Az opportunizmus természetrajza

/ 2013.12.11., szerda 18:03 /

A Kádár János nevével fémjelzett korszakot különös nosztalgia lengi körül, annak ellenére, hogy a pártvezető személyében testesítette meg az 1956-os forradalmat és szabadságharcot leverő politikai terrort. Hogyan válhatott a '70-es évekre sokak "szeretett Kádár elvtársává" az az ember, aki hóhérkötéllel fojtotta el egy nemzedék, sőt az egész nemzet szabadságélményét?

Erre a kérdésre keresi és adja is meg a választ Tabajdi Gábor történész új könyvében. A szerző a tőle megszokott alapossággal mutatja be, hogy személyes alkukkal, megfélemlítéssel, a párt politikai céljaival nem azonosuló közösségek tudatos bomlasztásával és az opportunizmusra építő szövetségi politikával hogyan konszolidálta hatalmát Kádár és a köréje csoportosuló pártelit. Felbukkannak a kötet lapjain a Hazafias Népfront megalkuvó vezetői ugyanúgy, mint azok a művészek, tudósok, akik a jobb lét vagy akár csak puszta létük biztonsága érdekében hajlandóak voltak támogatni a látszólag puha, élhető diktatúrát. És - sok minden más mellett - olvashatunk arról a könyörtelen, de hatékony hatalmi logikáról, amely képes volt belülről bomlasztani és az együtt gondolkodást kizárva megfeszíteni a szellemi elitet azzal, hogy az addig értékmérőnek tartott Kossuth-díjról azt állította, ez nem csupána teljesítmény honoráriuma, de a párt hálájának kifejezése is.

Tabajdi Gábor: Kiegyezés Kádárral
JAFFA KIADÓ, BUDAPEST, 2013. 3150 Ft


Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.