„Az egész világ megnyílt előttem”

/ 2017.08.23., szerda 16:12 /

A boldogságot a lélekben kell keresni – mondja Vásáry Tamás. A zongoraművész, karmester augusztus 20-án vette át a legmagasabb állami kitüntetést, a Szent István-rendet.

Szent István-rendet kapni mit jelent egy olyan embernek, aki már minden egyéb kitüntetést birtokol?

Örülök, hogy olyan kitüntetést kaptam, amely szent királyhoz fűződik. Úgy tekintek az életemre, hogy abban a legfontosabb a szolgálat, miként a nagy királyok és szentek is szolgáltak. Bármivel foglalkozunk, annak akkor van haszna, ha mások is profitálnak belőle.

Az államfő a díjátadáson köszönetet mondott azért, hogy hazatért külföldről. Nehéz volt magyarnak maradni?

Nem érdemlek köszönetet, magamtól soha nem mentem volna el. Koncertre utaztam Belgiumba az ’56-os forradalom kitörése után, édesapám nem sokkal előbb börtönbe került. Brüsszelben abban az évben nyertem meg az anyakirálynőről elnevezett zongoraversenyt, felkerestem a királynőt, ő 24 óra alatt elintézte, hogy a szüleim utánam jöjjenek.

Ekkor 23 éves volt. Hogy sikerült eljutni a világ legjobb koncerttermeibe?

A véletlenek sorozata segített. Vendégségben játszottam egy Liszt-darabot, s ezután a vendéglátónk felvette a kapcsolatot a Deutsche Grammophonnal, amely felkért egy Liszt-lemez elkészítésére. Az év lemeze lett Angliában, ezután keresett meg a legnagyobb angol menedzser. A következő évben, 1961-ben már Londonban, a Royal Festival Hallban léptem fel, és az egész világ megnyílt előttem.

És nem csak zongoristaként. Mióta tudta, hogy vezényelni is szeretne?

Ez már nyolcéves koromban eldőlt, amikor szólistaként léptem fel egy zenekarral. A Franciaországban koncertet adó Liszt Ferenc Kamarazenekart dirigáltam először, egy magyar származású koncertszervező felkérésére.

Itthon jóval korábban ismert lett, első koncertjét nyolcévesen adta. Honnan volt a családnak zongorája?

Nagyapám, Baltazár Dezső református püspök egy amerikai prédikációs turnén pénzt gyűjtött a debreceni református kollégiumnak, ott kapott ajándékba egy zongorát, azon kezdtem el pötyögni, a rádióban hallott zenéket lejátszani. Nagyon untam gyereknek lenni, amikor betört az életembe a zene, a fény jött be vele.

A Zeneakadémián Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Weiner Leó voltak a tanárai. Kitől tanult a legtöbbet?

Kodálytól, tőle nemcsak zenét tanultam, hanem emberséget. Ő indiai értelemben guru volt, nagy szellemi mester, mind a három síkon, amelyen az ember létezik, vagyis a szellemi, a lelki és a fizikai síkon is a maximumot hozta ki magából. Ezzel tanított bennünket.

Kodály anyagilag is támogatta, sőt még külföldre is küldött pénzt. Amikor 1972-ben először hazajött, nem félt, hogy nem engedik vissza?

Akkor kaptam meg a svájci állampolgárságot, nem kellett attól tartanom, hogy letartóztatnak. Amikor 1993-ban hazaköltöztem, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának fő-zeneigazgatója legyek, kiderült: nem is fosztottak meg a magyar állampolgárságtól.

Önéletrajza négy kötetben jelent meg, Üzenet címmel. Mit szeretne üzenni?

Hogy ismerjük meg magunkat, az emberi lélek mechanizmusát, s akkor könnyebb lesz boldogulni. A legfőbb célunk a boldogság elérése, de ezt nem a külső dolgokban kell keresni, hanem a lélekben. A történet 1991-ig szól, még tíz évet kell élnem, hogy befejezhessem.

Vásáry Tamás
Debrecenben született 1933-ban. 12 éves korában vették fel a Zeneakadémiára. 1956-tól 1993-ig külföldön élt, Svájcban telepedett le. 1993-tól a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának fő-zeneigazgatója. 2015-től a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek fő-zeneigazgatója.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.