valasz.hu/kultura/matenak-elege-van-a-haboruskodasbol-meghivta-vidnyanszkyt-114321

http://valasz.hu/kultura/matenak-elege-van-a-haboruskodasbol-meghivta-vidnyanszkyt-114321

Az iráni karikaturisták lekattantak a holokauszt-témáról

/ 2015.05.28., csütörtök 19:07 /

Még ki sem hirdették a Második Nemzetközi Holokauszt Karikatúraverseny díjazottjait, máris újabb megmérettetést írtak ki a gúnyrajzolók számára Iránban. Kivételesen azonban nem a zsidók ellen elkövetett náci népirtás témakörében várják a karikatúrákat, hanem az Iszlám Állammal kapcsolatban. A holokausztról először 2006-ban, a dán karikatúrabotrány után, majd pedig idén, a Charlie Hebdo-merényletet követően írtak ki pályázatot, bosszúból Mohamed próféta ábrázolása miatt, most azonban úgy érezték, új témára van szükség.

„Mára az egész világ megismerte az ISIS nevet viselő parazita emberiség és a kulturális örökség ellen elkövetett bűneit. A művészeknek kötelessége felhívni rájuk a közvélemény figyelmét az ilyen pályázatokon való részvétellel” – nyilatkozta a Press TV nevű állami médiumnak Mohammad Habibi, a verseny koordinátora.

A pályázatra nyolcszázan jelentkeztek, a zsűri 280 rajzoló művét fogadta el. A győztest május 31-én hirdetik ki. Az indulók 40 országból érkeztek Brazíliától Ausztráliáig. Egyikük, Massoud Shoajaei Tabatabaii kijelentette: „A Dáes (az Iszlám Állam arab neve) az iszlámra hivatkozik, de valójában fogalma sincs az iszlámról.”

A beérkezett karikatúrák jelentős része arra hívja fel a figyelmet, hogy a terrorszervezet kialakulásában és térhódításában az Egyesült Államoknak és Izraelnek is komoly érdemei vannak. Az egyik rajzon egy amerikai zászlós kéz teszi le a felhúzható dzsihádistákat a földre, egy másikon egy amerikai és izraeli zászló tyúk tojásaiból bújnak ki a harcosok. Szó, mi szó: bár aligha gondolhatja bárki komolyan, hogy az Egyesült Államok szándékosan hívta életre az Iszlám Államot, Irak 2003-as lerohanásával és a szíriai Asszád-rezsim megroppantásával valóban termékeny táptalajt biztosított a szervezetnek. Íme pár további ízelítő az iráni karikatúrákból: 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.