Az ’56-os emlékév legjobb tudományos programja: óriáskonferencia az Országházban

/ 2016.10.18., kedd 14:51 /

Kossuth tér 1956 címmel tanácskoznak történészek október 25-én, kedden 11:00-tól az Országházban. Előadást tart Schmidt Mária, Szakolczai Attila, Földváryné Kiss Réka, Rainer M. János, Soós Viktor Attila, M. Kiss Sándor, Horváth Miklós, Tulipán Éva és Kedves Gyula.

A főrendiházi ülésterembe szervezett alkalmon téma lesz többek között a hatvan évvel ezelőtt spontán kialakuló fegyveres csoportok összetétele, rekrutációja, az autonóm forradalmi testületek kérdése, a Nagy Imre vezette kormányok intézkedései, a történelmi egyházak forradalomban betöltött szerepe és a Kossuth téri sortűz.

A részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a nemzetfotere.hu/rendezvenyek oldalon lehet. (Az előzetes regisztráció 2016. október 24-én 12:00-kor lezárul.)

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Technológia és józan paraszti ész

A Kaspersky Lab soha egyetlen kormányt sem segített kiberhírszerzésben, a vállalat az orosz-amerikai geopolitikai csaták vétlen áldozata – állítja Dragan Martinovic, a gyanúba kevert cég délkelet-európai régiós vezetője. Interjúnk a friss Heti Válaszban.