Ártatlanul a pokolban

/ 2006.03.09., csütörtök 16:30 /

BÖSZÖRMÉNYI GÉZA: RECSK, 1950-1953. EGY TITKOS KÉNYSZERMUNKATÁBOR TÖRTÉNETE Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2006. Ármegjelölés nélkül.

Bővült és gazdagodott az 1990-es kiadás óta a tavaly meghalt kitűnő filmrendező könyve, amely az 1989-es Recsk című film vázát képezte. Kiczenko Judit szerkesztő és az alkotótárs feleség, Gyarmathy Lívia az egykor felvett anyagból visszahozta a Böszörményi Nagy Géza rab sorsára utaló emlékezéseket, amelyeket az 1924-ben született alkotó szemérmesen kihagyott a filmből. Az ártatlanul a pokolba kerülő fiatalember zárkózottságát flegmaságnak vélték az ávósok, s valamennyi sorstársát meglepte, amikor egyszer esélytelenül szökni próbált. Természetesen elfogták, agyba-főbe verték. De végül túlélte, s noha évtizedekig kényszerűen hallgatott, mint a többiek, az élmény egész életútját meghatározta.

A Recsk a rendszerváltás hajnalán elsőként adott hírt a titkos büntetőtábor létéről az első nyilvánosságban. A kétrészes dokumentumfilm hazai és nemzetközi sikere nem pusztán a témának szólt, hanem a feldolgozás okos visszafogottságának, erkölcsi hitelességének. Böszörményiék ugyanis nem sokkolni akartak, hanem megértetni a rendszer lényegét. És ehhez nemcsak a rabok, hanem a rabtartók is kellettek, a tábor üzemeltetői. Őket Gyarmathy Lívia bírta szóra, ugyancsak a megértés szándékával: miért vállalták a munkát, mit gondoltak róla, hogyan emlékeznek az 1950 és 1953 között történtekre. A vallomások kommentár nélküli szembesítése - az egykori rabok legszörnyűbb élménye az éhezés, a tartók szerint tűrhető, sőt jó volt az ellátás, és a recski kolbásznak nem volt párja - adja a film és a könyv drámai feszültségét.

Noha a recski táborban számos, egészen különleges ember sínylődött, költők, későbbi történészek, közgazdászok, üzletemberek, történelmi családok fiai, a könyvben-filmen nem csupán ők kapnak fontos szerepet, hanem olyan kétkezi munkások, földművelők is, akiket hitük, ízlésviláguk, érzelmeik távol tartottak a berendezkedő kommunista hatalomtól. Feltűnően sok az egykori szocdem, a 44 után a német megszállás ellen fegyverrel is harcoló személy. És van a raboknak egy jól elkülöníthető csoportja: ők a különböző politikai irányultságú ifjúsági szervezetek vezéralakjai, akiket el kellett távolítani az útból, hogy létrejöhessen a kommunista Madisz.

A sors legkegyetlenebb iróniája, hogy van, aki Dachaut megjárva a két tábort hasonlíthatja össze Recsken. Rendkívül tanulságos, hogy a Nyugat milyen nehezen hiszi el Recsk létét. Amikor Michnay Gyula szökése után a szabad Nyugaton világgá kürtölné, mi folyik a magyar gulagon, sokáig nem hisznek neki.

Az 1989-es film óta sok mindent megtudtunk Recskről, a hosszú ideig hallgató szereplők egy része megszólalt, de senki sem írta felül Böszörményiék munkáját. Történészek nyilván újabb adalékokkal fognak szolgálni. E kötetben Bank Barbara kutatásainak köszönhetően jelentősen bővült a rabok névsora, megjelent a recski tábor halottainak listája is. A dokumentumértékű képanyaban pedig, amelyet Gyarmathy Lívia állított össze, rabok és rabtartók egyaránt szerepelnek.

Faludy György mondja a filmkönyv epilógusában: "Kell, hogy Recsknek tisztes emléke maradjon, mindenekelőtt azért, mert újabb harminc év múlva ezt már nem lehet elhinni... A történteket már az élők sem nagyon hiszik el, és néha, hogyha megpróbálok visszaemlékezni rá, én magam sem tudom elhinni, teljes realitásnak fölfogni. Olyan lehetetlen volt, hogy Voltaire után és a felvilágosodás után, a XIX. század után ez jöjjön Európa közepén." Mondjuk ki: Böszörményi Géza és Gyarmathy Lívia tette a legtöbbet a tisztes emlék megőrzéséért.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.