Angyalok felettünk

Chagall és Ámos a Nemzeti Galériában

/ 2013.11.20., szerda 11:58 /

Nemzetközi szenzációnak is beillő ikerkiállítást mutat be a "nemzeti ikerképtár", azaz a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria. A Chagall - Háború és béke között, valamint a hozzá kapcsolódó Ámos Imre, a "magyar Chagall" a háború örvényében (1937-1944) című tárlatok január 5-ig tekinthetők meg a Budavári Palota A épületében. (Részletek a 47. heti lapszámban!)

Bámulatos évet zár az egyesített Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria. A Hősök terén február közepéig még nyitva volt a Cézanne-kiállítás, amelyet Egon Schiele és az osztrák szecesszió mesterei követtek; jelenleg az olasz barokk festészet remekei láthatók - fókuszban Caravaggióval. A Budavári Palotában pedig a francia és magyar impresszionizmus együttes bemutatása mellett ősszel megnyílt a Marc Chagallt Ámos Imrével párhuzamba állító tárlat. Ennyi híres festmény, ilyen széles merítésben, egy év alatt bizonyosan nem járt még nálunk vendégségben.

Egymásra tükrözve

A nemzetközi színtéren kedveltek az ikertárlatok, hiszen az egymásra reflektáló alkotásokkal olyan nézőpont alakítható ki, amely túlmutat egy-egy ismert életmű összegzésén. Az utóbbi időkben nagy sikert aratott Matisse és Picasso, Van Gogh és Millet, Cézanne és Pissarro vagy Miro és Calder egymás mellé állítása. Valójában a Nemzeti Galéria impresszionizmustárlata is hasonló elvet követett azzal, hogy a népszerű irányzat francia reprezentánsaira tükröztette a magyar megfelelőket. A mostani Chagall-Ámos-bemutató a legmeggyőzőbb példa arra, hogy milyen jelentéstöbbletet képes hordozni egy efféle összevetés. Ám ezúttal két önálló válogatást kapcsoltak egybe.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.