valasz.hu/kultura/altalanos-hogy-egyre-nehezebben-hiszunk-el-hostorteneteket-73454/?system=cachefrissit

http://valasz.hu/kultura/altalanos-hogy-egyre-nehezebben-hiszunk-el-hostorteneteket-73454/?system=cachefrissit

Amerikába megy gyűjteni a magyar zenészlegenda

/ 2014.10.02., csütörtök 11:33 /
Amerikába megy gyűjteni a magyar zenészlegenda

Ma indul Amerikába Ferenczi György és zenekara, a Rackajam – nem csak Washingtonban játszanak, de a majd’ egy hónap alatt lemezt vesznek fel Nashville-ben és az „amerikai Gyimesben” helyi népzenét is gyűjtenek. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

„Jöjjön el hozzám egy hétre, menjünk el bulizni a hétkerbe, aztán majd meglátja, mennyire nyomnak el minket vagy bárkit” – mondja a Heti Válasznak Ferenczi György annak kapcsán, mit válaszol, ha Amerikában egy helyi zenész közli vele: Obama elnöktől hallotta, hogy Magyarországon elnyomás van és már a civileket is zaklatják. A világ egyik legjobb harmonikása és zenekara, a Rackajam nem mindennapi kalandra indul az Egyesült Államokba: játszik Washingtonban az ’56-os forradalom emlékére szervezett ünnepségen, de régi nagy álmát is megvalósítja: lemezt vesz fel Nashville-ben. Nem mintha ott jobbak lennének a stúdiók, mint itthon, „viszont az a zene, amelyet mi muzsikálunk, ott született meg. A mi zenénkben legalább annyi amerikai népzenei elem van, amennyi magyar, de egyik hangszerelésnek sem felel meg, ahogyan játszunk. Se bőgő, se brácsa, se cimbalom, de elektromos gitár sincs. Még dob se. Nem létező felállásban muzsikáljuk a kétféle zene kombinációját. Nashville-ben van olyan fül, amely hallja, jó-e, amit csinálunk. Nagy teszt lesz: vajon mond-e valamit az amerikaiaknak egy magyar zenekar? Az út el fogja dönteni, hol állunk a nemzetközi porondon.”

A zenekar idejébe az is belefér majd, hogy az Appalache-hegység bányász-kisvárosaiban amerikai népzenét gyűjtsenek és ezt filmen is megörökítsék, amelyet Szomjas György vág majd.

Hogy miért nem forradalmárkodik Ferenczi György itthon, s milyen forradalmi hangszerrel játszik majd új, amerikai lemezén, kiderül az október 2-i Heti Válaszból, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.