az amerikai indián kultúrával való találkozásról

„Egy animációs találkozóra mentem ki New Orleansba, és eljutottam az első Naptáncok egyikére, ahová fehéreket is beengedtek. Egy sziú nő volt a védnöke az eseménynek, aki felügyelte, hogy minden úgy zajlik-e, ahogy kell. Ott láttam sok indiánt. Kicsit ambivalens érzés volt. Amikor az ember indiánokra gondol, akkor nem 150 kilós emberekre számít, akik mobiltelefont nyomkodnak, és quadon közlekednek. De ők már így élnek. Azért izgalmas volt.”

Az Algériában töltött gyermekévekről

„Hét-nyolc évesen egész nap kinn lógtunk a strandon és az erdőben. Indiánost játszottunk, vagy a tengerben úsztunk, búvárkodtunk, szigonyt, lándzsát faragtunk. Állandóan a természetben voltunk, paprikás krumplit főztünk, halásztunk. Kicsit olyan volt, mint a Tüskevár. A szüleim vaddisznót vettek a vadászoktól, mert az arabok nem ették, mi megnyúztuk és feldolgoztuk. Egész nap sütött ránk a nap. Egyfajta Maugli- vagy Tarzan-hangulat uralkodott. Algériában jól éreztük magunkat, ennek ellenére vártuk, hogy mikor jövünk haza, amit viszont mind a két öcsémmel csalódásként éltünk meg. Elsősorban az iskolai szigor miatt. Kint nagyon szerettünk iskolába járni, ott jó élmény volt. Itthon be kellett állni úttörőnek, esett a hó, és nagyon hiányzott a szabadság.”

Az izlandi kalandról

„Miután animációs szakon végeztem az Iparművészeti Főiskolán (ma MOME), 1999-ben hárman létrehoztunk egy reklámstúdiót, amely nagyon jól ment, de nekem egy idő után elegem lett belőle. Szerettem volna valami hasznosat, jót csinálni. Tudtam, hogy valahová messzire kell mennem, hogy kimásszak a reklámvilágból, ami már nagyon nyomasztott. Túl sokat nem terveztem. Megvettem a repülőjegyet, aztán stoppoltam, mert nem volt pénzem. Egy 25 kilós hátizsákot vittem és egy 16-os filmkamerát. Az izlandi sagát követtem, a vikingek útját jártam végig. Nagyon jó volt, előfordult, hogy napokig senkivel nem találkoztam. Arra mentem, ott sátoroztam, ahol akartam. Ez a fajta szabadság nagyon hiányzik a civilizált világból. Az indiánok is így éltek, azért nem lehetett őket asszimilálni. Házban kell lakni, arra nem lehet menni, kerítések vannak, időre kell odaérni – mindez annyira különbözik a világlátásuktól.”

A kőbaltás ember – Az érdi medvevadászok című dokumentumfilmről

„Elolvastam Csánk Vera Az ősember Magyarországon című könyvét, és rájöttem, hogy ebből egy jó kis filmet lehetne készíteni. (…) Kitaláltam egy történetet, melyben egy detektív, akit Schneider Zoltán játszik, nyomozás közben felteszi azokat a kérdéseket, melyek a nézőben is felmerülhetnek. Nagyon megtetszett Csánk Vera könyvében, ahogy a régészek néhány kis csontot, eszközt úgy használnak, mint mi a kirakós játékot. A következő részben a detektívünk Vértesszőlősön nyomoz majd Samu után. Az ott talált tarkócsont a legrégebbi magyarországi emberi maradvány. Abban a részben szó lesz a paleosütikről is. (…) Rengeteg izgalmas lelőhely van az országban, Tatán mamutvadászok éltek, a Dunakanyarban pedig rénszarvasra vadásztak, ahol megtalálták a konyhájukat is.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.