Az elnyomás kalendáriuma

/ 2013.06.05., szerda 18:31 /

Tabajdi Gábor könnyen átlátható, kézikönyvszerűen szócikkekre tagolt, közérthető nyelven megírt kötete 1962-től kezdve időrendi sorrendben villantja fel a szervezet krónikáját, a nagy port felvert botrányoktól az apró-cseprő esetekig. A történész abban reménykedik, hogy az így felfűzött ügyek megbízható összképet adnak, új összefüggésekre mutatnak rá, és továbbolvasásra buzdítanak.

A könyvből a III/III-asok mindennapjait, "munkahelyi sirámait" is megismerhetjük. Így például 1978-ban az egyik beosztott a rossz technikai ellátottságra panaszkodik, máskor pedig az nem tetszik a dolgozóknak, hogy a Néphadsereg (ma: Falk Miksa) utcai új épületben nem működnek a liftek, a munkaszobában nincsenek hamutartók, és sok asztali lámpa hiányzik. Gondot okozott a parkolás is: az egyik feljegyzésben például azt sérelmezik, hogy az épület előtti helyeket rendszerint magánautók foglalják el. Máskor pedig azt kifogásolják, hogy a legnagyobb nyári melegben arról ismerhető fel az állambiztonsági állomány, hogy "egyedül az idetartozók járnak a városban zakóban, zárt ing-nyakkendővel".

A szöveget hallatlanul izgalmas képanyag teszi teljessé. Akadnak köztük jól ismertek, mint például Kőszeg Ferencről az a legendás képsorozat, amely az utcasarkon beforduló, civil ruhás rendőrök előli menekülését örökíti meg, de jó néhány titokban készült operatív felvételt is láthatunk, melyek "filmszerűen" ábrázolják a polgárai magánéletébe behatoló totális hatalom viselkedését.

Megtudhatunk-e valaha mindent a III/III-as csoportfőnökségről? Aligha. De az biztos, hogy aki végigolvassa Tabajdi Gábor kötetét, képet kaphat a kádári titkosszolgálat mindennapjairól, megtudhatja, hogy akkoriban mennyire hétköznapi, valójában súlytalan cselekedetek válhattak az állam biztonságát fenyegető, üldözendő, titkos megfigyelésre érdemes tetté. És mindezeken túl a kötet rávilágít arra, hogy az ügynökök, a megfigyelők, a nyomrögzítők és a technikusok is esendő, a hatalom szorításában vergődő emberek voltak, azzal súlyosbítva, hogy még a lelkiismeretükkel is el kellett számolniuk - már ha volt nekik egyáltalán.

Tabajdi Gábor: A III/III. krónikája
JAFFA, BUDAPEST, 2013. 3490 FT

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.