Andorai Péter: „Az önmegismerés stáció­it járhattam végig”

/ 2015.03.14., szombat 12:41 /
Andorai Péter: „Az önmegismerés stáció­it járhattam végig”

A pályakezdőknek is azt tanácsolnám, hogy legyenek kitartóak és alázatosak – mondja Andorai Péter, akit a nemrég elhunyt Bitskey Tibor helyére választott a Nemzet Színészévé a grémium többi tagja.

Megszokta már, hogy a Nemzet Színésze lett?

Még emésztem, morzsol­gatom, hiszen derült égből ért a hír. Nagyon megtiszte­lő, még akkor is, ha azóta is azon lamentálok, miért en­gem választottak a többiek. Engem ugyanis elsősorban filmekből, tévéjátékokból is­mer a közönség, és ezt a dí­jat kezdetben színházi elis­merésként emlegették. Egy ideje azonban egyre inkább számít az életmű is.

A filmek mellett azért több színházban is meg­fordult. Kereste a helyét?

Nem feltétlenül. Hosszú ideig voltam szabadúszó, ami jó volt, mert nem skatu­lyáztak be, és szabadon dönthettem a sorsomról, nem pedig a próbatábláról tudtam meg, milyen feladat vár rám.

Hatodszorra vették fel a főiskolára. Miért akart mindenáron színész lenni?

Gimnazistaként kezdtem komolyan színházakat láto­gatni, a ’60-as, ’70-es évek­ben, amikor Budapesten dúskálni lehetett a jobbnál jobb előadásokban. A Ma­dách Színház Hamletjét, Gábor Miklóssal a címsze­repben, rengetegszer lát­tam, és egyre inkább úgy éreztem, a színészetnél szebb szakma nemigen van. Környezetemből többen biztattak, bennem pedig megvolt az elszántság és ki­tartás, hogy előbb-utóbb a deszkákon fogok állni.

Mely állomásokat tekin­ti mérföldköveknek?

Kecskeméten segédszí­nész voltam a főiskola előtt, ahol nagyon jó volt a társu­lat és a légkör, Radó Vili bá­csi, az akkori igazgató atyai szeretettel vett körül. Aztán a Várszínházba kerültem Ruszt Józsefhez, és Gábor Miklós lett a mentorom. Tőle nagyon sokat tanul­tam, ahogy később Iglódi Istvántól is. Filmes vonalon Grunwalsky Ferenc és Szabó István határozták meg a pá­lyámat, majd Dömölky Já­nos számított rám rendsze­resen a tévéfilmekben. Enyedi Ildikóval és Bacsó Pé­terrel is dolgozhattam, ami szintén megtisztelő volt. Szerencsés voltam, egy­másnak adták a kilincset a jobbnál jobb rendezők.

Mi a legnagyobb aján­dék, amit a pályától kapott?

Az önmegismerés stáció­it járhattam végig a szere­peknek köszönhetően, és megpróbáltam közelebb jutni önmagamhoz. A pá­lyakezdőknek is azt taná­csolnám, hogy tanuljanak a példámból, legyenek kitar­tóak és alázatosak a szak­ma iránt. Vannak tehetsé­ges fiatalok, ugyanakkor elszomorít, amit a kereske­delmi tévékben látok, hogy a valóságshow-szereplők mellett a végzett, igazi szí­nészeknek nem jut feladat – ezen kellene a kultúrpoliti­kának változtatnia. Nem könnyű pályakezdőnek len­ni, de aki komolyan gondol­ja, előbb-utóbb célba ér. Fő­leg, ha nem lesz ennyire túlpolitizálva minden. Mert akkor van rá esély, hogy új­ra jó színházi korszak kez­dődhessen.

Több éve gerincproblé­mával küzd. Mikor láthat­juk újra színpadon?

Igyekszem munkaképes állapotba kerülni, remélem, minél előbb sikerül. Óriási erőt ad ez az elismerés, és megható, hogy visszavár­nak. Nem szeretnék kis­nyugdíjasként élni, érzem, hogy van még erőm. Szíve­sen játszanék színházban és filmen is, ha újra beindul a motor.

 

Andorai Péter
1948-ban született Budapesten. 1976-ban végzett a Színművészeti Főiskolán. Játszott Kecskeméten, Szegeden, Veszprémben, Budapesten a Nemzeti Színházban, a Várszínházban, a József Attila Színházban, a Radnóti Színházban és a Katona József Színházban. Ismertebb filmjei: Bizalom, Redl ezredes, Eldorádó, Simon mágus, A napfény íze, Pillangók. Főbb kitüntetései: Kossuth-díj, A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.