Nehéz választani: tíz nap alatt ezer program a Völgyben

/ 2016.07.22., péntek 17:44 /

Minden évben eljön az a nap, amikor nagy levegőt kell venni, és fel kell lapozni a Művészetek Völgyének aktuális programfüzetét, vagy megnyitni a weboldalt, és abban a pillanatban azt érezzük, hogy mindabból, amit ott látunk, ajánlót írni már-már lehetetlen vállalkozás. Mert olyan sok, olyan izgalmas, olyan mozgalmas – már megint.

Idén éppen ma nyit, illetve nyitott a „Völgy” a három ismerős faluban: Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden. A következő tíz napban több mint ezer kulturális programmal várnak mindenkit, aki direkt oda utazik, vagy aki csak véletlenül jár arrafelé. A települések között ezúttal igyekeztek megosztani a műfajokat: Kapolcson inkább a zene, Taliándörögdön elsősorban a színház, Vigántpetenden pedig az irodalom és a komolyzene kapja a főszerepet.

Kiemelt helyszíne a rendezvénynek a taliándörögdi Nemzeti Szín-Tér, melynek programjait a budapesti Nemzeti Színház szervezte. Látható lesz itt egyebek mellett a Psyché, a Fodrásznő, Hobo feldolgozásában a Ballada a két sebzett hattyúról című előadás, és a Nemzetis színészek mellett fellépnek a Kaposvári Egyetem hallgatói is. A taliándörögdi előadások másik helyszíne a Színház Színpad, amely a hazai kortárs színházi társulatok legfrissebb produkcióival vár mindenkit. Itt lép fel például a Forte Társulat, az Orlai Produkciós Iroda, Mácsai Pál, Müller Péter Sziámi Pintér Béláékkal közösen, és a Maladype Színház. A taliándörögdi Ősök Házában működő Fonó Udvarban világzenei slágereket hallgathat a közönség, a LEMangURIA mozgásligetben táncolni, mozogni lehet, a Wartburg Templomkertben koncertekkel, bábszínházzal, előadásokkal, közösségi programokkal várják a nagyérdeműt.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapolcson a Momentán Társulat gyerekprogramokkal, előadásokkal, improvizációkkal készül. A Harcsa Veronika Udvarban délelőttönként kézműves foglalkozások, jóga, este pedig dzsessz lesz. A Muharay Udvarban és a Folk Udvarban a népművészettel, hagyományokkal lehet ismerkedni, a kapolcsi római katolikus templom a komolyzenei koncerteknek ad otthont, és idén is vár mindenkit a Modern Art Orchestra, a Design Terminál és a Kaláka Versudvar. A fesztivál megújult nagyszínpada is Kapolcson áll, ahol fellép szinte mindenki, aki számít, az Ivan & the Parazoltól kezdve Péterfy Borin, a Hiperkarmán, az Irie Maffián át, az Anna and the Barbies-ig. Itt ad koncertet Palya Bea és zenekara, Lajkó Félix, a Budapest Bár, a fesztivál zárásaként pedig – idén először egy külföldi együttes – a Morcheeba is.

Vigántpetenden az irodalmi helyszín vendége lesz mások mellett Bíró Gergely, Király Zoltán, Alexa Károly, ezen kívül bábszínház, filmszínház várja az érdeklődőket, a vigántpetendi templomban pedig komolyzenei koncertek nyújtanak kikapcsolódást.

Persze, mindez csak néhány kiragadott esemény, óriási szerencse, hogy ezen az oldalon minden lényeges és hasznos információ megtalálható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.