Az év szavai

/ 2013.07.24., szerda 18:13 /

Németországi mintára a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport évente kiválasztja az elmúlt év szavait. 2013 júniusában az MTA klubjában, majd Széphalomban is kihirdették a 2012. év jellemző szavait, kifejezéseit.

Az év szava: árfolyamgát. Az árfolyamgát "születésnapja" 2011. augusztus 15., de a híradásokban gyakran szerepel azóta is. A kettős mérce bibliai eredetű szókapcsolat, úgy látszik, örök érvényű. A tehetségkutató a kereskedelmi televíziók meghatározó műfajává vált, igaz, a divatszóban a tehetség és a kutatás jelentés elhomályosodott.

A 2012. év ("nemszeretem") antiszava: botos jeti. Az interneten közzétették egy általános iskolai tankönyv szókincs- és helyesírási gyakorló oldalát, amelyen a juhász ábrája alá azt írta a diák: botos jeti. Úgy tűnik, nemcsak a gémeskút, a kakas, a tehén, a birka, hanem maga a juhász is elfeledett, archaikus szóvá válik. Versenyben volt még az "egy ilyen" szerkezet, amely gyakori mondatbevezető, s megvalósítja az egy szerkezetben három hiba jelenségét: (1) üres, ún. töltelékkifejezés, (2) nem összehasonlításra utalnak vele, (3) ha az "egy" nem kifejezett tárgyra vonatkozik, hibás, fölösleges.

A 2012. év ifjúsági szava: romkocsma. A romkocsma állítólag hungarikum (a szó egészen biztosan), de abban a tekintetben mindenképpen, hogy miként csinál a magyar hátrányból előnyt. A 2012. év költői szava: kenyérhéjmagyarság. A szó költői képben tükrözi a szórványban, peremhelyzetben élő magyarok világát. Valószínűleg Margittai Gábor, a szórványmagyarság riportere alkotta meg a nyelv végvárait felfedő útjai során. A 2012-es év költői szavára szavazatot kapott még a boldogságmondat, a pemetefűcukorka, a szeretetvendégség szó is. Ízlelgessük őket bátran!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.