Angyali hangok a tudomány fellegvárában

/ 2017.05.05., péntek 14:45 /

Négy önmagában is kimagasló művész, illetve művészeti együttes adott közös koncertet csütörtök este a Magyar Tudományos Akadémián. Az eredmény lenyűgöző volt.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból. Az együttes az 1983 óta a Zeneakadémia Nagytermében évente megrendezett koncertsorozata mellett rendszeresen fellép a MTA Dísztermében, a Művészetek Palotájában, az ország és a főváros egyéb jelentős koncerttermeiben. A kamarazenekar ma már a világ élvonalbeli együttesei közé tartozik és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistáival, művészeivel koncertezik világszerte Európa, az Egyesült Államok, Dél-Amerika és Japán koncerttermeiben.

Az Angelica leánykart Gráf Zsuzsanna alapította 1988-ban. A kórus az elmúlt évek alatt adott számos nagy sikerű koncertjével kivívta, hogy mára Magyarország egyik legtöbbet foglalkoztatott énekkarává vált. Számos nagy hírű hazai és nemzetközi fesztiválon vettek már részt nagy sikerrel és nyertek díjakat. Rendszeresen koncerteznek a Vigadóban, a Régi Zeneakadémián, a Szent István Bazilikában, a Zeneakadémia Nagytermében és a Magyar Rádió Márványtermében. A kórus olyan neves zenekarok hangversenyein vett már részt, mint a Budapesti Fesztiválzenekar, a Hubay Jenő Kamarazenekar, a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, valamint a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok. Koncerteztek már Lukács Ervin, Fischer Iván, Hollerung Gábor és Pál Tamás vezényletével, adtak közös koncertet Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművésszel, s koncerteztek már a Honvéd Férfikar „partnereként” is.

Május 4-én a Magyar Tudományos Akadémia Díszteremében együtt lépett fel a Budapesti Vonósok Kamarazenekar és az Angelica leánykar. A műsor Händel és Hasse művei mellett Pergolesi Stabat Mater című műve volt, közreműködött Kolonits Klára (szoprán) és Rajk Judit (alt) énekművész, a hangversenyen az Angelica karigazgatója, Gráf Zsuzsanna vezényelt. Nem túlzás azt állítani, hogy a zenekar kimagasló művészi teljesítményét valóban angyali hangokkal tette még éteribbé a leánykar éneke: úgy szólt a kórus, olyan tökéletes egységben, hogy betöltötte a patinás épület minden zugát, Kolonits Klára és Rajk Judit előadása pedig megkoronázta a zenei együttesek produkcióját.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar május 13-án a Müpában, május 21-én a brassói Fekete templomban lép fel, az Angelica leánykar pedig május 27-28-án, Kőszegen lesz hallható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.