Az ’56-os emlékév legjobb tudományos programja: óriáskonferencia az Országházban

/ 2016.10.18., kedd 14:51 /

Kossuth tér 1956 címmel tanácskoznak történészek október 25-én, kedden 11:00-tól az Országházban. Előadást tart Schmidt Mária, Szakolczai Attila, Földváryné Kiss Réka, Rainer M. János, Soós Viktor Attila, M. Kiss Sándor, Horváth Miklós, Tulipán Éva és Kedves Gyula.

A főrendiházi ülésterembe szervezett alkalmon téma lesz többek között a hatvan évvel ezelőtt spontán kialakuló fegyveres csoportok összetétele, rekrutációja, az autonóm forradalmi testületek kérdése, a Nagy Imre vezette kormányok intézkedései, a történelmi egyházak forradalomban betöltött szerepe és a Kossuth téri sortűz.

A részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a nemzetfotere.hu/rendezvenyek oldalon lehet. (Az előzetes regisztráció 2016. október 24-én 12:00-kor lezárul.)

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.