Az ízléstelenség lázadása

/ 2002.12.13., péntek 07:53 /

A magyar kultúra hajóján számos lék tátong, de mint tudjuk, a kapitány és a tisztek tudják a dolgukat, a matrózok pedig folyamatosan szivattyúznak. Az utasokat nem érdeklik a bajok, egyébként is keveset tudnak róluk, hiszen a média derűlátó helyzetjelentésekkel szórakoztatja őket. A zenekar játszik, s ilyenkor ki törődne a jéghegyekkel? Ám legutóbb a "könnyű műfaj" hívei között, a finnyásabb utasok által került és lenézett "fedélközben" lázadás tört ki.

A Vidám Színpad művészeinek látványos szembefordulása az év elején kinevezett új igazgatóval, Bóka Lászlóval egyfelől jelzi az anyagi érdek korlátlan uralmát és a média által igazolt és terjesztett ízléstelenség győzelmét, ugyanakkor a fővárosi kultúrpolitika látványos veresége, mely sokatmondó figyelmeztetés a kulturális kormányzat számára is.

A bulvársajtó a Vidám Színpad színészeinek "kivonulását", a látványos viszályt a Bóka László igazgató és Fehér Anettka reklámproducer, "médiajelenség" közötti személyes konfliktusra vezeti vissza. Ebben van is igazság, hiszen az ifjú direktor televíziós kritikusként is működött, s 2001 novemberében a sajtóban "borzalmasan szörnyűnek" nevezte Anettkát. Nyilvánosan feltette a kérdést: "Miért nem mondja már meg ennek a nőnek valaki: takarodjon a tévé képernyőjéről?" Csakhogy a nyilvánvalóan exhibicionista hajlamú, orosz-történelem szakos tanárnő időközben médiamogullá vált: reklámszervező lett a Szív Tévénél, majd az MSat-nál és az ATV-nél, s jelenleg a Budapest Tv-ben és az ATV-ben sugárzott hirdetések jelentős részét az ő cége, az Anettka Produkció közvetíti. Anettka a műsoraiban ismerkedett össze a Vidám Színpad művészeivel, akik - miután Bodrogi Gyula lemondott az igazgatóságról, és eladta tulajdonrészét a fővárosnak - elveszítették azt a nagy tekintélyű művészt, aki addig üzletileg is menedzselte őket.

Bóka László, az új igazgató, aki mellesleg részt vett az MSZP művelődési programjának kialakításában, büszke rá, hogy 2001 decemberében egységesen szavazta meg kinevezését a főváros kulturális bizottsága. De a városháza nem hajlandó több támogatást adni a Vidám Színpadnak a hosszú ideje változatlan, évi nyolcvanmillió forintnál, márpedig ez az összeg az épület fenntartására és a személyi kiadásokra sem elég. Vagyis a kulturális bizottság bizalma a színészeket a legkevésbé sem hatotta meg: ők a nekik szerződés szerint járó összegeket követelték, hónapokig hiába. Az igazgató csak november végén tudott fizetni, tekintettel arra, hogy a színház hiánya, amit átvételkor 6-13 millióra becsültek, ténylegesen 38 millió forint volt.

S amit a legsúlyosabb sértésként fogtak fel a színészek: Bóka igazgató levetette a műsorról Harsányi Gábor Mindhalálig szex című sikerdarabját. A benne szereplő színészek, Csala Zsuzsa, Faragó Vera, Zana József, Verebély Iván, Sáfár Anikó, Maros Gábor képtelenségnek tartották, hogy egy telt házzal futó produkciót "ízlésbeli okokra" hivatkozva levegyenek a műsorról. Ezt a darabot is átvitték volna Anettka Vidám Színházába, mely a Jókai utca 6. szám alatt, az egykori szakszervezeti székház kibérelt kultúrtermében kezd el működni a közeljövőben.

De mi volt a baja Bóka Lászlónak Harsányi darabjával? Az, hogy az igazgató szerint ízléstelenebb produkciót el sem lehet képzelni. Arról szól, hogy tönkremegy egy fővárosi színház, és a művészeket egy producer pornófilmek szinkronizálására használja.

- Abból a tényből, hogy a Mindhalálig szexről hallani sem akarok, nem lehet azt a következtetést levonni, hogy az igényesebb szórakoztató darabokat ne várnám tárt karokkal - mondja Bóka László. - Nincs rendjén, hogy a színház produkcióiról az elmúlt másfél évtizedben elfeledkezett a kritika, s a szó szoros értelmében "kiestünk a színházi életből". Ezen mindenképpen változtatni szeretnék. Úgy gondolom, hogy a Valami Magyarország című kabaré, Feydeau Zsákbamacska, Paso Mennyből a hulla és Vaszary Gábor Az ördög nem alszik című darabjának bemutatója, valamint Galla Miklós önálló estje jól jelzik azt az irányt, amely felé haladni szeretnénk.

Fotó: Lenyó László
Harsányi Gábor és Faragó Vera
a Mindhalálig szexben

Az igazgató szavai persze továbbra sem adnak választ a finanszírozás problémájára. Harsányi Gábor darabjának pikantériája nem abban rejlik, hogy vetkőznek benne, hanem abban, hogy mintegy "megjósolta" Anettka feltűnését a magyar színházi kultúra egén. A hölgy ugyanis szemmel láthatóan vonzódik a vetkőzés műfaja iránt: mélyen dekoltált ruhákban jelenik meg a kamerák előtt, sőt Harsányi Gábor új komédiájában, mely egy "internetes családról" szól, call-girlt alakít, aki az Újpesti Színházban, ahol a darabot már előadták, állítólag maga is ledobja magáról öltözékét. A tervek szerint december 24-én, karácsony este éppen a Család az interneten.hu című darab lesz Anettka Vidám Színházának nyitóelőadása (bár a nyolc fellázadt színészből már csak négy - Csala Zsuzsa, Harsányi Gábor, Faragó Vera és Sáfár Anikó - tart ki Anettka mellett, mert a többiekkel Bóka Lászlónak sikerült békét kötnie, mindenki megkapta elmaradt fizetését). Úgy tűnik tehát, hogy az eszményi nőnek a legkevésbé sem tekinthető Anettka a "sokkoló vulgárszex" irányába kívánja eltolni a tömegszórakoztatást, s ehhez partnereket talált a Vidám Színpad sértett művészeiben.

Schiffer János főpolgármester-helyettes úgy véli, a finanszírozás problémái távolról sem indokolták az "ízléstelenség" lázadását a Vidám Színpadon.

- A főváros elegendő támogatást ad a színházaknak - mondja Schiffer János. - Szerencsére túl vagyunk a kilencvenes évek közepének időszakán, amikor sorozatosan maradtak el előadások, s a színházak kevesebbet játszottak, hogy pénzt takarítsanak meg. A Vidám Színpad problémái abból adódnak, hogy a finanszírozás előnyben részesíti az elmélyült műhelymunkát, a sokat próbáló teátrumokat. A szórakoztató színházak, melyek jellegükben közelebb állnak a televíziós show műfajához, nagyobb anyagi lehetőségeket kínálnak annál, mint amit mi tudunk nyújtani. Ami a Vidám Színpadot illeti, amikor közhasznú társasággá alakult, az akkori igazgató, Bodrogi Gyula túlbecsülte a piacban és a szponzorálásban rejlő lehetőségeket, s megelégedett egy viszonylag alacsony költségvetési támogatással, amit nem tudunk felemelni. Fehér Anettkáról nincs véleményem, egyetlen műsorát sem láttam. De ha támogatás nélkül képes eltartani egy új budapesti színházat, s ebben üzletet lát, üdvözlöm a kezdeményezését. S remélem azt is, hogy az új, ambiciózus igazgató a Vidám Színházzal megtalálja a számítását.

Lehet, hogy a fedélközben kitört lázadás idővel átterjed majd a hajóhídra is, s mielőtt még elsüllyedünk, Anettkát még kapitányként üdvözölhetjük?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.